Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:44 | 25/06/2019

Το Διαδίκτυο προσφέρει εύκολη πρόσβαση στη γνώση, αποτελεί ένα παράθυρο στον κόσμο και προσφέρει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Η πρόσβαση σε αυτόν είναι καθημερινή από τους περισσότερους ανθρώπους, ενώ αποτελεί πλέον ένα βασικό στοιχείο της εκπαίδευσης και της εργασίας. Όμως, εκτός από τις θετικές προεκτάσεις του, υπάρχουν εξίσου και αρνητικές συνέπειες, οι οποίες απορρέουν από την αλόγιστη χρήστη του.

Ποτέ μου δεν κατάλαβα, γιατί θα πρέπει να προβάλλω κάθε στιγμή μου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γιατί θα πρέπει να δείχνω τον καφέ μου και την κάθε μικρή στιγμή μου μέσα στην καθημερινότητα. Όλη αυτή η διαδικασία όχι μόνο με απομακρύνει από τη μαγεία της στιγμής που είναι για εμένα, αλλά και τελικά η υπερβολική προβολή της ζωής μου ανοίγει την πόρτα στους κινδύνους που υπάρχουν σε αυτό με τα άτομα, τα οποία αποκτούν πλήρη πρόσβαση στον τρόπο ζωής μας και στην ιδιωτικότητά μας.

Κατανοώ πως κάποια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή μπορεί να αισθάνομαι την ανάγκη να τη μοιραστώ και με άλλους. Όλοι μας, το κάνουμε. Και αυτό είναι και σεβαστό, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ένα βαθμό βοήθησαν τη συχνότερη επαφή με τους πιο κοντινούς ανθρώπους μας.

Όμως, οφείλει να υπάρξει ένα στοιχειώδες μέτρο στην καταχώρηση των προσωπικών στοιχείων μας, ειδικά σε χώρους, όπως είναι το Διαδίκτυο. Εξίσου λανθασμένο και μη σεβόμενο την προσωπική κρίση του άλλου ανθρώπου, είναι η έκθεση φωτογραφιών με μικρά παιδιά και μάλιστα από τους ίδιους τους γονείς τους.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν διευκολύνει τη ζωή μας, σε μεγάλο βαθμό, όπως και τη δυνατότητα που πλέον έχουμε, ώστε να επικοινωνούμε με τα αγαπημένα πρόσωπά μας. Το Διαδίκτυο, όμως, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, ειδικά αν κάποιος το χρησιμοποιεί δίχως μέτρο και δεν έχει γνώση των προβλημάτων που υπάρχουν σε αυτό.

Οι σημαντικότεροι τρόποι με τους οποίους πρέπει να προφυλάσσουμε τη ζωή μας, και την προσωπικότητά μας, από τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την άμετρη χρήση του Διαδικτύου, είναι οι εξής:

Δε βάζω στις πληροφορίες των προφίλ μου, καθαρά προσωπικά μου στοιχεία: Τηλέφωνο, διεύθυνση, αριθμό ή ταχυδρομικούς κώδικες. Με τον ίδιο τρόπο, δεν ενημερώνω την κατάσταση της προσωπικής ζωής μου, διότι αυτό θα μπορούσε να προσελκύσει από τη στιγμή που θα φαινόταν πως είμαι ελεύθερη.

Δεν ενημερώνω κανένα άλλο άτομο για το password των λογαριασμών μου: Αυτό είναι καθαρά προσωπικό.

Δεν εμπιστεύομαι, οτιδήποτε διαβάζω στο Διαδίκτυο. Δεν ανοίγω κάθε παιχνίδι που βλέπω ως προτεινόμενο, πολλά εξ αυτών έχουν σκοπό να χακάρουν λογαριασμούς ή να αποκρύψουν προσωπικά στοιχεία.

Κλείνω το προφίλ μου και κρατάω σε αυτό μόνο τους δικούς μου, ανθρώπους και όσους γνωρίζω. Έχω το δικαίωμα να προστατεύσω τον εαυτό μου,μέσα στο χαοτικό κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν αναρτώ τις διακοπές μου, διότι αυτό εκτός από like προσελκύει εξίσου και επίδοξους ληστές ή επίδοξους χάκερς , να έχουν γνώση το πόσο βρίσκομαι ή όχι στο σπίτι μου.

Δεν αναρτώ φωτογραφίες μικρών παιδιών και άλλων προσώπων χωρίς εκείνα να μου έχουν δώσει την έγκρισή τους. Ξεκαθαρίζω και στους άλλους πως για οποιαδήποτε φωτογραφία ανεβάσουν με εμένα μαζί, θα πρέπει πρώτα να με έχουν ενημερώσει, ώστε να έχω συναινέσει.

Δεν ανοίγω μηνύματα και email από άγνωστους εισβολείς, διότι το πιθανότερο είναι να εμπεριέχουν ιούς.

Αποφεύγω να κάνω αγορές μέσω του Διαδικτύου και να δίνω προσωπικά στοιχεία των λογαριασμών μου.

Η διανομή προϊόντων με μουσικό, κινηματογραφικό, λογοτεχνικό περιεχόμενο, είναι παράνομη πράξη, διότι καταπατά το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Αν συναντήσω το οτιδήποτε περίεργο μέσα στο Διαδίκτυο, οποιαδήποτε παρενόχληση ή προτροπή για βλάβη στον εαυτό μου, τότε απευθύνομαι στη δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Δεν ανεβάζω αυστηρά προσωπικές φωτογραφίες μου, στην προσωπική συνομιλία κι ούτε δέχομαι να τις μοιραστώ με ανθρώπους που δε γνωρίζω καλά.

Για όσους είναι γονείς:

Καλό είναι να πλησιάζουν διακριτικά το παιδί και όχι να το απομακρύνουν από το Διαδίκτυο με βίαιο τρόπο και επιβολή. Αντιθέτως, θα πρέπει να προσεγγίζουν το παιδί με ευαισθησία και διάθεση προστασίας, μιλώντας ανοιχτά για τους κινδύνους και διαβεβαιώνοντας το παιδί πως θα είναι εκεί πάντοτε για αυτό και έτοιμοι να τους μιλήσει ανοιχτά για οτιδήποτε περίεργο του προκύψει.

Με τον ίδιο τρόπο και το σχολείο θα έπρεπε να ενημερώσει τους νέους ανθρώπους, αφού πλέον η πρόσβαση σε αυτό αποτελεί βασικό στοιχεία της καθημερινότητάς τους. Δάσκαλοι και καθηγητές θα πρέπει να διοργανώσουν ομιλίες και με τη συνεργασία ειδικών να μιλήσουν ανοιχτά στα παιδιά.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν χαρά, ψυχαγωγία, ευκαιρίες για κοινωνική συναναστροφή. Αλλά κρύβουν και άλλες παγίδες, τις οποίες και οφείλουμε να γνωρίζουμε. Δυστυχώς, ό,τι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός..

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Δημοσιογράφος

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis