Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:14 | 02/05/2018

Μεγάλες διαστάσεις τείνει να πάρει εκ νέου η προσφυγική κρίση με την παρούσα Κυβέρνηση να καλείται, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, να αντιμετωπίσει ενδεχομένως ένα νέο μεγάλο κύμα προσφύγων και μεταναστών.

Παραδοσιακά, η εισροή μεταναστών αυξάνεται από την Άνοιξη και έπειτα λόγω των ευνοϊκότερων καιρικών συνθηκών που επικρατούν ωστόσο η διαφοροποίηση, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, έγκειται στο γεγονός πως πλέον την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν απασχολούν μόνο τα νησιά στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά και ο Έβρος όπου ήδη παρουσιάζονται ιδιαίτερα αυξημένες ροές.

[custom:google-ads]

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η ΕΛΑΣ στέλνει σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη πάνω από 50 αστυνομικούς για να ενισχύσουν τις περιπολίες αν και η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι η γειτονική χώρα έχει αντικαταστήσει, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, την αντίστοιχη υπηρεσία φύλαξης συνόρων με τη στρατοχωροφυλακή ενισχυμένη με αξιωματικούς της ΜΙΤ. Σύμφωνα μάλιστα με όσα αποκάλυψαν οι Τούρκοι στους Έλληνες αντιπροσώπους στην συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, αυτή τη στιγμή στην Τουρκία υπάρχουν πάνω από 4,5 εκατομμύρια Σύριοι προσφυγές και περίπου 190.000 Αφγανοί και φυσικά βασικός στόχος τους είναι να περάσουν με κάποιο τρόπο στην Ευρώπη.

Το αρχηγείο της αστυνομίας, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει τοποθετήσει 60 κάμερες ακόμη κατά μήκος των συνόρων, οι οποίες – μαζί με αυτές που υπάρχουν ήδη – θα στέλνουν απευθείας εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα, στο κέντρο ελέγχου συνόρων που έχει έδρα την Κατεχάκη.

Την ίδια ώρα, οι Έλληνες επιτελείς προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη συνεργασία που υπήρχε ανάμεσα στις δυο χώρες πριν το περιστατικό με τη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών μας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ενώ Ελλάδα και Τουρκία είχαν συμφωνήσει κάθε φορά που θα εντοπίζουν άτομα να έχουν περάσει τα σύνορα, να ανταλλάσσουν sms στα οποία θα αναφέρουν τις συντεταγμένες εντοπισμού των ατόμων, από τα 49 μηνύματα που έστειλε η Ελλάδα τον Μάρτιο η Τουρκία απάντησε μόνο σε 1, τη στιγμή που τον Ιανουάριο η Ελλάδα είχε στείλει 102 μηνύματα και η γειτονική χώρα είχε ανταποκριθεί στα 14.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η ελληνική πλευρά παρέδωσε στις τουρκικές Αρχές πληροφορίες για τα παράνομα δίκτυα μεταφοράς μεταναστών. Ονόματα, κινητά τηλέφωνα και τρόπο δράσης παράνομων κυκλωμάτων που δρουν στην Τουρκία για να μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες στην Ελλάδα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ολόκληρο το 2017 η Ελλάδα μέσω της Ιντερπόλ είχε στείλει στην Τουρκία συνολικά 37 πληροφοριακά δελτία που αφορούσαν συνολικά 133 εμπλεκόμενα άτομα σε παράνομη μεταφορά μεταναστών ενώ ήδη για το 2018 τα αντίστοιχα πληροφοριακά αιτήματα έχουν φτάσει τα 22 και αφορούν συνολικά 47 άτομα που δραστηριοποιούνται στην παράνομη μεταφορά ανθρώπων.

Σε ένα μόνο μήνα πέρασαν παράνομα 2.900 αλλοδαποί

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ μόνο το μήνα Απρίλιο πέρασαν τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα 2.900 αλλοδαποί, αριθμός που αντιστοιχεί στο ήμισυ του συνολικού αριθμού αφίξεων στη χώρα μας το 2017 από την ίδια περιοχή.

Παράλληλα την ίδια ώρα οι «ροές» πρόκειται να εκτιναχθούν από τον Έβρο καθώς χιλιάδες είναι οι παράνομοι μετανάστες από χώρες κυρίως της Αφρικής αλλά και Πακιστάν, Ιράκ, Αφγανιστάν, καθώς και πρόσφυγες απ’ την Συρία (σε πολύ μικρότερο όμως μικρότερο αριθμό) που ετοιμάζονται να περάσουν τον ποταμό Έβρο για να έρθουν στην Ελλάδα.

Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται σε ειδικά κέντρα κοντά στην Αδριανούπολη ξα αναχωρούν κατά κύματα με στόχο να περάσουν την ελληνο-τουρκική μεθόριο.

Για ποιο λόγο οι περίφημες «ροές» δεν κατευθύνονται στην Βουλγαρία;

Για τον πολύ απλό λόγο ότι εκεί φυλάσσονται τα σύνορα ενώ επιπρόσθετα έχει κατασκευαστεί φράχτης από τον Ιανουάριο του 2017.

«Δεν βλέπεις κανέναν πρόσφυγα ή λαθρομετανάστη μέσα στην Αδριανούπολη. Τους κρατάνε σε ελεγχόμενους χώρους αστυνομία και στρατός της Τουρκίας, ώστε με ελεγχόμενο τρόπο να τους στέλνουν στην Ελλάδα. Φαίνεται ξεκάθαρα αυτό και το γνωρίζουν όλοι στην απέναντι πλευρά», χαρακτηριστικά στο Evros news άνθρωπος που βρέθηκε στην Αδριανούπολη.

Οι παράνομοι μετανάστες φτάνουν πλέον με τη βοήθεια των Τούρκων πολύ άνετα στην τουρκική όχθη, όπου σχεδόν ανενόχλητοι επιβιβάζονται σε βάρκες και διασχίζουν το ποτάμι, ακόμα και όταν τα νερά του κατεβαίνουν ορμητικά.

Από την ελληνική πλευρά των συνόρων δεν υπάρχει κανενός είδους αποτροπή εισόδου. Απλώς οι αλλοδαποί περνούν την τυπική γραμμή των συνόρων και μετά εισέρχονται σε ελληνικό έδαφος όπου κινούνται μέχρι να συναντήσουν κάποιο αστυνομικό ή στρατιωτικό.

Αυτό όμως που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι στις περισπούδαστες αναλύσεις, γίνεται βαθυστόχαστη ανάλυση του πόσο η Τουρκία στέλνει τους παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα, αλλά λέξη για μέτρα αποτροπής εκ μέρους της Ελλάδας.

 eleftherostypos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis