Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:48 | 10/08/2016

Πολύ σημαντική θα κριθεί η διάρκεια της κλήσης του αστυνομικού της Interpol Λευκωσίας προς την Interpol Βελιγραδίου, καθώς αν αυτή ξεπερνά τα μερικά δευτερόλεπτα, θα διερευνηθεί ο λόγος της μεγάλης της διάρκειας. Επίσης, όσον αφορά τις καταθέσεις που θα ληφθούν σχετικά με το γεγονός, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, θα κληθεί να καταθέσει στους ποινικούς ανακριτές, όπως και δύο υπαρχηγοί του σώματος.

Όπως έγραψε ήδη ο «Φ», ο υπό αναφοράν αστυνομικός κατέθεσε πως όταν κάλεσε αριθμό στη Σερβία (θεωρώντας ότι μιλούσε με την Ιντερπόλ Βελιγραδίου) ανέφερε ότι τηλεφωνεί από την Ιντερπόλ Λευκωσίας και ρώτησε αν στην άλλη γραμμή είναι η Ιντερπόλ Βελιγραδίου.

«Ανταποκρίθηκε ανδρική φωνή και αφού ρώτησε ποιο είναι το πρόβλημα με την Ιντερπόλ Βελιγραδίου και Λευκωσίας, μου φάνηκε περίεργο και αφού μου κινήθηκαν υποψίες, απολογήθηκα και έκλεισα τη γραμμή» αναφέρεται στην κατάθεση του αστυνομικού.

Τη συγκεκριμένη πτυχή καθώς και άλλες θα ερευνήσουν ο πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων εναντίον της Αστυνομίας Ανδρέας Πασχαλίδης και οι πρώην αξιωματικοί της Αστυνομίας Παναγιώτης Πελαγίας και Αγαμέμνονας Δημητρίου.

Με βάση τις οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα, οι ποινικοί ανακριτές θα διεξαγάγουν ποινική ανάκριση σχετικά με το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από οποιοδήποτε πρόσωπο και εμπλοκής μελών της Αστυνομίας ή άλλων προσώπων σε υποθέσεις διαπλοκής, διαφθοράς ή άλλων αδικημάτων σε σχέση με τα γεγονότα που σχετίζονται με τη διαχείριση των πληροφοριών που διαβιβάστηκαν στην Αστυνομία Κύπρου από τις σερβικές Αρχές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, από τους ανακριτές ζητήθηκε να ολοκληρώσουν την έρευνα εντός τριών μηνών. Η έρευνα θα διεξαχθεί στη βάση συγκεκριμένων πληροφοριών που διαβιβάστηκαν στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας με επιστολή του αρχηγού Αστυνομίας στις 2/8/2016 και με επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης στις 8/8/2016.

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα της ίδιας της Αστυνομίας, για το θέμα ενημερώθηκαν στελέχη της Ιντερπόλ Λευκωσίας, δύο βοηθοί αρχηγοί Αστυνομίας και σε μεταγενέστερο στάδιο και ο ίδιος ο αρχηγός Αστυνομίας. Μάλιστα, αξιωματικός της Αστυνομίας είχε εισηγηθεί σχετικά νωρίς να τιμωρηθεί ο αστυνομικός που τηλεφώνησε στον φερόμενο εγκέφαλο, τουλάχιστον με μετάθεση. Όπως είναι γνωστό, ο αστυνομικός μετατέθηκε μόλις προχθές. Όλοι οι πιο πάνω, καθώς και άλλοι αστυνομικοί και αξιωματικοί, αναμένεται να κληθούν για κατάθεση προκειμένου να φωτιστούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χθες οι αντιδράσεις κομμάτων με το ΑΚΕΛ να δηλώνει διά του εκπροσώπου του Στέφανου Στεφάνου πως τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με το παρασκήνιο για το τετραπλό φονικό στην Αγία Νάπα, αναδεικνύουν το μέγεθος της διαφθοράς που υπάρχει στο αστυνομικό σώμα. «Η παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, ως του πολιτικού προϊστάμενου της Αστυνομίας, θα ήταν το ελάχιστο δείγμα πολιτικής ευθιξίας που είναι πλέον φανερό ότι η Κυβέρνηση δεν διαθέτει» υπέδειξε ο κ. Στεφάνου.

Το ΔΗΚΟ, με ανακοίνωσή του, ζητά τις παραιτήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης και του αρχηγού Αστυνομίας, υποδεικνύοντας πως «πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ό,τι και αν αυτό σημαίνει».

Η Συμμαχία Πολιτών δήλωσε ότι αναμένει πως οι ποινικοί ανακριτές θα εξετάσουν και ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες όσων με την ανοχή τους συντηρούν και εκτρέφουν τη διαφθορά και διαπλοκή.

Τέλος, το Κίνημα Αλληλεγγύη ζήτησε πλήρη κάθαρση των σωμάτων Ασφαλείας.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Γράφει: Βάσος Βασιλείου

offsite.com.cy

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis