Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:02 | 21/07/2016

Καθημερινά δρομολόγια στα απομακρυσμένα χωριά της Μεσσηνίας ξεκίνησε να εκτελεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα της Μεσσηνίας, την οποία και επίσημα χθες παρουσίασε από την Αστυνομική Διεύθυνση στην Καλαμάτα ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Βέβαια, εν όψει κατάργησης με την αναδιάρθρωση του Σώματος αστυνομικών τμημάτων της περιφέρειας και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών φαντάζει ως «αντίδωρο» στη μεγάλη «πείνα» των χωριών για προστασία από τη μικροεγκληματικότητα που τα θερίζει καθημερινά.

Παράλληλα, αρκετοί από τους παρευρισκόμενους στη χθεσινή παρουσίαση εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τα αποτελέσματα της δράσης, υπενθυμίζοντας παλιότερες που απέτυχαν.

Στη χθεσινή παρουσίαση παρευρέθησαν εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μεσσηνίας, οι βουλευτές Γιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη, Πέτρος Κωνσταντινέας και Δημήτρης Κουκούτσης, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Π. Νίκας, Μεσσήνης Γ. Τσώνης και Τριφυλίας Π. Κατσίβελας, εκπρόσωποι δημάρχων, Στρατιωτικών Αρχών και λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας και μέλη των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων. Επίσης, στη Μεσσηνία βρέθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών, Γιάννης Κατσιαμάκας.
Ο κ. Αναγνωστάκης προανήγγειλε και περιπολίες αστυνομικών με ποδήλατα στην Καλαμάτα.
 
Γενική αστυνόμευση

Την παρουσίαση ξεκίνησε ο περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου, ταξίαρχος Διαμαντής Μητρόπουλος, που μίλησε για τη Μονάδα, λέγοντας ότι είναι ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα, με κατάλληλο εξοπλισμό, που στελεχώνεται από μεικτό κλιμάκιο τριών ένστολων αστυνομικών (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας) και ακολουθεί εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας, σε απομακρυσμένες περιοχές, παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες.

Οι Μονάδες αυτές εντάσσονται στο συνολικότερο σχέδιο της ΕΛΑΣ, που ονομάζεται Α.Ε.Τ.Ο.Σ. «Αστυνόμευση, Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων» και κρίνεται θετικό το έργο που προσφέρουν σε Αρκαδία και Κορινθία, όπου πρωτολειτούργησαν.

Η Μονάδα έχει ως αποστολή θέματα γενικής αστυνόμευσης, μέσω της διενέργειας περιπολιών και της παροχής εξυπηρέτησης στους πολίτες.
Παίρνοντας το λόγο ο γ.γ. του υπουργείου Δ. Αναγνωστάκης, μίλησε για έναν πετυχημένο θεσμό, ενώ ακολούθως υπογράμμισε ότι η Ευρώπη διέρχεται τρεις μεγάλες κρίσεις, την ανθρωπιστική, την οικονομική και βέβαια την κρίση ασφάλειας.

Και πρόσθεσε: «Σε αυτή την προσπάθεια έρχεται η Ελληνική Αστυνομία να συμβάλλει με τα αξιόλογα στελέχη της, γυναίκες και άνδρες, που είναι στο πεζοδρόμιο και δίνουν την καθημερινή μάχη για να προσφέρουν υπηρεσίες, ποιοτικές υπηρεσίες, στον Έλληνα πολίτη, που τόσο πολύ δοκιμάζεται και έχει ανάγκη να νιώθει ασφαλής και σίγουρος, τουλάχιστον στην καθημερινότητά του.

Όμως, δε θα ήθελα να ωραιοποιήσω μια κατάσταση. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Είναι δύσκολο το περιβάλλον που καλούμαστε να λειτουργήσουμε και αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να κάνουμε κάποιους εξορθολογισμούς, να παρέμβουμε θεσμικά, να βελτιώσουμε μία κατάσταση.

Ποια είναι αυτή; Πρώτον, δημοσιονομικά γνωρίζετε, και αναφέρομαι περισσότερο στους κυρίους δημάρχους και στον κύριο περιφερειάρχη, τα έσοδα είναι περιορισμένα. Οι επιχορηγήσεις έχουν συμπιεστεί. Το δεύτερο είναι ότι δεν υπάρχουν ανθρώπινοι πόροι οι οποίοι θα μπορούσαν να διατεθούν για να κάνουμε περισσότερα από αυτά που κάνουμε. Άρα τι προσπαθούμε; Προσπαθούμε να πάρουμε το μέγιστο δυνατό καλό αποτέλεσμα με τα μέσα που διαθέτουμε».

Ιδιαίτερα αναφορά και εύσημα ο κ. Αναγνωστάκης έδωσε στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας για τις επιτυχίες που έχει σημειώσει, ενώ ευχαρίστησε Περιφέρεια και Δήμους για τη συνεργασία και τη χρηματοδότηση έργων μέσω των προγραμμάτων τους.
 
Δρομολόγια

Ο αστυνομικός διευθυντής, ταξίαρχος Σταύρος Τουφεξής δεσμεύθηκε στη συνέχεια ότι θα εποπτεύει προσωπικά την δράση της Μονάδας, για την έναρξη λειτουργίας της οποίας ευχαρίστησε τον εκπρόσωπο του υπουργείου.

«Με την έναρξη λειτουργίας της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας διασφαλίζεται η εξωστρέφεια και ενισχύεται η αστυνομική παρουσία και στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές της Μεσσηνίας, με περαιτέρω ανάπτυξη της φιλικής και ανθρώπινης προσέγγισης των πολιτών, σε καθημερινή βάση», σημείωσε ο κ. Τουφεξής, παρουσιάζοντας αναλυτικά τα δρομολόγια που θα κάνει η Μονάδα.

Αυτά θα είναι πέντε: Ένα σε περιοχές Δήμων Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης, ένα σε περιοχές Δήμων Οιχαλίας και Τριφυλίας, ένα σε περιοχές Δήμων Μεσσήνης και Πύλου-Νέστορος, δύο σε περιοχές Δήμων Μεσσήνης και Καλαμάτας, ένα σε περιοχές Δήμων Οιχαλίας και Τριφυλίας και ένα σε περιοχές Δήμου Πύλου-Νέστορος και Μεσσήνης.

Αμέσως μετά ο λόγος δόθηκε στους προσκεκλημένους. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κα Κοζομπόλη, ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο θεσμό, ενώ ο συνάδελφός της Π. Κωνσταντινέας αυτή τη φορά είπε πως δε φτάνουν οι αστυνομικοί και χρειάζονται περισσότεροι, κάνοντας λόγο μάλιστα και για μειωμένες οργανικές θέσεις.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Δ. Κουκούτσης, κάλεσε τους πολίτες να βοηθούν την Αστυνομία, που απαρτίζεται από καταρτισμένα και εκπαιδευμένα άτομα, ενώ άσκησε κριτική στις εισαγγελικές αρχές «που αφήνουν ελεύθερους εγκληματίες, που συλλαμβάνει η Αστυνομία με κόπο». 

Ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης είπε ότι στηρίζει όλες τις αναδιαρθρωτικές κινήσεις, ενώ για την Κινητή Μονάδα ανέφερε ότι σίγουρα δεν μπορεί να αστυνομεύσει έναν ολόκληρο νομό, αλλά πρέπει το υπουργείο να σχεδιάσει την επιπλέον προσθήκη που απαιτείται, «προκειμένου αυτό το δύσκολο πρόγραμμα να υλοποιηθεί».

Καταλήγοντας είπε ότι η παραβατικότητα είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που προστίθεται στην οικονομική δύσκολη καθημερινότητα του πολίτη και δεν υπάρχει δικαιολογία ότι δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί.

Κλείνοντας τις ομιλίες, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας, δήλωσε πως πρέπει να νιώθουμε τιμή και ευγνωμοσύνη για την Αστυνομία που εργάζεται υπό ακραίες και αντίξοες συνθήκες. Σε ό,τι αφορά το νέο εγχείρημα, είπε πως θα φανεί από το αποτέλεσμα, αν όντως πρόκειται για σωστή κίνηση.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη 

 

tharrosnews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis