Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:59 | 01/02/2018

Οι απανωτές περικοπές των μισθών μας, οι στρεβλώσεις του νέου μισθολογίου  σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση που εφήρμοσε αυτή Κυβέρνηση, καθώς και το υψηλό κόστος ζωής οδηγεί τον αστυνομικό σε οικονομικό αδιέξοδο αναζητώντας διακαώς δεύτερη ή ακόμα και τρίτη εργασία για να επιβιώσει.

Το ισχύον άδικο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο χρονολογείται από το 1989 (!), θεωρεί παράνομη κάθε εργασία η οποία προσκρούει στα καθήκοντά του αστυνομικού και δίνει αφορμή για δυσμενή σχόλια σε βάρος του ιδίου ή για το Σώμα, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει ποια είναι αυτά τα επαγγέλματα "ντροπής"  και σίγουρα εν έτη 2018 δε δύναται η σύγχρονη ελληνική αστυνομία να λειτουργήσει με  αναχρονιστικές διατάξεις και νομολογίες δεκαετίας του ‘80.

Σήμερα μόνο, οι γιατροί της ελληνικής αστυνομίας νομιμοποιούνται να ασκούν δεύτερη εργασία σε ιδιωτικό ιατρείο πέρα των ωρών εργασίας τους στα Κεντρικά Ιατρεία της ΕΛ.ΑΣ Ακόμα και οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απαγορεύεται να προσφέρουν τις πιστοποιημένες γνώσεις τους στην αγορά εργασία έναντι αμοιβής. Έτσι η Υπηρεσία αφενός μεν ναρκοθετεί το εργασιακό δικαίωμα του αστυνομικού πτυχιούχου και αφετέρου δε τον εξομοιώνει με το υπόλοιπο προσωπικό (άνευ πτυχίου) αφού δεν τα προσμετρά στην μισθολογική  και βαθμολογική του εξέλιξη.

Σαφώς μία άλλη λύση είναι η επαναφορά των αμειβομένων υπηρεσιών (αμειβόμενες πεζές περιπολίες), οι όποιες καταργήθηκαν το 2015 , ώστε οι αστυνομικοί να εκτελούν επιπλέον υπηρεσία πέραν της διατεταγμένης, σε όλες τις βαθμίδες του προσωπικού και με άλλες υπηρεσίες (πλην της πεζής) , καλύπτοντας ταυτόχρονα και τις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου η Υπηρεσία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί ότι ο κανονισμός προβλέπει διάθεση αστυνομικών  και μέσων προς Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. και τρίτους, με καταβολή ανταλλάγματος (άρθρο 22 ν. 3938/2011) απευθείας από τον ιδιώτη.

Εν κατακλείδι, είναι εφικτή η δεύτερη - νόμιμη εργασία, σαφώς με αυστηρές προϋποθέσεις και γνώμονα πάντοτε το υπηρεσιακό συμφέρον ώστε να μην κινδυνέψει να μετατραπεί η κύρια εργασία (αστυνομική) σε πάρεργο και τη θέση της να καταλάβει η  «νομιμοποιημένη παράλληλη» ως βασική, εξαιτίας υψηλότερου εισοδήματος. Επιπρόσθετα θα εξαλειφθεί η τυχόν υπάρχουσα παράνομη & «μαύρη εργασία» που θέτει σε πειθαρχική και ποινική διαδικασία τον αστυνομικό άδικα  τόσα χρόνια.

Οι συνθήκες ωρίμασαν προκειμένου να αναθεωρηθεί το υπάρχον άδικο αναχρονιστικό νομοθετικό πλαίσιο σε συνεργασία με την Φυσική Ηγεσία , τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου μας καθώς και των Συνδικαλιστικών Ενώσεων. Ο σύγχρονος επαγγελματίας αστυνομικός, που η κοινωνία αποδεδειγμένα εμπιστεύεται, αξίζει να έχει εισοδήματα τα όποια του επιτρέπουν ένα αξιοπρεπή επίπεδο ζωής.

Του Καραστατήρα Ιωάννη

Αντιπροσώπου Ε.ΑΣ.Υ.Α. στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.

** Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος μηνών Δεκεμβρίου 2017 - Ιανουαρίου 2018 της εφημερίδας "Σύγχρονη Αστυνομία"

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis