Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:50 | 28/04/2015

Ξεκινάει άμεσα, μέχρι τα μέσα Μαΐου, η πιλοτική εφαρμογή σε 250 κρατούμενους του συστήματος γεωεντοπισμού - το γνωστό «βραχιολάκι». Επί του παρόντος, δεν θα εφαρμοστεί άμεσα σε καταδικασθέντες σε ισόβια κάθειρξη και συνεπώς ούτε στον Σάββα Ξηρό, ο οποίος πάντως εμφανίζεται μάλλον απρόθυμος να επωφεληθεί του μέτρου.

Οπως έγινε γνωστό διά στόματος του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου (ΜΕGA), έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση με την εταιρεία και από τις 11 Μαΐου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι κρατούμενοι να υποβάλλουν αίτηση για την υπαγωγή τους στο μέτρο.

Σε πρώτη φάση το «βραχιολάκι» θα δοκιμαστεί σε 250 άτομα (υπόδικοι, κρατούμενοι των φυλακών Διαβατών, Νιγρίτας, Τρικάλων, Κομοτηνής και Γρεβενών, υπόδικοι και κατάδικοι που κρατούνται στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, 50 καταδικασθέντες σε κατ’ οίκον περιορισμό που εκτίουν την ποινή τους στις φυλακές ανηλίκων στον Αυλώνα).

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, όσοι κάνουν χρήση του«βραχιολιού» δεν θα αποφυλακίζονται, αλλά θα εκτίουν την ποινή τους κατ’ οίκον με γεωγραφικούς και χρονικούς περιορισμούς που θα καταγράφονται στο σχετικό βούλευμα. Το «βραχιολάκι» θα φοριέται στο πόδι, ενώ σε πρώτη φάση δεν θα αφορά ισοβίτες, άρα ούτε τον Σάββα Ξηρό. Εν ευθέτω χρόνω πάντως, ο κ. Παρασκευόπουλος αναμένεται να προβεί σε σχετικό νομοθέτημα, το οποίο θα εντάσσει στο μέτρο και ισοβίτες (σ.σ. αφορά περίπου δέκα περιπτώσεις). Βάσει πληροφοριών, ο Σάββας Ξηρός εμφανίζεται αρνητικός στο να δεχθεί το «βραχιολάκι». Κατά τον υπουργό Δικαιοσύνης «αν κάποιος δεν δεχθεί το βραχιολάκι τότε το μέτρο της αλλαγής του τρόπου έκτισης της ποινής, δηλαδή κατ’ οίκον, δεν θα προχωρήσει». Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο πολυϊσοβίτης δεν είναι αρνητικός, ωστόσο αυτή η άποψη προβάλλεται ως ένας εύσχημος τρόπος υπαναχώρησης της κυβέρνησης μετά την ασφυκτική πίεση που ασκήθηκε από τις ΗΠΑ. Απαντώντας στα περί «φωτογραφικής διάταξης» για τον Σάββα Ξηρό, ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι «τόσο βαριές προσβολές ανθρώπινης αξιοπρέπειας θα πρέπει να μας κινητοποιούν», παραδεχόμενος παράλληλα ότι «ορισμένες διεκδικήσεις συσχετίζονται με κοινωνικές διεκδικήσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνονται».

ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

http://www.kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis