Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:44 | 12/01/2017

«Φρένο» στην έκδοση άλλων δύο Τούρκων στρατιωτικών επιχειρεί να βάλει και δεύτερος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο Χ. Βουρλιώτης, καθώς με πρόταση-σταθμό προς το Ζ' Ποινικό Τμήμα ΑΠ, ζήτησε να ανατραπεί το αντίθετο εφετειακό βούλευμα, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να εκδοθούν, ακόμα και αν είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μην έχουν δίκαιη δίκη και να υποστούν απάνθρωπη μεταχείριση, καταλήγοντας -καταχειροκροτούμενος- ότι η χώρα μας διαθέτει νομικό πολιτισμό και οι αρεοπαγίτες πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ύψος του. 

Στη δίκη, όπου ακούστηκαν και άλλες καταγγελίες για βασανιστήρια στην Τουρκία, ο Χαρ. Βουρλιώτης υπογράμμισε ότι «υπάρχει ορυμαγδός στοιχείων», πως «δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας ότι δεν συμβαίνει τίποτα στην Τουρκία», ξεκαθαρίζοντας ότι και μόνη η πιθανότητα να περισταλούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δίκαιη δίκη (που για τον ίδιο αγγίζει τη βεβαιότητα) καθιστά απαγορευτική την έκδοσή τους.

Απάντηση
Απαντώντας εμμέσως και σε ερωτήματα «αμφισβήτησης», που έγιναν από έδρας προς εκζητούμενους και μάρτυρες, ο εισαγγελέας διευκρίνισε ότι το δικαστήριο συναξιολογεί και ελέγχει, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, αν είναι βάσιμος ο φόβος για κίνδυνο βασανισμού, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή για μη δίκαιη δίκη, και δεν μπορεί να ζητεί να του αποδείξουν οι εκζητούμενοι αυτόν τον φόβο.

 

«Υπάρχει αλήθεια στοιχείο στη δικογραφία που διασφαλίζει ότι θα έχουν δίκαιη δίκη, μήπως έχουμε παρεκκλίσεις από την ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου);» διερωτήθηκε, προσθέτοντας «δεν μπορούμε να πούμε νίπτω τας χείρας μου και πάρτε τους». «Μπορεί να παραβίασαν τον εναέριο χώρο, να είναι εχθροί, να είναι ακόμα και ένοχοι, δεν το ξέρουμε, αλλά ήλθαν ως ικέτες και η Ελλάδα έχει νομικό πολιτισμό, που οφείλουν να διατηρήσουν οι δικαστές της, που κράτησαν ψηλά τη σημαία. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι είναι δυνατό να εκδοθούν, δεν θέλω να είμαι μέρος του προβλήματος για ό,τι τυχόν υποστούν σε περίπτωση έκδοσής τους...».

Λίγο νωρίτερα, οι δύο Τούρκοι λοχαγοί (ο ένας πιλότος του ελικοπτέρου) εξήγησαν στον ΑΠ: «Δεν φύγαμε από τη χώρα μας, φύγαμε για να αποφύγουμε τον θάνατο και το λιντσάρισμα. Αν δεν ερχόμασταν στην Ελλάδα, επειδή είμαστε ένστολοι, θα ήμασταν νεκροί ή σε πολύ κακή κατάσταση. Αναζητούσαμε τόπο για να βρούμε άσυλο, όχι για να φύγουμε. Ημασταν στα σπίτια μας όταν μας κάλεσαν για διάσωση τραυματισμένων και δεν ξέραμε τίποτα για πραξικόπημα, μέχρι που άρχισαν να πυροβολούν το ελικόπτερο».

Οι δικηγόροι τους Χρ. Μυλωνόπουλος και Ομ. Ζέλιος προέβαλαν βίντεο με τη σύλληψη του αρχηγού Αεροπορίας που του έκοψαν το αυτί και το ξανάραψαν, το λιντσάρισμα που υπέστη σχεδιαστής μόδας βγαίνοντας από το αεροπλάνο, ενώ ο καθηγητής Οξφόρδης Π. Ελευθεριάδης γνωστοποίησε μιαν απόλυτα επικριτική ευρωπαϊκή έκθεση (της Επιτροπής Βενετίας) για βασανισμούς και ατιμωρησία στην Τουρκία, και αποφάσεις βρετανικών και γερμανικών δικαστηρίων που απέκρουσαν παρόμοια αιτήματα έκδοσης, προειδοποιώντας ότι αν ο ΑΠ κάνει δεκτό το αίτημα, θα είναι το πρώτο ευρωπαϊκό δικαστήριο που εκδίδει και ίσως το μοναδικό... 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

www.ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis