Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:29 | 04/04/2017

Απόδειξη της προτίμησης αποτελούν τα στοιχεία για το δεύτερο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με τα οποία από το σύνολο των πλαστών που εντοπίστηκαν, το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ κατείχε μερίδιο 42,5%, των 20 ευρώ 37,8%, των 5 ευρώ 0,8%, των 10 ευρώ 3,7%, των 100 ευρώ 9,7%, των 200 ευρώ 0,6% και των 500 ευρώ 4,9%. Για το τελευταίο να υπενθυμίσουμε ότι έχει προγραμματιστεί η απόσυρσή του και ένας από τους λόγους είναι η συλλογή και η χρήση από εγκληματικά κυκλώματα, εμπόρους ναρκωτικών, όπλων κλπ.

Από τα χαρακτηριστικά του νέου χαρτονομίσματος 50 ευρώ ξεχωρίζει ένα παράθυρο με προσωπογραφία – ένα νέο και καινοτόμο χαρακτηριστικό που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο τραπεζογραμμάτιο των 20 ευρώ της σειράς «Ευρώπη». Όταν το τραπεζογραμμάτιο παρατηρείται στο φως, ένα διαφανές παράθυρο στο επάνω μέρος του ολογράμματος αποκαλύπτει μια προσωπογραφία της Ευρώπης, μιας μορφής από την ελληνική μυθολογία, η οποία είναι ορατή και στις δύο όψεις του τραπεζογραμματίου.

Η ίδια προσωπογραφία εμφανίζεται και στο υδατογράφημα. Στην πρόσθια όψη του τραπεζογραμματίου υπάρχει ένας «αριθμός με βαθυπράσινο χρώμα», ένας γυαλιστερός αριθμός ο οποίος, όταν παρατηρείται υπό γωνία, αλλάζει χρώμα από βαθύ πράσινο σε βαθύ μπλε και δημιουργεί μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα. Αυτά τα χαρακτηριστικά ασφαλείας διευκολύνουν την εξακρίβωση της γνησιότητας του νέου τραπεζογραμματίου των 50 ευρώ με τη μέθοδο των τριών ελέγχων: «έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος, εξέταση υπό γωνία».

Μετά το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ σειρά θα πάρουν εκείνα των 100 και 200 ευρώ τα οποία θα αντικατασταθούν, πάλι για λόγους ασφαλείας, ως το τέλος του 2018.

Ομως προσοχή τα υπάρχοντα χαρτονομίσματα των 50 ευρώ δεν θα αποσυρθούν και θα αντικατασταθούν από τα νέα. Παλιά και νέα θα κυκλοφορούν παράλληλα, θα εξακολουθούν να έχουν ισχύ νόμιμου χρήματος. Θα διατηρούν την αξία τους και θα αντικατασταθούν σταδιακά στο χρόνο λόγω φθοράς και των προγραμμάτων αντικατάστασης που καταρτίζει η ΕΚΤ.

Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις

Επιχειρήσεις ή όποιος άλλος χρησιμοποιεί τα μηχανήματα επεξεργασίας μετρητών, καθώς και συσκευές εξακρίβωσης γνησιότητας των χαρτονομισμάτων, θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι ο εξοπλισμός που διαθέτει, είναι προσαρμοσμένος για το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ.

Θα πρέπει λοιπόν να απευθυνθούν στους προμηθευτές των μηχανημάτων ή να συμβουλευτούν τον κατάλογο με τους τύπους των μηχανημάτων και συσκευών στο site της ΕΚΤ (www.ecb.europa.eu/euro/cashprof/cashhand/devices/html/results.el.html), στον κατάλογο αυτό αναγράφεται κατά πόσο ένας συγκεκριμένος τύπος μηχανήματος ή συσκευής μπορεί να δέχεται το νέο χαρτονόμισμα.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

newsit.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis