Λευκωσία: Η Αστυνομία δίνει μεγάλη σημασία στην εμφάνιση των μελών της.

Προς αυτή την κατεύθυνση σαφείς οδηγίες για τη χρήση πηληκίου και τζόκεϊ από αστυνομικούς και ιδιαίτερα της Τροχαίας εκδόθηκαν πρόσφατα από την ηγεσία της, σε μια προσπάθεια να σταματήσει να παρατηρείται το φαινόμενο αστυνομικοί σε δημόσιες εμφανίσεις να είναι ακάλυπτοι.

Με εγκύκλιο που στάληκε σε όλους τους αστυνομικούς, ο βοηθός αρχηγός εκπαίδευσης Λάμπρος Θεμιστοκλέους επισύρει την προσοχή τους στην τροποποίηση της αστυνομικής διάταξης με την οποία αναφέρεται ότι: Το πηλήκιο ή τζόκεϊ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στολής του κάθε μέλους της Αστυνομίας και όλα τα ένστολα μέλη υποχρεούνται να το φέρουν πάντοτε στο κεφάλι με τον ορθό τρόπο. Σε καμιά περίπτωση, αναφέρεται, δεν επιτρέπεται η μεταφορά του με τα χέρια ή κάτω από τη μασχάλη. Η χρήση του δεν είναι υποχρεωτική:

● Όταν οδηγούν ή επιβαίνουν μηχανοκίνητου οχήματος

● Όταν εργάζονται σε κλειστούς χώρους

● Όταν η χρήση πηληκίου δυσχεραίνει το έργο που εκτελούν, όπως όταν παρέχουν πρώτες βοήθειες ή μεταφέρουν τραυματία ή όταν ασχολούνται με την κατάσβεση πυρκαγιάς.

Οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να φέρουν το πηλήκιο τους όταν κάνουν χρήση του ταχύμετρου, κατά τη διάρκεια ελέγχου ταχύτητας, όταν βρίσκονται σε σκηνή τροχαίου δυστυχήματος και ασχολούνται με τη φωτογράφηση ή με τη λήψη μέτρων για την ετοιμασία σχεδιαγραφήματος.

Επίσης, πρέπει να φέρουν το πηλήκιό τους όταν σπρώχνουν ακινητοποιημένα-χαλασμένα οχήματα ή μετακινούν μεγάλα αντικείμενα ή νεκρά ζώα εκτός δρόμου, όταν διενεργούν σύλληψη προσώπου που οδηγά υπό την επήρεια αλκοόλης και κατά τη διάρκεια θεομηνιών και ακραίων καιρικών φαινομένων (π.χ. ισχυροί άνεμοι, χαλαζοθύελλα κ.ά). 

Τονίζεται στην εγκύκλιο ότι οι αστυνομικοί δεν υποχρεούνται να φέρουν πηλήκιο κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών, όταν βρίσκονται σε χώρους λατρείας, αίθουσες δικαστηρίου ή άλλους χώρους που η χρήση του δεν ενδείκνυται. 

Γράφει: Μιχάλης Χατζηβασίλης