Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:14 | 20/12/2019

Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ

Προσωπάκια όμορφα, χαμογελαστά, λαμπερά και αθώα. Τα παιδιά του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, είχαν κάθε λόγο να είναι χαρούμενα κι ενθουσιασμένα το απόγευμα της Τετάρτης, στην χριστουγεννιάτικη εκδήλωσή τους που είχαν προετοιμάσει μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους. Οι 34 μαθητές του Δημοτικού και οι 5 του Νηπιαγωγείου, δημιούργησαν μια άκρως εορταστική και εναρμονισμένη στο πνεύμα των ημερών ατμόσφαιρα, που επιτάσσει ζεστές αγκαλιές, ευχές, χαμόγελα και δώρα για τα παιδιά. Δώρα που τους έφερε ο δικός τους φετινός Άγιος Βασίλης, που ο ερχομός τους τα γέμισε χαρά.

Τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό παρουσιάζοντας στους παρευρισκόμενους την μουσικοκινητική παράσταση «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα των γονέων, συγγενών και φίλων τους που παρακολουθούσαν την εκδήλωση. Ανάμεσα στους θεατές ήταν και η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Ευαγγελία Μαντά.

«Τα παιδιά χάρηκαν που είδαν τόσους φίλους που ήρθαν για να τα καμαρώσουν και να τα χειροκροτήσουν. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ σημαντική για τους μαθητές μας, καθώς το διάστημα της προετοιμασίας ενθουσιάζει τα παιδιά, δεδομένου ότι είναι ένα μάθημα πολλών δεξιοτήτων μέχρι να βγουν στην σκηνή και να δείξουν τις ικανότητές τους. Αυτό άλλωστε, εντάσσεται στην εκπαιδευτική διαδικασία που ακολουθείται για τους μικρούς μαθητές του σχολείου μας», σημείωσε με έμφαση στα «Ρ.Ν.» η διευθύντρια του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, Μάχη Κασπίρη.

Η έκπληξη της βραδιάς για τα παιδιά, ήταν ο ερχομός του αγαπημένου χοντρούλη Άγιου, που μόνο χαρά και πολλά δώρα προσφέρει κάθε χρόνο στους λιλιπούτειους φίλους του.

 

Ο Άγιος Βασίλης λοιπόν, που στην ουσία ήταν ένας ειδικός φρουρός που υπηρετεί στο Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου, προτίμησε το απόγευμα της Τετάρτης αντί να κάνει την βάρδιά του περιπολώντας περιοχές του Νομού, να ντυθεί με την κόκκινη φορεσιά του Αγίου και να κατεβεί με σχοινιά από την ταράτσα του κτιρίου φορτωμένος δώρα.

Τα παιδιά έψαλαν τα κάλαντα στον αγαπημένο τους Άγιο προσμένοντας καρτερικά να πατήσει το πόδι του στην αυλή του σχολείου τους. Εκείνος χαρίζοντάς τους το πιο ζεστό του χαμόγελο, τους μοίρασε απλόχερα τα δώρα που είχε στο κόκκινο σακί του, ενώ στο τέλος άνοιξε την αγκαλιά του και πόζαρε μαζί τους, βγάζοντας αναμνηστικές φωτογραφίες.

«Η έκπληξη που επεφύλαξαν στα παιδιά μας οι αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, ήταν απερίγραπτη και τους ευχαριστούμε θερμά για αυτήν τους την προσπάθεια να δώσουν χαρά στους μαθητές του σχολείου μας που έχουν τόσο πολύ ανάγκη, αυτές τις Άγιες Ημέρες», σχολίασε μεταξύ άλλων η κα Κασπίρη.

Παρόντες στην λαμπερή χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του σχολείου, ήταν επίσης και άλλοι ειδικοί φρουροί, που για λίγο έπαιξαν το ρόλο των συνεργατών του Άη Βασίλη, καθώς και ο διοικητής τους Μανούσος Γιανναδάκης.

Ο διοικητής του Τ.Α.Ε. Ρεθύμνου μάλιστα, μιλώντας στην εφημερίδα μας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμμετοχή της ομάδας του στην χριστουγεννιάτικη γιορτή των μαθητών του Ειδικού Σχολείου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι ίδιοι είναι διπλά χαρούμενοι λόγω της έκπληξης που επεφύλαξαν στα παιδιά.

«Με αυτές τις δράσεις η Ελληνική Αστυνομία αποδεικνύει ότι δεν είναι μόνο μια κατασταλτική δύναμη ή μια δύναμη πρόληψης κατά του εγκλήματος, αλλά έχει και ανθρώπινο πρόσωπο, το οποίο με χαρά δείξαμε στους μικρούς μαθητές του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου», τόνισε με έμφαση ο κ. Γιανναδάκης.

Το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εν λόγω σχολικό συγκρότημα των Μισιρίων Ρεθύμνου, συστεγάζονται το 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο, στο οποίο φέτος φοιτούν 5 μαθητές, το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, στο οποίο φοιτούν 34 συνολικά παιδιά, καθώς και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.), στο οποίο φοιτούν 36 συνολικά μαθητές που έχουν τελειώσει ειδικό ή γενικό Δημοτικό Σχολείο.

Στην εν λόγω σχολική μονάδα, που αποτελεί σχολείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι μαθητές για την εγγραφή τους χρειάζεται -εκτός από το απολυτήριο του Δημοτικού- και βεβαίωση αναγνώρισης των Ειδικών Εκπαιδευτικών τους Αναγκών από το Κέντρο Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης (Κ.Ε.Δ.Δ.Υ.), ή Ιατροπαιδαγωγική Έκθεση από Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.

 

Στο σχολείο αυτό η διάρκεια της φοίτησης είναι έξι χρόνια, ενώ στο τελευταίο έτος προτείνεται να γίνεται πρακτική άσκηση 2 τριμήνων. Το πρόγραμμα του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. περιλαμβάνει τα ακόλουθα εργαστήρια και μαθήματα: Εργαστήριο Μαγειρικής – Ζαχαροπλαστικής, Εργαστήριο Κηπουρικής – Ανθοκομίας, Εργαστήριο Αυτόνομης Διαβίωσης και Εργαστήριο Κεραμικής – Χειροτεχνίας.

Σε ό,τι αφορά στα μαθήματα (θεωρητικά και εργαστηριακά) τα οποία διδάσκονται αυτά είναι: Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική Αγωγή, Μουσική, Καλλιτεχνικά, Πληροφορική και Κοινωνική και Επαγγελματική Αγωγή. Επίσης το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. διαθέτει: Τμήμα Κοινωνικής Υπηρεσίας, Τμήμα Ψυχολογικής Υποστήριξης, Τμήμα Φυσικοθεραπείας και Τμήμα Εργοθεραπείας.

Ωστόσο πέρα από τις προαναφερόμενες μονάδες, στο Ρέθυμνο λειτουργεί και το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο, που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του παλιού Δημοτικού Σχολείου Γερανίου.

Πηγή:  rethnea.gr

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis