Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:15 | 16/08/2021

Η μεγαλύτερη πολιτεία της Αυστραλίας, η Νέα Νότια Ουαλία (ΝΝΟ), με πρωτεύουσα το Σύδνεϋ και με πληθυσμό λίγο πάνω από οκτώ εκατομμύρια, μοιάζει πλήρως αστυνομοκρατούμενη από το Σάββατο. Μάλιστα το έργο της αστυνομίας ενισχύεται και από περίπου 700 στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πολιτεία είναι σε lockdown από τα τέλη Ιουνίου, όταν εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Δέλτα. Έκτοτε οι μολύνσεις ανέρχονται σε χιλιάδες, 2000 μόνο την τελευταία εβδομάδα. Οι θάνατοι δε, πλησιάζουν τους 50.
 

Συνεχές lockdown

Για 2η συνεχή ημέρα καταγράφηκαν πάνω από 400 κρούσματα, αριθμός που για τις αρχές αυτής της χώρας εκλαμβάνεται ως πάρα πολύ υψηλός και καθιστά σχεδόν βέβαιη την παράταση του καθολικού εγκλεισμού για τον Σεπτέμβριο, αν όχι και για τον Οκτώβριο. Από απόψε τα μεσάνυχτα, η Αστυνομία θα έχει υπερεξουσίες. Έφιπποί αστυνομικοί έχουν θεαθεί ακόμα και σε παραλίες του Σύδνεϋ, για να ζητήσουν τήρηση της κοινωνικής απόστασης από τους κατοίκους, οι οποίοι έσπευσαν να εκμεταλλευθούν τον πρόωρο θερμό ανοιξιάτικο καιρό του νοτίου ημισφαιρίου. Μεταξύ των άλλων, όλοι οι κάτοικοι πρέπει να μένουν στο σπίτι τους εκτός κι αν συντρέχει σοβαρός λόγος.

Απαγορεύονται οι επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι. Κανείς δεν μπορεί να ταξιδέψει πάνω από πέντε χιλιόμετρα από το σημείο της οικίας του. Όλα τα μαγαζιά εστίασης είναι κλειστά και μπορούν να δουλεύουν μόνο με την μέθοδο του take away. Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλες τις μετακινήσεις έξω από το σπίτι. Από τους εργοδότες έχει ζητηθεί να επιτρέψουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι, όπου αυτό είναι εφικτό. Τα πρόστιμα για τους παραβάτες είναι έως και 10.000 δολάρια.
Αυστραλία: Εσπασε κάθε ρεκόρ το lockdown - Οι κάτοικοι ασφυκτιούν, η αστυνομία απέκτησε υπερεξουσίες

Αντίδοτο των εγκλεισμών οι εμβολιασμοί

Πότε μπορεί να ελπίζει ο κόσμος σε χαλάρωση των περιορισμών; Η πρωθυπουργός της ΝΝΟ Gladys Berejiklian είπε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί από τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο εφόσον, αφενός μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, και αφετέρου αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων ενηλίκων.

 

Με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι ως το τέλος Οκτωβρίου θα έχει εμβολιαστεί το 70% και έως τα μέσα Νοεμβρίου το 80%. Για να συμβεί αυτό, όπως επισήμανε η πολιτειακή πρωθυπουργός, θα πρέπει η προσέλευση του κόσμου στα εμβολιαστικά κέντρα να συνεχίσει να είναι υψηλή, όπως σήμερα.

"Το τελευταίο που θέλουμε να δούμε είναι περισσότεροι θάνατοι λόγω αυτής της έξαρσης. Δυστυχώς όμως, ξέρουμε πως αυτή θα είναι η κατάσταση εκτός κι αν μειώσουμε τις μολύνσεις και αυξήσουμε το ποσοστό του εμβολιασμού", δήλωσε η κυρία Berejiklian. Σε εγκλεισμό βρίσκεται και η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτεία της χώρας, η Βικτώρια, με πληθυσμό περίπου επτά εκατομμύρια. Το ίδιο ισχύει και για την Καμπέρα, την Αυστραλιανή Περιοχή Πρωτευούσης με 430.000 κατοίκους. Οι αρχές εκεί, παρ’ ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι κατά πολύ χαμηλότερος, δεν εφησυχάζουν.

Πηγή: DW

www.thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis