Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:59 | 19/11/2015

Ένα σταθμός ο οποίος βίωσε έναν θάνατο στις τάξεις του δεν μπορεί να αλλάξει το παρελθόν, όμως μπορεί να επηρεάσει το μέλλον έτσι ώστε να ανακουφίσει τον πόνο και να αποτρέψει περισσότερους θανάτους.

Του Robert Rielage, Μετάφραση Ελεύθερη Απόδοση για το Fire.gr Παναγιώτης Κοιλάκος

Ο καλός μου φίλος, διοικητής Billy Goldfeder, έχει αναλάβει το δυσάρεστο έργο, να ανακοινώνει τον θάνατο πυροσβεστών εν ώρα καθήκοντος στο Πυροσβεστικό Σώμα μέσω του FirefighterCloseCalls. O Billy το έχει κάνει αυτό αμέτρητες φορές, με την κάθε φορά να χαρακτηρίζεται από τιμή και αξιοπρέπεια και κάθε φορά με την υπενθύμιση, σε όλους μας, να είμαστε ασφαλείς. Στην καριέρα μου στο Πυροσβεστικό Σώμα, έχω εμπλακεί ενεργά σε πάνω από 12 θανάτους εν ώρα υπηρεσίας. Η εμπλοκή μου ήταν είτε σαν μέλος του σταθμού ο οποίος είχε την απώλεια, είτε ως αρωγή σε έναν άλλον σταθμό με την προετοιμασία για την κηδεία είτε ως συμμετέχων στις επακόλουθες έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς και του θανάτου.

Κάθε θάνατος ήταν διαφορετικός, παρόλα αυτά ο καθένας άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι στην οικογένεια του πυροσβέστη, στους συναδέλφους του και στην κοινωνία την οποία υπηρετούσε. Το να ανακαλώ αυτές τις σκέψεις είναι πολύ προσωπικό για μένα. Αλλά υπάρχει τεράστια ανάγκη για κάθε διοικητή, κάθε αξιωματικό και κάθε πυροσβέστη να κατανοήσει τις επιπτώσεις ενός θανάτου, όπως επίσης να είναι ενεργός στην προσπάθεια να αποφύγει κάποιες από τις παγίδες που υπάρχουν.

Σύνδεσμος με την οικογένεια

Τα οικεία πρόσωπα του θανόντα μπορούν να υποφέρουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ο σταθμός πρέπει άμεσα να ορίσει έναν έμπιστο σύνδεσμο από τις τάξεις του ο οποίος θα λειτουργεί σαν ενδιάμεσος ώστε να βοηθήσει να προσδιοριστούν οι ανάγκες και οι επιθυμίες της οικογένειας. Η δουλειά αυτή προϋποθέτει μια μακροχρόνια δέσμευση και κάποιο πολύ ώριμο άτομο – όχι μόνο για την κηδεία αλλά και για πολλά χρόνια μετά. Ο σύνδεσμος αυτός πρέπει να παραμείνει τόσο κοντά στην οικογένεια όσο χρειάζεται για να προσδιορίσει βασικές ανάγκες οι οποίες μπορούν να υπάρχουν αρκετά χρόνια μετά τον θάνατο. Για παράδειγμα αυτό μπορεί να είναι η υποστήριξη της οικογένειας κατά την διάρκεια των γιορτών, επετείων όπως και την ημερομηνία που συνέβη ο θάνατος.

Ο σύνδεσμος πρέπει να ξέρει πώς μπορεί να βοηθήσει την οικογένεια με διακριτικότητα και να γνωρίζει πότε θα πρέπει να ζητήσει την βοήθεια ειδικών.

Παρόλα αυτά, τα περισσότερα μακροχρόνια προβλήματα τα οποία έχω βιώσει, δημιουργούνται όταν ένας πυροσβέστης πεθαίνει χωρίς ένα έγγραφο το οποίο να υποδεικνύει ποιες ακριβώς είναι οι επιθυμίες του για την υποστήριξη των αγαπημένων του προσώπων. Οι ζωές μας αλλάζουν – ο γάμος,  το διαζύγιο, η συμβίωση, και τα παιδιά, όλα έχουν συνέπειες οι οποίες μπορούν να καθυστερήσουν ή να αποκλείσουν τα οφέλη από κάποιους σε αντίθεση με κάποιους άλλους. Αυτό μπορεί να καθυστερήσει την ομοσπονδιακή αποζημίωση από το να φτάσει γρήγορα στα χέρια αυτού που την χρειάζεται περισσότερο.

Διαφορετικές απόψεις

Ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα προκύπτει όταν άτομα μέσα στην οικογένεια διαφωνούν. Ο σύνδεσμος δεν πρέπει να λειτουργεί σαν διαμεσολαβητής αλλά σίγουρα τέτοιες διαφωνίες μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα με την βοήθεια ενός ουδέτερου τρίτου μέρους. Οι οικογένειας πενθούν και επουλώνουν τις πληγές τους με διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετικούς χρόνους. Μερικές οικογένειες μπορεί να αγκαλιάσουν τα έθιμα και τις συνήθειες του Πυροσβεστικού Σώματος και να νιώσουν ότι αυτός είναι ένας τρόπος για τους φίλους τους να παίρνουν μέρος τόσο στην διαδικασία του πένθους όσο και στην χαρά της ζωής που πρέπει να γιορτάζεται. Μπορεί επίσης να επιθυμούν να συνεχίσουν να παρακολουθούν τις καθημερινές λειτουργίες του πυροσβεστικού σταθμού.

Άλλες μπορεί να θέλουν να αποφύγουν την παραδοσιακή κηδεία και να ταχθούν υπέρ μιας πιο κλειστής ταφής ή μπορεί ακόμα και να απομακρύνουν τον εαυτό τους από την κουλτούρα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Και οι δυο διαφορετικές αποφάσεις πρέπει να είναι σεβαστές και ο σύνδεσμος πρέπει να παραμείνει σε επαφή σε περίπτωση που οι επιθυμίες της οικογένειας αλλάξουν. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι μιας οικογένειας η οποία επέλεξε μια πιο κλειστή τελετή, η οποία όμως τίμησε αργότερα τον πεσόντα πυροσβέστη δίνοντας υποτροφία σε έναν μαθητή τον χρόνο για την εκπαίδευσή του σαν διασώστης.

Διαβάστε την συνέχεια στο fire.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis