Αυτά είναι τα επιθετικά ελικόπτερα Apache: Το "μακρύ δόρυ" του Στρατού Ξηράς

BINTEO
Αυτά είναι τα επιθετικά ελικόπτερα Apache: Το "μακρύ δόρυ" του Στρατού Ξηράς

Είναι το "μακρύ δόρυ" του Στρατού Ξηράς. Τα επιθετικά ελικόπτερα APACHE. Η Αεροπορία Στρατού έχει στην υπηρεσία της δύο τύπους.Το AH-64 Apache είναι δικινητήριο ελικόπτερο, μονού στροφείου, τεσσάρων πτερυγίων και πλήρωμα των δύο ατόμων. Τα ελικόπτερα ΑΗ-64A/D σχεδιάστηκαν ως πλατφόρμες οπλικών συστημάτων. 


Το κύριο οπλικό του σύστημα είναι ο πύραυλος AGM-114 HELLFIRE, ένα φονικότατο όπλο το οποίο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες μπορεί να επιφέρει ακριβή πλήγματα σε μία μεγάλη ποικιλία στόχων. Τα Ε/Π είναι εξοπλισμένα με πανίσχυρους κινητήρες, θερμικά συστήματα με δυνατότητα νυκτερινής πτήσης, συστήματα αυτοπροστασίας, επικοινωνιών και μεταφοράς δεδομένων. Τα επιθετικά ελικόπτερα APACHE έχουν την ικανότητα να επιχειρούν σε μεγάλη ακτίνα δράσης, ακόμη και εντός του εχθρικού εδάφους.

Δύο τάγματα

Το 1ο Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων (1ο ΤΕΕΠ) συγκροτήθηκε το 1995 με έδρα το στρατόπεδο «Περισσάκη» στο Α/Δ Στεφανοβικείου και εξοπλίζεται με ΕΕ/Π ΑΗ-64Α+.

Το 2ο Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων (2ο ΤΕΕΠ) συγκροτήθηκε το 2006, με έδρα το αεροδρόμιο των Μεγάρων. Την 11η Φεβρουαρίου 2010, πραγματοποιήθηκε η τελετή ένταξης των νέων ΕΕ/Π AH-64D. Επιχειρησιακά τα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι (ΕΕ/Π) συμμετέχουν στην πρώτη άσκηση τη 13η Φεβρουαρίου 1996. 

Είναι η αφετηρία έντονης δράσης και συμμετοχής των ελικοπτέρων APACHE σε μια σειρά από ασκήσεις σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, σε ξηρά και θάλασσα, ημέρα και νύχτα, σε συνεργασία με όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και σε συνεργασία με Ε/Π άλλων χωρών. Η συμμετοχή των Μονάδων ΕΕ/Π σε διακλαδικές ασκήσεις έχει γίνει πλέον ο κανόνας.

Τα ελληνικά πληρώματα είναι πλέον ικανά να διεξάγουν σε ελληνικό έδαφος όλων των ειδών τις εκπαιδεύσεις στην τεχνική πτήσεως, αλλά και στην τακτική τόσο σε χερσαίο όσο και σε θαλάσσιο περιβάλλον. Το φάσμα των ασκήσεων είναι ουσιαστικά απεριόριστο από ένα Ε/Π με αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες. Από επιχειρήσεις σε συμβατικό πόλεμο έως αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης σε διεθνές περιβάλλον.

Τα Τάγματα Επιθετικών Ε/Π συνεχίζουν σήμερα να εκπληρώνουν τον ρόλο τους ως πολλαπλασιαστής ισχύος του Στρατού Ξηράς στην τρίτη διάσταση, συνεχίζοντας μια αδιάλειπτη πορεία που ξεκίνησε 20 χρόνια πριν και ενέταξε την Αεροπορία Στρατού στις επίλεκτες δυνάμεις προσδίδοντάς της πρωταγωνιστικό ρόλο στο σύγχρονο πεδίο των επιχειρήσεων. Τέλος, το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό εκπαιδεύεται σκληρά, συμμετέχοντας σε πλήθος δραστηριοτήτων και συσσωρεύοντας καθημερινά πολύτιμη εμπειρία, διατηρώντας ακέραιο το υψηλής στάθμης αξιόμαχο των Μονάδων ΕΕ/Π.