Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:07 | 16/09/2017

Παραδειγματική ήταν η τιμωρία που επέβαλε χθες το μεσημέρι το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας στον 26χρονο τσιγγάνο που συμμετείχε στην απόδραση του 25χρονου ομοφύλου του τη Δευτέρα από τα δικαστήρια. 

Αγγίζοντας τα όρια των ποινών για τις κατηγορίες που κρίθηκε ένοχος, του επέβαλε συνολικά έξι χρόνια και οχτώ μήνες φυλάκισης, απορρίπτοντας το αίτημα η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Έτσι οδηγήθηκε στις φυλακές.

Σε φυλάκιση ενός έτους (η ανώτερη που προβλέπεται για το αδίκημα αυτό) δικάστηκε στη συνέχεια ο 25χρονος δραπέτης, ενώ επίσης σε ένα έτος φυλάκισης καταδικάσθηκε ο 27χρονος που ήταν μαζί του στο σπίτι στη Λακωνία, καθώς κρίθηκε ένοχος για υπόθαλψη εγκληματία.

[custom:google-ads]
 
«Καμπάνες»

Αρχικά, ενώπιον του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου οδηγήθηκε ο 26χρονος τσιγγάνος, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε απόδραση κρατουμένου, αντίσταση κατά της Αρχής με επιβαρυντική περίσταση, οπλοφορία, οπλοχρησία και πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών στους δύο αστυνομικούς.

Στις καταθέσεις τους οι δύο αστυνομικοί της Ασφάλειας περιέγραψαν πώς συνέβησαν τα γεγονότα και αναγνώρισαν στο πρόσωπο του κατηγορουμένου έναν από τους τσιγγάνους που τους επιτέθηκαν και βοήθησαν να διαφύγει ο 25χρονος.

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε ξύλο κατά των αστυνομικών ή ότι τους χτύπησε και ζήτησε συγγνώμη για ό,τι συνέβη. Πρόσθεσε ότι παρακινήθηκε από το πλήθος των ομοφύλων του, έτσι επιτέθηκε κι αυτός, ενώ κυρίως τον παρακίνησε όταν άκουσε τον τσιγγάνο να φωνάζει πως φοβάται ότι θα φάει ξύλο από τους αστυνομικούς. Επίσης, είπε πως ο δικηγόρος που εκπροσωπούσε τον ομόφυλό του εκείνη την ημέρα τούς είχε υποσχεθεί ότι θα τον άφηναν ελεύθερο με περιοριστικούς όρους.

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για όλες τις πράξεις, απέρριψε το αίτημα να έχει η έφεση αναστέλλουσα δύναμη και οδηγήθηκε στις φυλακές.
 
Δραπέτης

Ακολούθως, οδηγήθηκαν ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας ο 25χρονος δραπέτης μαζί με τον 27χρονο σύζυγο της κουνιάδας του. Ο μεν πρώτος με την κατηγορία της απόδρασης, ο δε δεύτερος με την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία.

Στην απολογία του ο 25χρονος τσιγγάνος πήρε όλη την ευθύνη πάνω του, λέγοντας ότι αυτός φταίει για όσα προκάλεσε.

Ισχυρίσθηκε ότι στη Λακωνία έφτασε λίγη ώρα πριν τον συλλάβουν, με ταξί από την Καλαμάτα. Σε ερωτήσεις του δικαστηρίου απάντησε ότι από τη Δευτέρα που απέδρασε μέχρι και προχθές κρυβόταν σε χωράφια στην Καλαμάτα. Για το συγκατηγορούμενό του, είπε ότι δεν ήξερε ότι είχε πάει στη Λακωνία και τυχαία βρέθηκε στο συγκεκριμένο σπίτι, που ανήκει σε άλλον συγγενή τους.

Ζήτησε συγγνώμη από το δικαστήριο και τους αστυνομικούς, λέγοντας πως έχει μετανιώσει. Προσπάθησε δε να εξηγήσει, ισχυριζόμενος ότι ο δικηγόρος που είχε εκείνη την ημέρα τού είχε υποσχεθεί ότι θα έβγαινε με περιοριστικούς όρους και εγγύηση. Όταν όμως προφυλακίσθηκε και οι αστυνομικοί τον κατέβασαν στο υπόγειο, σκέφθηκε να φύγει και έτρεξε. Όταν έπεσε και τον πρόλαβε ο αστυνομικός, φοβήθηκε και άρχισε να φωνάζει στα τσιγγάνικα ότι οι αστυνομικοί θα τον χτυπήσουν. Έτσι παρακινήθηκαν οι ομόφυλοί του και συνεπλάκησαν με τους αστυνομικούς.

Ο 27χρονος συγκατηγορούμενός του επίσης αρνήθηκε πως γνώριζε ότι ο δραπέτης ήταν στο σπίτι στις Αμύκλες και ζήτησε συγγνώμη. Όπως ανέφερε, είχε αφήσει εκεί τα παιδιά του το πρωί και όταν επέστρεψε να τα πάρει, είδε τον 25χρονο και ξαφνιάστηκε. Ύστερα από λίγο έκαναν έφοδο οι αστυνομικοί.

Σε ερώτηση, όμως, του δικαστηρίου παραδέχτηκε ότι τη μέρα της απόδρασης ήταν στην Καλαμάτα και, μάλιστα, ανέφερε ότι βρισκόταν σε καφετέρια. Όταν, δε, άκουσε τις φωνές, έτρεξε κι αυτός. Αρνήθηκε, ωστόσο, ότι είχε οποιαδήποτε συμμετοχή στην απόδραση.

Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της ζήτησε την ενοχή αμφοτέρων και το δικαστήριο τελικά τους επέβαλε φυλάκιση ενός έτους, με το δικαίωμα μετατροπής της προς 5 ευρώ την ημέρα. Ο 25χρονος δραπέτης οδηγήθηκε στις φυλακές, καθώς είναι ήδη προφυλακισμένος για κλοπές στη Βέργα.

Της Βίκυς Βετουλάκη

tharrosnews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis