Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:59 | 08/02/2021

Για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, την αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι τους και το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown μίλησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας το πρωί της Δευτέρας, 8 Φεβρουαρίου. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «συνολικά 6 είναι τα κρούσματα από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα» και τόνισε ότι «οι εμβολιασμοί πρόκειται να γίνουν εντατικότεροι στο προσεχές διάστημα».

Στη χώρα μας, μέχρι αυτή την ώρα, έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί 403 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά, όπως εξήγησε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας. «Το στέλεχος αυτό, επειδή είναι πιο μεταδοτικό, πιθανόν να επικρατήσει τους επόμενους μήνες. Στις ΗΠΑ, υπολογίζεται ότι θα έχει επικρατήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι κάθε 10 μέρες διπλασιάζεται ο ρυθμός του στελέχους», τόνισε. 

Εμβόλια: Μειωμένη αποτελεσματικότητα στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Αναφορικά με τα εμβόλια και το κατά πόσο αυτά είναι αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως «ειδικά για τη βρετανική μετάλλαξη, τα εμβόλια έχουν αποτελεσματικότητα. Για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχουμε δεδομένα, εκτός από αυτά της AstraZeneca που δείχνουν μειωμένη αποτελεσματικότητα, αλλά ακόμα αρκετά σημαντική για να αποφευχθεί ο θάνατος ή η βαριά νόσηση. Και αυτό το στέλεχος, όμως, είναι πιο μεταδοτικό». 

Όπως είπε ο κ. Αρκουμανέας, σχετικά με τους εμβολιασμούς, τους επόμενους μήνες θα γίνουν πιο εντατικοί και θα έχουμε λιγότερη πίεση στο σύστημα. «Κάποια χαρακτηριστικά που βλέπουμε δείχνουν μια επιδείνωση και γι’ αυτό λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική», σχολίασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ.

Θα προτιμήσουμε lockdown παρά αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία

Σχετικά με το σενάριο ενός ολικού lockdown για να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού, εξήγησε πως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους, όμως υπάρχει πάντα στο τραπέζι ως τελικό μέτρο. «Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία», υπογράμμισε. Αναφορικά με το θέμα της ανίχνευσης των κρουσμάτων, τόνισε ότι τα τεστ και οι ιχνηλατήσεις έχουν αυξηθεί κατά 30% και για το αρχικό στέλεχος και για τα μεταλλαγμένα.

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis