Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:18 | 05/04/2018

Καμία ανοχή στην παρανομία δεν θα δείξει η Αστυνομία, όπως διαμηνύει ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου Μανόλης Παπαδάκης ενόψει της πασχαλινής περιόδου. Η Υπηρεσία θα κάνει προληπτικό σχεδιασμό και θα τον εφαρμόσει, είτε πρόκειται για παράνομες κροτίδες και κάθε είδους μη νόμιμα εκρηκτικά, είτε για το φαινόμενο της ρίψης δυναμιτών την Κυριακή του Πάσχα στην Κριτσά.

Ο επικεφαλής της Αστυνομίας Λασιθίου ξεκαθαρίζει πως η Αστυνομία δεν μπορεί να νομιμοποιεί την παρανομία. «Οι λίγοι που θα τολμήσουν θα μας βρουν απέναντι. Από την στιγμή που δεν είναι κάτι νόμιμο και παράλληλα είναι επικίνδυνο, η Αστυνομία δεν μπορεί να υιοθετήσει το φαινόμενο και να το νομιμοποιήσει», σημειώνει, απαντώντας στο ερώτημα για την στάση που θα τηρήσει η Αστυνομία ενόψει του Πάσχα, ειδικά για το φαινόμενο με τους δυναμίτες, όπου κι αν χρησιμοποιηθούν.

Για το φαινόμενο με τις κροτίδες εξηγεί πως όσα βεγγαλικά ή άλλα αθύρματα είναι νόμιμα και πωλούνται μπορούν να χρησιμοποιηθούν, διαφορετικά η Αστυνομία θα εφαρμόζει το νόμο.

[custom:google-ads]

Οι δυναμίτες της Κριτσάς

Ειδικά σε σχέση με την περιοχή της Κριτσάς και του φαινομένου της ρίψης δυναμιτών την Κυριακή του Πάσχα, το σκεπτικό που φαίνεται πως κυριαρχεί, είναι πως δεν μπορεί να λογιστεί η ενέργεια αυτή ως ένα έθιμο με την πραγματική έννοια του όρου, αφού δεν είναι νόμιμο. Άλλωστε εκείνο που είναι επίμαχο στην υπόθεση αυτή και μπαίνει πάντα στο τραπέζι, είναι το γεγονός πως η περιοχή έχει μια μεγάλη παράδοση σε έθιμα μεγαλύτερης σημασίας αξίας και εμβέλειας που δεν μπορούν να επισκιάζονται από μια παράνομη πράξη. Δεν είναι τυχαίο το επιχείρημα που αναφέρει πως η Κριτσά είναι ένας ξεχωριστός παραδοσιακός οικισμός ο οποίος βρίθει μοναδικών εθίμων, παραδόσεων και μιας συνολικής τοπικής κουλτούρας που ξεχωρίζει και δεν μπορεί να εγκλωβιστεί σ’ ένα γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους. Προτάσσεται δηλαδή το γεγονός πως η τοπική κοινωνία είναι δυναμική, έχει παραδόσεις για ν’ αναδείξει και την περίοδο του Πάσχα και δεν έχει ανάγκη να προσπαθεί να χαρακτηρίσει ως έθιμο ένα φαινόμενο που κινείται εκτός νομιμότητας και αποτελεί μια επιλογή που δεν θεωρείται πως εκφράζει την αντίληψη και τις πεποιθήσεις όλων των φορέων και των πολιτών. Θεωρούν δε πως τόσο ο Πολιτιστικός Σύλλογος όσο και η Τοπική Κοινότητα έχουν δράσεις και παρουσία που αναδεικνύουν το χωριό και το προβάλλουν ευρύτερα και δεν χρειάζεται στο βωμό μιας υποτιθέμενης παράδοσης να εκτίθενται σε κίνδυνο άνθρωποι.

Στο παρελθόν έχει διατυπωθεί το αίτημα από πολίτες, να υπάρξει μια μορφή ανοχής απέναντι στο φαινόμενο της ρίψης των δυναμιτών, με το σκεπτικό πως δεν έχουν καταγραφεί συμβάντα τραυματισμών ή θανάτων. Μάλιστα κάποιοι έχουν επισημάνει πως λαμβάνονται μέτρα ασφάλειας από τους διοργανωτές και ο κίνδυνος δεν είναι μεγάλος.

«Πώς εμείς ως Αστυνομία να επικροτήσουμε τους δυναμίτες; Αν υπάρξει ένα συμβάν με δυσάρεστα αποτελέσματα, ποιος θα ζητήσει το λόγο και από ποιον; Ποιος θα έχει την ευθύνη; Να νομιμοποιήσουμε κάτι που είναι παράνομο και επικίνδυνο;», διερωτώνται στην Αστυνομία. Επισημαίνουν δε πως δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται από επίσημους φορείς και ειδικά από την Αστυνομία, η ανθρώπινη ζωή και η ασφάλεια των πολιτών με τέτοια ελαφρότητα και συνάμα ν’ αντιμετωπίζεται μια παρανομία στη λογική της ανοχής, ειδικά όταν πάντα είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο πρόκλησης τραυματισμού και σωματικής βλάβης από αστοχία ή αβλεψία.

«Δεν έχει πραγματικά νόημα να κάνουμε συζήτηση όταν έχουν υπάρξει ατυχήματα από δυναμίτες και σε άλλα μέρη που έχουν χρησιμοποιηθεί  έχουν υπάρξει ατυχήματα, με ακρωτηριασμούς ή θανάτους. Πρέπει στην περιοχή μας να συμβεί κάτι ανάλογο για να πούμε μετά ότι λαμβάνομε μέτρα; Εμείς προλαμβάνουμε και λειτουργούμε προληπτικά», αναφέρει ο κ. Παπαδάκης και ξεκαθαρίζει πως δεν θέλει να αφήσει περιθώρια για παρερμηνείες. «Οφείλω να πω ότι είμαι κάθετος. Θα κάνουμε τον σχεδιασμό μας ως Αστυνομία. Το είπα πέρυσι και ισχύει και φέτος. Θα εφαρμοστεί η νομοθεσία», υπογραμμίζει ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

anatolh.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis