Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:39 | 15/02/2018

Σε επικίνδυνες «συμπληγάδες» κινδυνεύει να βρεθεί η ελληνική κυβέρνηση στο πεδίο εξωτερικής πολιτικής. Η επιλογή να ανοίξουν ταυτόχρονα δύο από τα μεγάλα εθνικά (Σκοπιανό – ελληνοαλβανικές σχέσεις) και οι πρόσφατες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά δημιουργούν μια κατάσταση όπου πολλά και μεγάλα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ η έκβασή τους εμφανίζει αβέβαιη κατάληξη. Αρκετοί είναι οι αναλυτές που κρούουν τον κώδωνα της ανησυχίας, σημειώνοντας ότι η τριπλή αυτή πρόκληση εγκυμονεί -πλην όλων των άλλων- και σοβαρούς διαπραγματευτικούς κινδύνους.

Και τούτο για τον εξής απλό λόγο: Και τα τρία προαναφερθέντα ζητήματα σχετίζονται με και επηρεάζουν γεωπολιτικές ισορροπίες και διεθνή παίγνια στρατηγικής μεγάλων δυνάμεων. Το Σκοπιανό πρέπει να διαβαστεί και με φόντο την αμερικανική βούληση να δημιουργηθεί ένα σημαντικό ανάχωμα απέναντι στη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια. Το ίδιο ισχύει και στο Αλβανικό, όπου εκτός από τους Αμερικανούς και οι Ευρωπαίοι θέλουν να προχωρήσουν τον ερχόμενο καλοκαίρι στην αρχή της λεγόμενης «βαλκανικής διεύρυνσης».

[custom:google-ads]

Τέλος, η σωστή ανάγνωση της στρατηγικής της έντασης που φαίνεται να προωθεί η Άγκυρα στα ελληνοτουρκικά προϋποθέτει την αξιολόγηση των όσων συμβαίνουν στην Ανατολή, της επιχείρησης στο Αφρίν και της συμμαχίας Μόσχας-Άγκυρας στη Συρία. Με βάση τα παραπάνω, είναι πιθανόν η Αθήνα να βρεθεί κάποια στιγμή σε μια κατάσταση στην οποία όλα τα παραπάνω θέματα ενδεχομένως να τεθούν, συνειδητά ή όχι, στο άτυπο τραπέζι μιας συνολικής διαπραγμάτευσης, όπου θα πρέπει να γίνουν, για παράδειγμα, υποχωρήσεις σε ένα εξ αυτών προκειμένου να κερδηθεί κάτι σε ένα άλλο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, είχε η σημερινή τοποθέτηση του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος τοποθετήθηκε για τα δύο από τα παραπάνω θέματα. Αναφορικά με την ένταση στα ελληνοτουρκικά, έκανε έκκληση να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης, ενώ στο Σκοπιανό κάλεσε σε... «ευελιξία», κάνοντας γνωστό ότι υπάρχουν και «νέες προτάσεις» των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του ζητήματος.

Διαβάστε στην συνέχεια του άρθρου τι δηλώνουν "παίκτες" της διεθνούς σκακιέρας για τα φλέγοντα θέματα

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis