Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:47 | 07/01/2015

 

Μία περούκα, ένα ζευγάρι γυαλιά ή μια αλλαγή στο χρώμα των μαλλιών είναι αρκετή, ώστε να μην αναγνωρίζει κανείς, ακόμα κι εκείνοι που έρχονται συχνά σε επαφή μαζί τους, τους πιο περιβόητους καταζητούμενους των ελληνικών Αρχών; Κι όμως, όπως φαίνεται, αρκεί. Όταν δε η φαινομενικά μικρή αυτή αλλαγή συνοδεύεται από ταυτόχρονη αλλαγή βάρους, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.

Με αφορμή τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού, το NEWS 247 θυμάται κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις κακοποιών, που άλλαξαν εμφάνιση για τα μάτια του... Νόμου.

Η κραυγαλέα αλλαγή που δεν παρατήρησε κανείς στον Χριστόδουλο Ξηρό

 

 

Στις 7 Ιανουαρίου του 2014, ο Χριστόδουλος Ξηρός "εξαφανίστηκε" στα πλαίσια της έβδομης κατά σειρά άδειας που είχε πάρει, από τις φυλακές Κορυδαλλού, για την περίοδο των εορτών. Σχεδόν έναν χρόνο μετά, ο καταζητούμενος καταδικασθείς για τη συμμετοχή του στη 17Ν συνελήφθη στην Ανάβυσσο. Η αλλαγή στην εμφάνισή του από την τελευταία φορά που εμφανίστηκε, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, είναι εντυπωσιακή. Το μαύρο μούσι και το μακρύτερο ξανθό μαλλί τον έκαναν να περνά απαρατήρητος, παρότι κυκλοφορούσε συχνά στην Ανάβυσσο και συναναστρεφόταν καθημερινά με τους κατοίκους της περιοχής.

 

Νίκος Μαζιώτης: Ο "πονοκέφαλος" της ΕΛΑΣ δεν κρύφτηκε κάτω από την περούκα

 

 

Ένας "πονοκέφαλος" ήταν για περίπου 13 χρόνια για την αστυνομία ο καταζητούμενος Νίκος Μαζιώτης. Το μεσημέρι της 15ης Ιουλίου 2014 μετά από ένα άνευ προηγουμένου για τα ελληνικά δεδομένα ανθρωποκυνηγητό στο κέντρο της Αθήνας, συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές. Φορώντας περούκα, μπήκε σε κατάστημα με είδη κάμπινγκ στο Μοναστηράκι, όπου η πωλήτρια αντιλήφθηκε πως κρατούσε όπλο και ειδοποίησε την Αστυνομία. Στην περιοχή εκείνη την ημέρα, βρισκόταν σε εξέλιξη ευρεία επιχείρηση της ΕΛΑΣ, για την καταπολέμηση του παρεμπορίου, της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας. Έτσι, όλη η περιοχή ήταν γεμάτη αστυνομικούς, οι οποίοι έσπευσαν στο σημείο με το που ενημερώθηκαν. Εντόπισαν τον Νίκο Μαζιώτη, χωρίς να γνωρίζουν ακόμα ποιος είναι, έχοντας μόνο την καταγγελία της πωλήτριας για άνθρωπο με όπλο. Ζητήθηκε η ταυτότητα του και τότε εκείνος έβγαλε από το σακίδιό του το όπλο και πυροβόλησε. Ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό. Ο καταζητούμενος Μαζιώτης προσπάθησε να διαφύγει στα στενά της περιοχής, όπου αντάλλαξε πυρ με τους αστυνομικούς, τραυματίζοντας έναν Αυστραλό τουρίστα. Λίγο αργότερα, έπεσε στα χέρια των Αρχών.

 

Μαζιώτης και συνεργοί εν δράσει

 

 

Στοιχεία και φωτογραφίες του καταζητούμενου τότε Νίκου Μαζιώτη και συνεργών του, από εικόνες που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια ληστειών, έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ λίγες ημέρες μετά τη σύλληψή του. Στις φωτογραφίες τα χαρακτηριστικά του ήταν φανερά αλλοιωμένα, με τον ίδιο να φορά περούκα και γυαλιά. Δόθηκαν επίσης στοιχεία ταυτότητας του Γεώργιου Πετρακάκου. Σε κάθε περίπτωση και οι δύο μοιάζουν περισσότερο με φιγούρες σατιρικής εκπομπής παρά με τους καταζητούμενους κακοποιούς.

 

 

 

 

 

Η ξανθιά και αδυνατισμένη Πόλα Ρούπα

 

 

Η σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη, Πώλα Ρούπα, φυγόποινη καταδικασθείσα για κακουργήματα και πλημμελήματα, εκ δόλου και κυρίως, για εγκλήματα επιβουλής της δημόσιας τάξης, αφετέρου δε στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και στην ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των διωκομένων αδικημάτων, παραμένει έως σήμερα ασύλληπτη. Λίγο μετά τη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες της, από στιγμιότυπα εικόνων κλειστού κυκλώματος καμερών ασφαλείας, στις οποίες φαινόταν η εμφανέστατη αλλαγή στην εμφάνισή της. Ξανθιά και με εμφανή απώλεια βάρους δεν θύμιζε σε τίποτα την γυναίκα της φωτογραφίας, που είχε δοθεί παλαιότερα στη δημοσιότητα. "Δεν θα τους κάνω την χάρη, ας έρθουν να με πιάσουν", ανέφερε η Ρούπα σε επιστολή της, στην οποία μιλούσε για τη σύλληψη του συντρόφου της, κάνοντας επίθεση σε αστυνομία και ΜΜΕ.

 

Ο ληστής της Πάρου με την εμφάνιση... τουρίστα

 

 

Τον Αύγουστο του 2012 η ΕΛΑΣ δίνει στη δημοσιότητα τα στοιχεία και τη φωτογραφία του 29χρονου Αναστάσιου Θεοφίλου. Ο Θεοφίλου ήταν κατηγορούμενος για συμμετοχή στην ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στη Νάουσα της Πάρου. Κατά τη διάρκεια της ληστείας, τραυματίστηκε θανάσιμα ο 53χρονος οδηγός ταξί Δ. Μίχας, που προσπάθησε να σταματήσει τους ληστές. Ο 29χρονος συνελήφθη στο Μοναστηράκι, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Στις φωτογραφίες από τη ληστεία, ήταν αγνώριστος, με το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου και το μουσάκι.

 

Το ξανθό φοριέται πολύ... Το ξέρει κι ο Αλκέτ Ριζάι

 

 

Στις 22 Φεβρουαρίου του 2009, ο "βασιλιάς" των αποδράσεων, Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλβανός βαρυποινίτης Αλκέτ Ριζάι απέδδρασαν με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού. Οι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριτζάι είχαν μεταφερθεί πρόσφατα στις φυλακές Κορυδαλλού από σωφρονιστικά ιδρύματα της επαρχίας, καθώς επρόκειτο να δικαστούν για την προηγούμενη απόδρασή τους, που είχε γίνει στις 4 Ιουνίου 2006. Η σύλληψη του Παλαιοκώστα το καλοκαίρι του 2008, μετά την απαγωγή του βιομήχανου Γ. Μυλωνά, επιτάχυνε την έναρξη της δίκης, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο. Η απόδραση σημειώθηκε μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη κατάθεση των δύο κακοποιών στο δικαστήριο. Τον Νοέμβριο του 2009 ο Ριζάι εντοπίστηκε από αστυνομικές δυνάμεις οπλισμένος με καλάσνικοφ, τέσσερις χειροβομβίδες και δύο πιστόλια. Οι δυνάμεις της αστυνομίας περικύκλωσαν το σπίτι και τον κάλεσαν να παραδοθεί. Ο Ριζάι αφού διαπραγματεύτηκε περίπου μισή ώρα από ένα παράθυρο του σπιτιού, παραδόθηκε στους αστυνομικούς χωρίς να φέρει καμία αντίσταση. Μαζί του συνελήφθησαν η περιβόητη Σούλα από το Περιστέρι, που είχε βοηθήσει στις αποδράσεις Παλαιοκώστα και Ριζάι, καθώς και ένα ακόμη ζευγάρι. Και ο Ριζάι είχε αλλάξει το χρώμα των μαλλιών του σε ξανθό, χωρίς ωστόσο η διαφορά στην εικόνα του να είναι τόσο αισθητή, όσο σε άλλες περιπτώσεις.

 

Όταν ο Ρωχάμης ντύθηκε γυναίκα και εμφανίστηκε στο δικαστήριο

 

 

Η κόρη του συγγραφέα Θανάση Νάσιουτζικ, του κατηγορούμενου για τη δολοφονία του φίλου του, επίσης συγγραφέα, Θανάση Διαμαντόπουλου, το 1984 στο Κολωνάκι, αποκάλυψε στη "Μηχανή του Χρόνου" μία απίστευτη ιστορία, που διαδραματίστηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης δίκης του πατέρα της, μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ο Βαγγέλης Ρωχάμης, που είχε γίνει φίλος με τον κατηγορούμενο μέσα στη φυλακή, μπήκε μεταμφιεσμένος μέσα στη δικαστική αίθουσα και πρότεινε στον Νάσιουτζικ, να τον βοηθήσει να αποδράσει. Η πολύκροτη υπόθεση είχε συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα πάνω της. Μια γυναίκα μεγάλης ηλικίας πλησίασ τον κατηγορούμενο, κάθισε δίπλα του και άρχισε να συνομιλεί μαζί του. Ο Νάσιουτζικ έδειχνε ευχαριστημένος και ανταποκινόταν σε όσα του έλεγε.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Βαγγέλης Ρωχάμης είχε δραπετεύσει από τη φυλακή και καταζητείτο. "Αν θες σε παίρνω τώρα και φεύγουμε. Έχω τέσσερις πέντε απ’ έξω", είπε ο Ρωχάμης στον Νάσιουτζικ, μεταμφιεσμένος σε γυναίκα, κάτω από τη μύτη των δεκάδων αστυνομικών.Δεν ήταν αστείο. Φαίνεται ότι ο Ρωχάμης είχε σχέδιο απόδρασης και μάλιστα πολύ καλά οργανωμένο. Ο Νάσιουτζικ, ξεπερνώντας τον αρχικό αιφνιδιασμό του, απάντησε ψύχραιμα ότι δεν μπορεί να τον ακολουθήσει. "Ήταν γενναίος. Ο Χέμινγουέι λέει ότι γενναιότητα είναι να δείχνεις ανδρεία υπό πίεση", σχολίασε η Παυλίνα Νάσιουτζικ. Οι συνήγοροι του δεν έμαθαν ποτέ ότι εκείνη η γυναίκα ήταν ο Ρωχάμης!! Ο Νάσιουτζικ προτίμησε να ζήσει όλη τη δίκη μέχρι το τέλος, με την ελπίδα ότι θα έβγαινε νικητής.

news247.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis