Αστυνομικός του Langley χρησιμοποιεί για πρώτη φορά το αντίδοτο Narcan και σώζει άνθρωπο από υπερβολική δόση οπιούχων

ΒΟΗΘΗΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Αστυνομικός του Langley χρησιμοποιεί για πρώτη φορά το αντίδοτο Narcan και σώζει άνθρωπο από υπερβολική δόση οπιούχων

Με αφορμή το άρθρο που δημοσιεύσαμε πριν λίγο στο Policenet.gr για τη ναλοξόνη και τις συγκρουόμενες απόψεις που υπάρχουν για το αν ενδείκνυται ή όχι η χρήση της από την αστυνομία, αναρτούμε ένα συμβάν που συνέβη τον Φεβρουάριο του 2017 στο Langley και τονίζει τη θετική πλευρά της δυνατότητας των αστυνομικών αρχών να διαθέτουν στον εξοπλισμό τους ναλοξόνη και να μπορούν να την χρησιμοποιήσουν.

Ο αστυνομικός του Langley Charlie Liggitt είναι πάντα έτοιμος να σώσει ζωές εάν χρειάζεται.

Αυτή τη φορά χρησιμοποίησε αντίδοτο Narcan αντί του απινιδωτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αστυνομικός έγινε εθνικός ήρωας στις ΗΠΑ

Ο Liggitt ανταποκρίθηκε σε μια κλήση στις 20 Ιανουαρίου σε ένα σπίτι στη Λεωφόρο Furman. Βρήκε εκεί έναν άνδρα, περίπου 60 ετών, με το πρόσωπο προς τα κάτω στην κουζίνα. Το αίμα ήταν παντού στο πρόσωπό του, πιθανόν εξαιτίας της πτώσης στο πάτωμα, σύμφωνα με την αστυνομική έκθεση.

Μια γυναίκα, η συγκάτοικος του άνδρα, είπε στον Liggitt ότι άνδρας μπορεί να είχε κάνει χρήση ηρωίνης. Είχε παλμό, αλλά ανέπνεε κάθε 30 με 40 δευτερόλεπτα.

"Μερικοί άνθρωποι το θεωρούν ένα είδος θανάτου αυτό", δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας David Marks. "Είναι ανεπαρκής η αναπνοή."

Ο Liggitt σήκωσε τον άντρα με τη βοήθεια ενός γείτονα και πήρε το ρινικό σπρέι από την τσέπη του. Χορήγησε το φάρμακο!

Οι γιατροί έφτασαν στο σημείο μετά από λίγο για να αναλάβουν τη θεραπεία. Ο Liggitt στράφηκε στη γυναίκα για ερωτήσεις. Όταν γύρισε για να ελέγξει τον άνθρωπο, ο Liggitt τον είδε να κάθεται και να μιλάει στους γιατρούς. Από εκεί που σχεδόν δεν ανέπνεε είχε συνέλθει μέσα σε λίγα λεπτά.

Ο Liggitt αναγνωρίστηκε επισήμως στη συνάντηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Langley City στις 5 Φεβρουαρίου 2017 για τις προσπάθειές του. Ο δήμαρχος Tim Callison του έδωσε πιστοποιητικό και βραβείο αριστείας.

Ήταν η δεύτερη τιμή του από την πόλη. Στην πρώτη είχε χρησιμοποιήσει έναν αυτοματοποιημένο εξωτερικό απινιδωτή για να σώσει έναν άνθρωπο του Langley που δεν είχε παλμούς τον Δεκέμβριο του 2014.

Το αστυνομικό τμήμα και τα ασθενοφόρα WhidbeyHealth είναι οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν στο νησί Whidbey, που μεταφέρει το Narcan, το οποίο αναστρέφει τις επιδράσεις μιας υπερβολικής δόσης οπιοειδών εμποδίζοντας τους υποδοχείς οπιούχων στον εγκέφαλο. Η ομάδα οπιοειδών εξωραϊσμού του Island County φέρει επίσης το Narcan σε κιτ έκτακτης ανάγκης.

Το WhidbeyHealth EMS χρησιμοποίησε το Narcan 43 φορές σε ολόκληρο τον νησί το 2015 και 34 φορές το 2016. Η Ουάσινγκτον είναι μεταξύ των 19 κρατών που τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν διαπιστώσει ότι έχουν σημαντικές αυξήσεις στα ποσοστά υπερβολικής δόσης ναρκωτικών τα τελευταία χρόνια.

Η αστυνομία είναι συχνά η πρώτη που φτάνει σε ιατρικές κλήσεις στο Langley, επειδή οι γιατροί της WhidbeyHealth σταθμεύουν στο Bayview. Αυτός ο χρόνος καθυστέρησης μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης.

"Η πράξη του Ligittείναι ένα ακόμη παράδειγμα του πώς η γρήγορη χορήγηση ναλοξόνης μπορεί να θεωρηθεί μια ενδεχομένως σωτήρια επέμβαση", δήλωσε ο Jon Gabelein, ένας EMT WhidbeyHealth.

Ο Marks είπε ότι η αστυνομία του Langley έχει πλησιάσει στο παρελθόν τη χρήση του Narcan, αλλά το ιατρικό προσωπικό έφτανε πάντα λίγο πριν να είναι απαραίτητο. Η δράση του Liggitt υπενθυμίζει τη σημασία του φαρμάκου, είπε.

«Θα συνεχίσουμε να το μεταφέρουμε», είπε ο Marks. "Νομίζω ότι είναι σπουδαίο πράγμα."

"Νομίζω ότι έκανε σπουδαία δουλειά. Το εκτιμούμε πραγματικά ", πρόσθεσε.

Το Narcan είναι εύκολο στη χρήση - λειτουργεί όπως κάθε άλλο τακτικό ρινικό σπρέι - και έχει δευτερεύουσες παρενέργειες, όπως η αυξημένη και μειωμένη αρτηριακή πίεση, οι ρινορραγίες και η σύγχυση ενώ το φάρμακο έχει αποτέλεσμα, δήλωσε ο Gabelein.

Ο Liggitt βλέπει μόνο τα θετικά της υπόθεσης.

"Δεν είμαστε γιατροί, αλλά μπορούμε να φτάσουμε εκεί και να βοηθήσουμε σε ένα σημείο μέχρι οι ειδικοί να φτάσουν εκεί και να διαχειριστούν την κατάσταση", δήλωσε ο Liggitt.

"Είναι η ουσία του να φτάνεις πρώτος το να μπορείς και να βοηθήσεις πράγματι κάποιον", είπε ο Liggitt. "Αισθάνομαι ότι οφείλουμε να βοηθάμε τους άλλους. Είναι μέρος της δουλειάς μας. Γι’ αυτό γινόμαστε αστυνομικοί. Είναι καλό να ξέρεις ότι μπορείς να σώσεις μια ζωή όταν χρειαστεί."

 

*Σε επόμενο άρθρο, θα δημοσιεύσουμε άλλο ένα συμβάν που υποστηρίζει την αντίθετη άποψη, που θέλει η ναλοξόνη να περιορίζεται στη διαθεσιμότητα των γιατρών κι όχι των αστυνομικών. Στόχος μας είναι να εκφραστούν όλες οι απόψεις και να προβληματιστούμε ο καθένας μας ξεχωριστά πάνω στο θέμα διαμορφώνοντας την δική του άποψη.