Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 31/08/2019

Σε ένα κτήριο του 18ου αιώνα συνεχίζει μέχρι και σήμερα να στεγάζεται η Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου και το σύνολο των αστυνομικών υπηρεσιών, που εξυπηρετούν καθημερινά εκατοντάδες πολίτες. Σε αυτό εργάζονται εκατοντάδες αστυνομικοί, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, άνθρωποι που προσπαθούν να κάνουν την δύσκολη δουλειά τους σε ένα περιβάλλον από αφιλόξενο ως και επικίνδυνο.

Πριν από μερικούς μήνες, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου κατήγγειλε την ύπαρξη αμιάντου σε σημεία της τοιχοδομής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, έγιναν εξετάσεις και έρευνες και πλέον ουσιαστικά αναμένεται η μοναδική λύση: η κατασκευή ενός νέου αστυνομικού μεγάρου για την μεταστέγαση των υπηρεσιών.

11

Η συζήτηση για το νέο αστυνομικό μέγαρο συνεχίζεται, η πρόθεση από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχε εκφραστεί και πλέον περιμένουμε να δούμε και τις προθέσεις, με πράξεις, και της νέας ηγεσίας.

Κτήριο χωρίς πρόσβαση για ΑμεΑ!

Πλην της έλλειψης χώρων, εκτός από την προβληματική λειτουργικότητα, το κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου έχει και άλλες βασικές ελλείψεις.

Πρόσβαση για άτομα με κινητικά προβλήματα δεν υπάρχει, το κτήριο είναι γεμάτο σκάλες προς υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για όλους τους πολίτες, όπως τα γραφεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων. Τι σημαίνει αυτό; Όπως τονίζουν αστυνομικοί με τους οποίους μίλησε η Κ.Ε., πράγμα που πιστοποιεί και ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου Δημήτρης Τσαχάκης, οι συναλλασσόμενοι πολίτες, που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα …εξυπηρετούνται συχνά στο διπλανό καφενείο!

Αυτό δεν είναι πάντα αποτελεσματικό, δεδομένου ότι πλέον το σύστημα είναι on line και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μπλοκάρει εάν δεν μπουν οι σωστοί κωδικοί.

Η κατάσταση είναι σχεδόν τραγική και κυρίως δεν μπορεί μια δημόσια υπηρεσία να στεγάζεται σε ένα κτήριο μιας άλλης εποχής, τότε που προφανώς αυτού του είδους οι ανάγκες δεν μπορούσαν να προβλεφθούν.

Μία τουαλέτα σε όλο το «μέγαρο»!

Αν κάτι είναι εξίσου εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι το τεράστιο κτήριο εξυπηρετείται από μόλις μία τουαλέτα! Κι αυτή βρίσκεται στον πίσω χώρο του Αστυνομικού Τμήματος, δίπλα στα κρατητήρια.

111

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών, αλλά και οι πολίτες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα (φυσικά δεν μιλάμε καν για την πρόσβαση των ΑμεΑ), πρέπει να πάνε σε αυτή τη μία και μοναδική. Έτσι, πολλοί αστυνομικοί χρησιμοποιούν την τουαλέτα του παρακείμενου καφενείου, που υπ’ αυτές τις συνθήκες τείνει να γίνει και αυτό… αστυνομική υπηρεσία!

Προς ολοκλήρωση οι μελέτες

Στο μεταξύ, μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου έχουν στην διάθεση τους οι μελετητές, προκειμένου να ολοκληρώσουν και να παραδώσουν τις δύο μελέτες, ηλεκτρομηχανική και στατική, που εκκρεμούν για το νέο αστυνομικό μέγαρο στο χώρο του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων (Σχολή Χωροφυλακής).

Ωστόσο η προθεσμία αυτή δεν είναι δεσμευτική, καθώς ο φάκελος των μελετών εκτιμάται ότι ίσως και να παραδοθεί νωρίτερα, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες για την δρομολόγηση του έργου.

Η ολοκλήρωση των μελετών θα ανοίξει πλέον τον δρόμο για την αναζήτηση χρηματοδότησης με τον δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη και τους αστυνομικούς υπαλλήλους να ελπίζουν πως αυτή θα έρθει μέσα από πρόγραμμα του υπουργείου και όχι μέσω ΣΔΙΤ, που ίσως προκαλέσει περισσότερη καθυστέρηση.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου περιμένει τις μελέτες, ώστε στη συνέχεια να προγραμματίσει συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου, αλλά και την ηγεσία
της Ελληνικής Αστυνομίας. Το πολύ θετικό είναι πως ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης είναι από τους ανθρώπους που έχουν πλήρη γνώση της κατάστασης, ενώ με δεδομένο ότι στο επιτελείο του αρχηγείου βρίσκονται δύο ακόμα ρεθυμνιώτες, οι κ.κ. Ανδρέας Δασκαλάκης και Κώστας Λαγουδάκης η διεκδίκηση μπορεί να γίνει πιο εύκολη.

Της Αγγελικής Καλλέργη

goodnet.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis