Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:15 | 18/12/2014

 

Πέρα από τις συντονισμένες τρομοκρατικές ενέργειες εξτρεμιστικών ομάδων οι υπηρεσίες ασφαλείας των «δυτικών» χωρών έχουν πλέον να ανησυχούν για ένα νέο «εχθρό», πιο ύπουλο και ενδεχομένως πιο επικίνδυνο από τους ήδη ανιχνεύσιμους.

Πρόκειται για τους λεγόμενους «μοναχικούς λύκους». Είναι τα άτομα που υιοθετούν και εφαρμόζουν πρακτικές τρομοκρατίας στο όνομα κάποιου σκοπού με ιδιωτική βούληση. Θεωρητικά δεν παίρνουν εντολές από τρομοκρατικά δίκτυα. Είναι συνεπώς ένας εχθρός «αόρατος» και θανάσιμα απειλητικός.

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται η πολύωρη ομηρεία και το χθεσινό μακελειό με τρεις νεκρούς (συμπεριλαμβανομένου του δράστη) και τέσσερις τραυματίες σε καφετέρια στο κέντρο του Σίδνεϊ. Η 16ωρη ομηρεία εργαζομένων και θαμώνων από τον 49χρονο ιρανικής καταγωγής Μαν Χαρόν Μονίς, θεωρείται το τελευταίο περιστατικό μιας αλυσίδας τρομοκρατικών επιθέσεων από «μοναχικούς λύκους», που τον τελευταίο χρόνο περίπου έχουν προκαλέσει συναγερμό στις αρχές των «δυτικών» χωρών.

Ο μεγαλύτερος φόβος έχει να κάνει με το ενδεχόμενο αύξησης των επιθέσεων αυτών λόγω της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και την εξάπλωση της ισχύς της οργάνωσης που ως γνωστόν ελέγχει μεγάλες εκτάσεις σε Ιράκ και Συρία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μαν Χαρόν Μονίς, που αυτοαποκαλούνταν «σεΐχης Χαρόν» και ήταν γνωστός - ως σεσημασμένο κακοποιό στοιχείο - στις Αρχές της Αυστραλίας, ζητούσε μεταξύ άλλων να του φέρουν μια σημαία του ISIS κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την αστυνομία, ενώ στη βιτρίνα της καφετέριας κατά τη διάρκεια της ομηρείας σήκωσε ένα πλακάτ που έμοιαζε με τη σημαία της οργάνωσης και έγραφε: «Ο μόνος Θεός είναι ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ ο προφήτης του».

Το συμβάν αυτό φέρνει στο μυαλό την τρομοκρατική επίθεση στο μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013, την υπόθεση της δολοφονίας του Βρετανού Λι Ρίγκμπι στο Λονδίνο την ίδια χρονιά, αλλά και τη διπλή επίθεση του Οκτώβριου στον Καναδά, με θύματα δύο στρατιώτες, ο ένας εκ των οποίων έξω από το Κοινοβούλιο στην Οτάβα.

boston-570

Προσήλυτοι μέσω κοινωνικών δικτύων

Οι ΗΠΑ αποτελούν φυσικά το πιο πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης ατομικής δράσης εξτρεμιστών, αφού η χώρα θεωρείται ο νούμερο 1 εχθρός του Ισλαμικού Κράτους. Τα καταγεγραμμένα φονικά περιστατικά τέτοιων επιθέσεων πάντως δεν είναι πολλά, ιδίως μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 – ημερομηνία ορόσημο για την εκτόξευση του βαθμού ασφαλείας εντός συνόρων.

Ωστόσο η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που έχει γίνει σε αμερικανικό έδαφος μετά από την αξέχαστη στους Δίδυμους Πύργους είχε δράστες δύο «μοναχικούς λύκους». Στις 15 Απριλίου του 2013, κατά τη διάρκεια του 117ου Μαραθωνίου της Βοστώνης, η έκρηξη δύο βομβών, κοντά στη γραμμή του τερματισμού, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν 183, πολλοί από τους οποίους ακρωτηριάστηκαν. Θύτες της επίθεσης ήταν οι αδερφοί Τσαρνάεφ, τσετσενικής καταγωγής, οι οποίοι είχαν ασπαστεί το Ισλάμ.

Αμφότεροι είχαν προσηλυτιστεί μέσω κοινωνικών δικτύων και ήταν επώνυμοι στον κατάλογο των αμερικανικών αρχών ως άτομα που «έχουν επαφές με εξτρεμιστικές σελίδες». Σύμφωνα με το «πόρισμα», θεωρήθηκαν τζιχαντιστές που ριζοσπαστικοποιήθηκαν και έδρασαν μόνοι τους, εκτός οποιασδήποτε οργάνωσης.

london-rigby-570

 Φρίκη στο κέντρο του Λονδίνου

Τον Μάιο του 2013, μια τρομοκρατική επίθεση, εντελώς διαφορετική απ’ όλες τις άλλες, προκάλεσε σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη λόγω του ανατριχιαστικού τρόπου δολοφονίας του θύματος, αλλά και το μέρος που συνέβη. Σε κεντρικό δρόμο του νοτιανατολικού Λονδίνου, μέρα μεσημέρι, ο Βρετανός στρατιωτικός Λι Ρίγκμπι σφαγιάστηκε από δύο Νιγηριανούς προσήλυτους στο εξτρεμιστικό Ισλάμ.

Οι «μοναχικοί λύκοι» Μάικλ Αντεμπολάτζο και Μάικλ Αντεμπογουέιλ χτύπησαν πρώτα τον Ρίγκμπι με αυτοκίνητο και ύστερα του πετσόκοψαν το λαιμό με ματσέτα, επιχειρώντας μάλιστα να τον αποκεφαλίσουν στη μέση του δρόμου. Οι δύο άνδρες, οι οποίοι είχαν ζητήσει να τους απευθύνονται με τα ονόματα Μουτζαχίντ Αμπού Χάμζα και Ισμαήλ Ιμπν Αμπντουλά, απέδωσαν το αποτρόπαιο έγκλημά τους στην ανάγκη αντεκδίκησης για τους θανάτους Μουσουλμάνων από Βρετανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν. Αμφότεροι καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη.

ottawa-shooting-570

Διπλή επίθεση στον Καναδά

Ακόμα και ο… φιλήσυχος Καναδάς έχει «σειστεί» από τη θανάσιμη δράση ατόμων με ιδεολογία εφάμιλλη ενός τζιχαντιστή. Μέσα σε τρεις ημέρες έλαβαν χώρα δύο επιθέσεις τον περασμένο Μάιο σε Μόντρεαλ και Οτάβα, η δεύτερη εκ των οποίων έξω από το Καναδικό κοινοβούλιο. Ο 25χρονος, Μάρτιν Ρουλό, που είχε ασπαστεί το 2012 το Ισλάμ έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε δύο Καναδούς σκοτώνοντας τον έναν, προτού τον πυροβολήσει η αστυνομία.

Λίγα 24ωρα αργότερα ο 32χρονος Μικαέλ Ζεχάφ Μπιμπό σκότωσε με καραμπίνα έναν φρουρό στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη, σκορπώντας ακολούθως τον τρόμο με την απόπειρα του να εισβάλει στο κοινοβούλιο. Τελικά οι δυνάμεις ασφαλείας πρόλαβαν τα χειρότερα, εξουδετερώνοντας τον περιγραφόμενο ως «ταξιδιώτη υψηλού κινδύνου» από τις Καναδικές Αρχές πριν από την επίθεση.

Mehdi Nemmouche-570

Μακελειό στις Βρυξέλλες

Το Μάιο του 2014 το μακελειό που προκάλεσε ο γαλλικής υπηκοότητας Μεχντί Νεμουσέ στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών ήταν άμεσα συνδεδεμένο με το Ισλαμικό Κράτος και δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα αν ο δράστης άνηκε στην κατηγορία των «μοναχικών λύκων». Ο Νεμουσέ επιτέθηκε με ένα πιστόλι και ένα καλάσνικοφ σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους, έχοντας μόλις επιστρέψει από τη Συρία όπου πολεμούσε στις τάξεις Τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Το όπλο του ήταν τυλιγμένο σε ένα άσπρο πανί που είχε χαραγμένο το όνομα του Ισλαμικού Κράτους που πολεμά εναντίον του καθεστώτος Άσαντ στο συριακό έδαφος. Ο 30χρονος συνελήφθη στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μασσαλίας κατά την άφιξή του στη γαλλική πόλη από το Άμστερνταμ.

ΠΗΓΗ: koolnews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis