Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:14 | 26/02/2017

Σε γνώριμο περιβάλλον επέστρεψε αναλαμβάνοντας επικεφαλής του επιτελείου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής Μανόλης Παπαδάκης. Στην Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου υπηρετεί από το 1996, όταν είχε τοποθετηθεί ως υπαστυνόμος, αμέσως μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Πέρασε από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια, μόλις ιδρύθηκε, τοποθετήθηκε στο ΤΑΕ και από εκεί στο Τμήμα Ασφάλειας. Επέστρεψε πάλι στο ΤΑΕ και μετά τοποθετήθηκε στο επιτελείο ως Αστυνομικός Υποδιευθυντής Λασιθίου. Για ένα χρόνο περίπου έλειψε, αποσπασθείς στο Κλιμάκιο Ηρακλείου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, μέχρι που έληξε η απόσπασή του και διαδέχθηκε τον αποστρατευθέντα Εμμ. Πετάση, ως επικεφαλής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου.

Ο κ. Παπαδάκης μίλησε πριν από λίγες ημέρες στην ΑΝΑΤΟΛΗ και τόνισε ότι έμφαση προτίθεται να δώσει βάρος στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες, εστιάζοντας στην πάταξη της μικροεγκληματικότητας, γιατί, όπως τόνισε, με την πρόληψη στον τομέα αυτό, σαφώς η προέκταση της δράσης της Αστυνομίας είναι ο χώρος της βαρύνουσας εγκληματικότητας, που αντιμετωπίζεται πιο οργανωμένα.

Υπάρχουν περιστατικά κλοπών, αλλά δεν ανησυχούν την Αστυνομία, γιατί «ως περιστατικά προσεγγίζονται στη βάση τους έχοντας θετικά αποτελέσματα στις εξιχνιάσεις τους».

Όπως είπε ο κ. Παπαδάκης «γίνονται γρήγορα βήματα και φτάνουμε στα αποτελέσματα που θέλουμε».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε ότι το διήμερο που πέρασε, στο Οροπέδιο Λασιθίου, εντοπίστηκαν, άμεσα, εγκαταλειμμένα δύο αυτοκίνητα -μια κλούβα και ένα 4Χ4, τα οποία είχαν κλαπεί από το Ηράκλειο. Είναι σημαντικό το ότι βρέθηκαν τάχιστα τα συγκεκριμένα οχήματα, γιατί τέτοιου τύπου αυτοκίνητα εκείνοι που τα κλέβουν σκοπεύουν να τα χρησιμοποιήσουν σε συγκεκριμένες, βαρύνουσας εγκληματικότητας πράξεις, όπως ζωοκλοπή κά. Είναι επίσης σημαντικό ότι τα οχήματα αυτά θα αποδοθούν στους κατόχους τους χωρίς σημαντικές φθορές, ενώ, όπως συχνά συνέβαινε στο παρελθόν, σε ανάλογη περίπτωση ή δεν θα μπορούσαν να εντοπιστούν γιατί θα είχαν μετατραπεί σε ανταλλακτικά ή θα βρίσκονταν κάπου καμένα από τους κλέφτες που θα ήθελαν να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

 

Να είναι οι πολίτες πιο υποψιασμένοι

«Τα περιστατικά μικροεγκληματικότητας (κλοπές, διαρρήξεις κλπ.) μπορεί να φαίνονται όλο και περισσότερα, η Αστυνομία όμως καταφέρνει όλο και περισσότερο να εντοπίζει τους δράστες και ο κόσμος από την πλευρά του θα πρέπει να είναι προσεκτικότερος, ασφαλίζοντας τα σπίτια και λαμβάνοντας στοιχειώδη μέτρα προστασίας της περιουσίας του. Θα πρέπει οι πολίτες να είναι περισσότερο υποψιασμένοι απέναντι στους αγνώστους που τους προσεγγίζουν ή εκείνους που βάζουν στα σπίτια τους και που τους εξαπατούν με τη μέθοδο της απασχόλησης κλπ», είπε ακόμα ο κ. Παπαδάκης.

 

Χρειάζεται ενίσχυση με προσωπικό

Ερωτηθείς σε ποιά κατάσταση βρίσκονται οι Αστυνομικές Υπηρεσίες του νομού απάντησε: «Χρειάζονται ενίσχυση με προσωπικό. Πιστεύουμε ότι με τις καλοκαιρινές μετακινήσεις του προσωπικού, θα έλθει στο Λασίθι ένας ικανοποιητικός αριθμός αστυνομικών. Όταν έρχεται προσωπικό και αντίστοιχα δεν αποχωρούν συνάδελφοι λόγω συνταξιοδότησης, πιστεύω ότι σταδιακά θα πετύχουμε μια ισορροπία. Όχι ότι μπορούμε να φτάσουμε το ιδανικό, αλλά τουλάχιστον να μπορούμε να λειτουργούμε αρμονικά, να υπάρχει η αστυνόμευση που θέλουμε και οι αστυνομικοί να είναι κοντά στα προβλήματα του κόσμου.»

 

Η μεταστέγαση του επιτελείου

Αναφερόμενος στο στεγαστικό ο κ. Παπαδάκης επεσήμανε ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου αναζητά δημόσιο κτίριο για να μεταστεγάσει τουλάχιστον τις Υπηρεσίες του Επιτελείου της.

Εξήγησε ότι μετά την μεταφορά του ΤΑΕ στη Νεάπολη, που ως σήμερα είχε έδρα το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης, το μέγεθος του κτιρίου προκύπτει δυσανάλογο του προσωπικού που, κατά τα ισχύοντα, πρέπει να στεγάζει. Θα πρέπει, όπως είπε ο κ. Παπαδάκης, το ένα από τα δύο κτίρια, τα οποία σήμερα μισθώνουν οι Αστυνομικές Υπηρεσίες στον Άγιο Νικόλαο, να είναι δημόσιο, ώστε να προκύψει εξοικονόμηση της σχετικής δαπάνης.

Απαντώντας σε ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ πρόσθεσε ότι «η Αστυνομική Διεύθυνση είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον κατ’ αρχήν για το κτίριο του ΟΤΕ, στον Ξηρόκαμπο, για το οποίο εκδήλωσε ενδιαφέρον και ο Δήμος Αγίου Νικολάου και κατόπιν, για το κτίριο του πρώην Ειρηνοδικείου, οι χώροι του οποίου επαρκούν για τη στέγαση του επιτελείου της Αστυνομικής Διεύθυνσης και για το οποίο αναμένει σχετική απάντηση, στο αίτημα παραχώρησης που έχει καταθέσει.

Ένας χώρος που θα ήταν ενδεχομένως επαρκής για το επιτελείο, θα ήταν και ολόκληρη η “υπόγεια” πτέρυγα του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου (παλιάς Νομαρχίας), το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καταλάμβανε παλαιότερα η Αστυνομική Διεύθυνση.»

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

anatolh.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis