Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 21/01/2019

Σε κάποιο δωμάτιο του Γενικού Χημείου του Κράτους στη Λάρισα παραμένει φυλασσόμενος από την ΕΛ.ΑΣ. όλο το Σαββατοκύριακο ο φάκελος που περισυνελλέγη προχθές κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, καθώς θεωρήθηκε - και παραμένει - ύποπτος για το περιεχόμενό του.

[custom:google-ads]

Ο φάκελος – με άγνωστο αποστολέα από την Ινδία – στάλθηκε στο ΤΕΙ Θεσσαλίας στη Λάρισα και, με αφορμή ανάλογους φακέλους που εντοπίσθηκαν σε πολλά εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση για την ασφαλή μεταφορά του όπως και για την προστασία των πολιτών που ήρθαν σε επαφή μαζί του.

Τα ευτράπελα ωστόσο του ελληνικού Δημοσίου ξεκινούν μετά τις 2.30 προχθές το μεσημέρι, που ο φάκελος παραδόθηκε σε ασφαλισμένο κουτί στο Γενικό Χημείο του Κράτους, στην οδό Φαρσάλων. Ενώ λοιπόν προχθές αποκλείσθηκε ο χώρος στο Πρωτόκολλο του ΤΕΙ, για τη συλλογή του φακέλου χρησιμοποιήθηκαν οι εντυπωσιακές στολές Χημικού- Βιολογικού- Ραδιολογικού- Πυρηνικού Περιστατικού (ΧΒΡΠΠ) καθότι εκτιμήθηκε ως επικίνδυνη η σκόνη που περιείχε και τέλος απολυμάνθηκαν οι πυροσβέστες. Την ίδια ώρα ελλείψει μεταφορικού μέσου και το πιθανότερο επειδή μεσοβαλούσε η αργία του Σαββατοκύριακου, ο φάκελος παραμένει στο Γενικό Χημείο, στη Λάρισα. 

Δηλαδή τις εργάσιμες ημέρες, η χώρα διαθέτει Υπηρεσίες έτοιμες για… χημικό πόλεμο αλλά μετά τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής, η χώρα «νεκρώνει» λόγω της αργίας του Σαββατοκύριακου, παρότι καλείται να διαχειριστεί την εξέλιξη του ίδιου περιστατικού… χημικού πολέμου. 
Για την… προστασία δε του ύποπτου φακέλου, επιλέχθηκε η «εύκολη οδός» της 24ωρης φύλαξης του κτιρίου από την ΕΛ.ΑΣ. έως και σήμερα το πρωί οπότε ο φάκελος αναμένεται να μεταφερθεί στην Αθήνα. Αφού αποσαφηνισθεί νωρίτερα ποιας Υπηρεσίας (σ.σ. της Πυροσβεστικής ή της ΕΛ.ΑΣ.) είναι αρμοδιότητα η μεταφορά του φακέλου στην Αθήνα.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΑΚΡΟ…

Με αφορμή το προηγούμενο, της μαζικής – πρόσφατα - αποστολής φακέλων σε όλα σχεδόν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, ο εντοπισμός ύποπτου φακέλου στο Πρωτόκολλο του ΤΕΙ Θεσσαλίας, προκάλεσε την κινητοποίηση όλων των Υπηρεσιών της Λάρισας (ΕΚΑΒ, ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικής και 8ης ΕΜΑΚ) ενώ ενημερώθηκε και η Πολιτική Προστασία.

Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου που προβλέπεται σε ανάλογες επιχειρήσεις, η 8η ΕΜΑΚ έστησε τις σκηνές, τις ντιουζιέρες, ενώ πυροσβέστες φόρεσαν τις ειδικές στολές τύπου Α’ και τύπου C’ (Χημικού- Βιολογικού- Ραδιολογικού- Πυρηνικού Περιστατικού). Ο ύποπτος φάκελος ήταν τελικά κλειστός οπότε δεν έγινε γνωστό αν απολυμάνθηκαν όσοι υπάλληλοι του ΤΕΙ ήρθαν σε επαφή μαζί του. Το βέβαιο είναι πως απολυμάνθηκαν οι πυροσβέστες που τον περισυνέλεξαν ενώ συγκεντρώθηκαν και τα υγρά που χρησιμοποιήθηκαν για την απολύμανση. 

Επειδή ο φάκελος ήταν κλειστός δεν χρειάστηκε τελικά να νοσηλευθεί κάποιος υπάλληλος του ΤΕΙ. Ο φάκελος σφραγίσθηκε σε ασφαλή συσκευασία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία τον μετέφερε στην οδό Φαρσάλων, όπου εδρεύει η Τοπική Υπηρεσία του Γενικού Χημείου του Κράτους.

ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ

Έτσι ξεκινούν τα ευτράπελα του Ελληνικού Δημοσίου καθώς, αργά το μεσημέρι της Παρασκευής που έγινε η μεταφορά, διαπιστώθηκε ή εκτιμήθηκε πως δεν υπάρχει μέσο μεταφοράς του φακέλου στην Αθήνα, ενώ κατά μια άλλη εκδοχή αποφασίσθηκε να τηρηθεί στάση αναμονής, προκειμένου ο φάκελος να μεταφερθεί μαζί με άλλους που ενδεχομένως να βρίσκονταν σε άλλα Ιδρύματα.

Μέχρι και χθες πάντως αντίστοιχος φάκελος δεν εντοπίστηκε σε άλλα Ιδρύματα ή σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που εδρεύουν σε άλλες πόλεις (Καρδίτσα, Τρίκαλα) όταν επίσης, ύποπτος φάκελος αποστάλθηκε στην έδρα του Πανεπιστημίου στον Βόλο, με την πρώτη «παρτίδα» προ ημερών. 

Η πιθανότερη εκδοχή πάντως, για το τι συνέβη και ο φάκελος παρέμεινε τελικά στη Λάρισα, φαίνεται πως αποτελεί το γεγονός ότι το Γενικό Χημείο του Κράτους ως δημόσια υπηρεσία δεν λειτουργεί Σαββατοκύριακο ενώ ενδεχομένως η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας να δήλωσε «αδυναμία» μεταφοράς, παραπέμποντας στην ΕΛ.ΑΣ.. Αν η Πυροσβεστική έχει την αρμοδιότητα μεταφοράς και η ΕΛ.ΑΣ. της συνοδείας της αποστολής γιατί και αυτό μένει να αποσαφηνιστεί. 

Προς το παρόν πάντως και ενόσω δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα αν το περιεχόμενο του φακέλου είναι επικίνδυνο, ο φάκελος παραμένει φυλασσόμενος.

ΘΕΑΤΡΟ

Για θέατρο του παραλόγου κάνει τέλος λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας Αθαν. Νταβούρας, ο οποίος ερωτηθείς από την «Ε» θίγει τη διάσταση της «εύκολης λύσης της φύλαξης σε 24ωρη βάση του κτιρίου του Γενικού Χημείου του Κράτους από αστυνομικούς». 

Σημειώνοντας ακόμη την απόσταση που χωρίζει την προχθεσινή ημέρα και τον απόηχο της επιχείρησης των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, έως τη φύλαξη του χώρου από την ΕΛ.ΑΣ., μέχρι να «ξημερώσει εργάσιμη ημέρα».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

eleftheria.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis