Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:44 | 14/09/2017

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, παρέστη στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 74ης επετείου απελευθέρωσης του Καστελόριζου.

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1943, μετά από οκτώ αιώνες σκλαβιάς, οι κάτοικοι του ακριτικού Καστελορίζου ύψωσαν την ελληνική σημαία στο ανατολικότερο σημείο της Ελλάδας, σηματοδοτώντας την απαρχή των αγώνων της απελευθέρωσης και των υπόλοιπων νησιών της Δωδεκανήσου και την αύξηση των ελληνικών εδαφών.

ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

Κατά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο το Καστελόριζο απελευθερώθηκε από τους Άγγλους αρχικά για λίγα 24ωρα στις 24 Φεβρουαρίου 1941 και αμέσως μετά τον Σεπτέμβριο του 1943, όταν και μεταβλήθηκε σε στρατιωτική βάση.

Μετά από εκτεταμένους Γερμανικούς βομβαρδισμούς στις 17 Οκτωβρίου 1943, το νησί εκκενώθηκε εντελώς από τους κατοίκους του, οι οποίοι μεταφέρθηκαν αρχικά στις απέναντι Τουρκικές ακτές και αμέσως μετά σε στρατόπεδα προσφύγων στην Νουζεϊράτ της Γάζας, όπου υπήρχαν πρόσφυγες και από τα Δωδεκάνησα.

ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

Το Καστελόριζο μεταβλήθηκε σε σταθμό εφοδιασμού καυσίμων για τον Βρετανικό στόλο, ενώ δέχθηκε δεκάδες βομβαρδισμούς που μετέτρεψε την πόλη σε ερείπια.
Η καταστροφή ολοκληρώθηκε με μια μεγάλη φωτιά που στις 6 Ιουλίου του 1944 κατέκαψε ότι είχε μείνει όρθιο στο Καστελόριζο.

ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

Τελικά μόλις τον Οκτώβριο του 1945 επέστρεψαν στο νησί μόνο 900 κάτοικοι για να αντικρίσουν μόνο ερείπια και λεηλατημένα σπίτια. Η Αγγλική κυβέρνηση πρόσφερε αποζημιώσεις ώστε η ζωή στο νησί να ξεκινήσει και πάλι κυριολεκτικά εκ του μηδενός. Τελικώς το πολύπαθο νησί ενώθηκε με την Ελλάδα στις 7 Μαρτίου 1948, ακολουθώντας την τύχη των Δωδεκανήσων.

ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

 

armynow.net

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis