Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:14 | 06/08/2019

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Στρατηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ε.α. Αριστείδη Ανδρικόπουλου κατά την χθεσινμή τελετή παράδοσης - παραλαβής των καθηκόντων Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.:

Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη, μια σημαντικήγια μένα ημέρα.

Μία ημέρα φορτισμένη συναισθηματικά για τον ομιλούντα, όπως πιστεύω, για κάθε Αρχηγό όταν η θητεία του λαμβάνει τέλος, όπως και για κάθε άνθρωπο τη στιγμή που, είτε οι απαράβατοιφυσικοί, είτε οι δεσμευτικοί κοινωνικοίνομοτελειακοί κανόνες επιβάλλουν την ολοκλήρωση μιας κατάστασης, μιας σημαντικής περιόδου, μιας πολύχρονης κοπιώδους αλλάκαι άκρως ενδιαφέρουσας επαγγελματικής διαδρομής.

Μιας διαδρομής που ξεκίνησε στατέλητου 1982, πριν δηλαδή από 37 περίπου χρόνια.

Μιας διαδρομής στη διάρκεια της οποίας περίσσευαν το πάθος, η ένταση, οι ευθύνες, ο κόπος, η προσπάθεια, η αγωνία και η λαχτάραγια προσφορά προς την κοινωνία, τον πολίτη, αλλά και το συνάδελφο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κακοποιοί προσπάθησαν να παραπλανήσουν τους Αμεσοδρασίτες, όμως δεν τα καράφεραν

Μιας διαδρομής που ταυτίστηκε με προσωπικές και οικογενειακές στερήσεις, αλλά όχι με ιδιοτελείς επιδιωκόμενες επιδαψιλεύσεις.

Η διαδρομή αυτή σήμερα και επίσημα λαμβάνει τέλος ακριβώς με τον τρόπο που γνωρίζετε όλοι.

Ολοκληρώνεται από την αναμφίβολα τιμητική θέση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας την οποία μου εμπιστεύτηκε ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Αλέξιος Τσίπρας και τα λοιπά μέλη του ΚΥΣΕΑ. Πριν από ένα χρόνο από αυτό εδώ το βήμα, αναλαμβάνοντας την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας είχα δεσμευτεί απέναντι σε όλους ότι θα κατέβαλλα τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την προστασία του κοινωνικού αγαθού της ειρήνης και της ασφάλειας σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Είχα δεσμευτεί, πως δεν θα έπαυα να εργάζομαι άοκνα για τη διατήρηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και την εκπλήρωση της υποχρέωσής μας απέναντί τους για την εξασφάλιση ενός ευνομούμενου περιβάλλοντος στο οποίο να μπορούν να ασκούν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους.

Είχα, επίσης, υποσχεθεί σκληρή δουλειά, συστηματική προσπάθεια, σεβασμό στις αρχές της ισότητας, της νομιμότητας και της διαφάνειας. Είχα ακόμη προσδιορίσει το βασικό άξονα της στρατηγικής επιχειρησιακής κατεύθυνσης του Σώματος που δεν ήτανάλλος από μια Αστυνομία κοντά στονπολίτη, δίπλα του 24 ώρες το 24ωρο, γι’ αυτόεκπονήθηκε και εφαρμόστηκε ένα ενιαίο ολοκληρωμένο πρόγραμμαεμφανούς αστυνόμευσης, το οποίο έγινε γνωστό στην κοινωνία με την κωδική ονομασία <ΠΕΡΣΕΑΣ>.

Σήμερα, ένα χρόνο αργότερα, δε μπορώ βεβαίως να ισχυριστώ πως ότι είχα φανταστεί και ό,τι είχα σχεδιάσει, ιδίως σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα έχουν γίνει πράξη.

Ήταν πολύ λίγος ο χρόνος, αλλά σίγουρα μπήκαν οι βάσεις για όλα αυτά.

Μπορώ όμως, με παρρησία, με εντιμότητα και με απόλυτη ειλικρίνεια να διαβεβαιώσω όλους, τους συναδέλφους, την κοινωνία, την πολιτεία και τους συμπολίτες μου πως προσπάθησα, πως πάλεψα, πως επεδίωξα  με όλες μου τις δυνάμεις να ανταποκριθώ στις δεσμεύσεις μου, να εκπληρώσω το χρέος μου, να ηγηθώ μιας προσπάθειας στην οποία αγόγγυστα συμμετείχαν και τους ευχαριστώ γι ́ αυτό, -όλες και όλοι- όσοι έχουμε την τιμή να υπηρετούμε το Αστυνομικό Σώμα.

Πάλεψα με αξιοπρέπεια, χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς να απεμπολήσω τις αρχές μου, χωρίς να αλλάξω την ιδεολογία μου για να φθάσω στο ανώτατο αξίωμα, χωρίς να λυγίσω ούτε στο ελάχιστο, χωρίς να υπολογίσω το προσωπικό κόστος, αφού το μόνο που με ένοιαζε ήταν να βαδίζαμε στοσωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων μας, χωρίς να λαμβάνω υπόψη μου τις εκάστοτε ετικέτες που έθεταν κάποιοι προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, οι οποίες, δυστυχώς για αυτούς, δεν άντεχαν και δεν αντέχουν στο χρόνο.

Η διαδρομή που ακολουθήσαμε όλον αυτόν τον χρόνοδεν ήταν εύκολη.

Είχαμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και δυσκολίες που επί μακρόν ταλανίζουν την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και την κοινωνία μας ολόκληρη.

Προβλήματα και δυσκολίες που εδράζονται στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διένυσε η χώρα μας και τις παγιωμένες συστημικές στρεβλώσεις, που αν μη τι άλλο, είχαν αντίκτυπο στην καθημερινότητα των συναδέλφων που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της μάχης για την πάταξη του εγκλήματος και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Είχαμε να αντιμετωπίσουμε χρόνιες παθογένειες, παρωχημένες αντιλήψεις, κακώς κεκτημένες συνήθειες και τακτικές, που κατέτειναν στο γεγονός ορισμένοι, είτεμέσα, είτε έξω από το Σώμα, να θεωρούν πως η λειτουργία της Αστυνομίας θα έπρεπε να κινείται προς την κατεύθυνση της όποιας προσωπικής τους εξυπηρέτησης.

Κυρίες και κύριοι, από μικρός ονειρευόμουνα να ακολουθήσω ένα επάγγελμα που θα προσέφερε υπηρεσίες στους πολίτες και στην κοινωνία γενικότερα, δεν ήμουνα όμως, από εκείνους τους νέους που είχαν σκεφθεί να ενταχθούν στην Ελληνική Αστυνομία.

Η σκέψη αυτή ήρθε αργότερα, έπειτα από την παρέμβαση ενός μεγάλου πολιτικού άνδρα της εποχής εκείνης, ο οποίος με έπεισε το έτος1982 ότι πρέπει να στρατευτώ στην προσπάθεια να αλλάξουμε την τότε Αστυνομία, προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού της, να δημιουργήσουμε μια Αστυνομία σύγχρονη που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών, που θα γινόταν αποτελεσματικός μηχανισμός αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, με πνεύμα σεβασμού στα δικαιώματα των συνανθρώπων μας, αλλά και των ίδιων των αστυνομικών.

Ομολογώ, πως με την πάροδο των χρόνων αγάπησα πολύ την Αστυνομία, ίσως και περισσότερο από εκείνους που ονειρεύονταν εξαρχής την ένταξή τους στο Σώμα της.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, άνοιξα τις πόρτες του Αρχηγείου για όλους τους πολίτες.

Ο κάθε ένας μπορούσε να επισκεφθεί το Αρχηγείο την τελευταία Πέμπτη κάθε μήνα και να συναντήσει τους πέντε Προϊσταμένους των Κλάδων του Σώματος και να θέσει το θέμα που τον απασχολεί.

Άνοιξα την πόρτα του Αρχηγού σε όλους τους αστυνομικούς όλων των βαθμών.

Ο κάθε ένας και η κάθε μία συνάδελφος μπορούσε να επισκεφθεί τον Αρχηγό την πρώτη Τρίτη κάθε μήνα, χωρίς προϋποθέσεις και για οποιοδήποτε θέμα τον απασχολούσε.

Έδινα το δυνατό παρόν μου, όπου έκρινα ότι έπρεπε, ομοίως και οι άμεσοι συνεργάτες μου, θυμίζοντας ενδεικτικά το λόφο Φιλοπάππου, το Πεδίον του Άρεως, το Κέντρο της Αθήνας, τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, τη Ρόδο, για να εξασφαλιστεί τόσο η υλοποίηση των διατασσομένων, όσο και η επιτυχής επίτευξητων τεθειμένων στόχων.

Οι καθημερινές μάχες που δόθηκαν, τολμώ να πω με βεβαιότητα, πως είχαν στην πλειονότητά τους, θετικό πρόσημο και είμαι περήφανος για αυτό.

Συνειδητά δε, χρησιμοποιώ αυτήν την λέξη και χωρίς να φοβάμαι να παρεξηγηθώ.

Είμαι περήφανος για κάθε ένα συνάδελφο που από το πόστο του, με όλες του τις δυνάμεις, με τις γνώσεις του, την εμπειρία του, με προσωπικό κόστος, μόχθο και κόπο, κατόρθωσε να προασπίσει τα συμφέροντά του συμπολίτη του, να συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια Αστυνομία σύγχρονη, αποδοτική και αποτελεσματική.

Αυτήν την Αστυνομία έχω την τιμή να παραδώσω σήμερα στονέο Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, γνωρίζοντας ότι θα την παραλάβει με έντονη την αίσθηση του χρέους του, συνεχίζοντας το έργο μου με τον ίδιο αμείωτο ζήλο και ενθουσιασμό, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει η επαγγελματική του κατάρτιση, η εργατικότητά του και η εν γένει συγκρότησή του.

Αρωγό στο νέο του δύσκολο εγχείρημα θα έχει όλους εσάς, οι οποίοι είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίζετε να δίνετε τον καλύτερό σας εαυτό, ανταποκρινόμενοι στο έπακρο στα καθημερινά σας καθήκοντα που σας έχουν ανατεθεί, ώστε ο νέος Αρχηγός να καταφέρει να φθάσει το Σώμα ακόμη πιο μπροστά, ακόμη πιο ψηλά.

Πέρυσι αποδώσαμε φόρο τιμής με ενός λεπτού σιγή, στα θύματα της καταστροφικής μανίας της πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής.

Θα ήθελα, λοιπόν, να θυμηθώ - να θυμηθούμε όλοι μαζί και φέτος, σε αυτήν την εκδήλωση, τους συμπολίτες μας αυτούς που τόσο άδικα χάθηκαν και να ευχηθούμε, όπως άλλωστε ευχήθηκε και ο κ. Υπουργός στην ομιλία του κατά την παραλαβή του Υπουργείου, να μην έχουμε ποτέ ξανά άλλο ΜΑΤΙ.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες του Γραφείου μου που με στήριξαν και εργάσθηκαν δίπλα μου με υψηλό αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητας, με ταπεινότητα, με πνεύμα καλής και ειλικρινούς συνεργασίας και κυρίως, χωρίς να προκαλέσουν οποιοδήποτε δυσμενές σχόλιο σε βάρος τους.

Επίσης, θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου Αντιστρατήγους, τους Προϊσταμένους των Κλάδων, τους Προϊσταμένους των αυτοτελών υπηρεσιών, των περιφερειακών υπηρεσιών όλων των επιπέδων διοίκησης, αλλά και όλους εσάς, τον κάθε ένα και την κάθε μία ξεχωριστά, μέσα από την καρδιά μου, που υπήρξατε συνοδοιπόροι μου όλο αυτό το διάστημα.

Να ευχαριστήσω όλους όσοι από τους αστυνομικούς συντάκτες και λοιπούς δημοσιογράφους, βοήθησαν προς την κατεύθυνση της αντικειμενικής ενημέρωσης των Πολιτών αυτής της χώρας, γιατί ηαπόδοσητης πραγματικής διάστασης των θεμάτων αποκλείει αδικίες.

Να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους συνδικαλιστές που χωρίς σκοπιμότητες θέλησαν να συνεργαστούμε στο πλαίσιο τουαμοιβαίου σεβασμού και να λύσουμε προβλήματα τόσο προς όφελος των αστυνομικών μελών τους,όσο και της κοινωνίας μας γενικότερα.

Να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον πρώην πρωθυπουργό της Χώρας κ. Αλέξιο Τσίπρα για την επιλογή μου στην τιμητική θέση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ακριβώς πριν από ένα χρόνο, στις 5 Αυγούστου του 2018 και σε μια κρίσιμη στιγμή, στον απόηχο των θλιβερών συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής και ταυτόχρονα να ευχαριστήσω τους πρώην Υπουργούς κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, αλλά και την κα Όλγα Γεροβασίλη για την τόσο άψογη,επιτυχημένη και ειλικρινή συνεργασία που είχαμε.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, τη σύζυγό μου Ανδρονίκη και τα παιδιά μου Γεωργία και Χαράλαμπο, οι οποίοιστάθηκαν δίπλα μου κάθε στιγμή της μακρόχρονης αυτής πορείας μου, πορεία η οποία χαρακτηρίστηκε από μεγάλα διαστήματα απουσίας από κοντά τους, προκειμένου να ασκήσω τα ανατιθέμενα κάθε φορά καθήκοντά μου, απερίσπαστα και με προσήλωση στις αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύω, θυσιάζοντας συχνά σημαντικές οικογενειακές στιγμές για την υπηρεσία και τον Πολίτη.

Πριν κλείσω, αποτίνω φόρο τιμής στους πεσόντες συναδέλφους που έδωσαν τη ζωή τους για την προστασία των πολιτών και ευρύτερα προςόφελος της κοινωνίας τους οποίουςδεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να λησμονούμε.

Προς τούτο δε, με απόφασή μου, αρχής γενομένης από το έτος 2020, η εκδήλωση μνήμης προς αυτούς θα διοργανώνεται σε κεντρικό επίπεδο από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, βάσει συγκεκριμένων εθιμοτυπικών κανόνων και διαδικασιών, ενώ σε περιφερειακό –τοπικό επίπεδο θα πραγματοποιούνται αντίστοιχες εκδηλώσεις από τις οικείες Αστυνομικές Υπηρεσίες.

Σας ευχαριστώ όλους και πάλι και εύχομαι κ. Αρχηγέ, καλή επιτυχία στο έργο σας και στα νέα σας καθήκοντα.

Σας ευχαριστώ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis