Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:30 | 18/04/2017

Όταν ο αμερικανικός Στρατός αναπτύσσει δυνάμεις ανά τον κόσμο ή κάνει ασκήσεις, δεν σκέφτεται το καύσιμο. Στον πόλεμο όμως, τα καύσιμα και δη η απρόσκοπτη επάρκειά τους για παρατεταμένες επιχειρήσεις, συχνά είναι αυτό που κάνει την διαφορά -γι' αυτό και τα καύσιμα/λιπαντικά φιγουράρουν στην πρώτη πεντάδα των στόχων που πρέπει να καταστραφούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα... 

Σε καθημερινή βάση, τα οχήματα, τα άρματα μάχης, τα αεροσκάφη και τα πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών απαιτούν περίπου 340.000 βαρέλια καυσίμου. Πρώτη σε κατανάλωση έρχεται η Αεροπορία, ακολουθεί το Ναυτικό και μετά ο Στρατός. Βεβαίως, σε περίοδο επιχειρήσεων, οι ανάγκες αυξάνουν, το ίδιο και τα προβλήματα που πρέπει να επιλύσει ο Εφοδιασμός ώστε ο Στρατός να μη... ξεμείνει από την κινητήριο -κυριολεκτικά- δύναμή του. Αυτά είναι τα οχήματα του αμερικανικού Στρατού που κάνουν τον εφοδιασμό πραγματική πρόκληση!




High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle (HMMWV) 
Από το 1984 το όχημα για όλες τις δουλειές: μεταφορικό (M998A1), φορέας αντιαρματικών όπλων (Μ1036 TOW) και αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger (Μ1097 Avenger), νοσοκομειακό, ό,τι κι αν σκεφθεί κανείς, κάποια από τις 17 βασικές εκδόσεις του “Hummer” είναι πολύ πιθανό να το κάνει ήδη (o Ε.Σ χρησιμοποιεί Μ1025Α2 με πολυβόλο των 0,50' και Μ1114GR ως φορέα του ρωσικού αντιαρματικού πυραύλου M9113 Kornet E). Η κατανάλωση καυσίμου κυμαίνεται -αναλόγως του επιχειρησιακού βάρους του οχήματος, αν έχει “φορτωθεί” με θωράκιση κλπ- από 12 μίλια ανά γαλόνι ή και λιγότερο, σε δρόμο ανέρχεται σε περίπου 8 μίλια/γαλ. και μόλις 4μίλια/γαλ. κινούμενο εντός πόλης.



Όχημα Cougar 
Σχεδιασμένο να αντέχει σε εκρήξεις ναρκών και εκρηκτικών μηχανισμών IED (Improvised Explosive Devices) το τεθωρακισμένο όχημα Cougar έχει κατανάλωση της τάξης των 9 μιλίων/γαλ. Αναλόγως των συνθηκών υπό τις οποίες επιχειρεί, αυτό μπορεί να αλλάξει. 



Buffalo MPV (Mine Protected Vehicle) 
Γνώριμο θέαμα στο Αφγανιστάν, το θηριώδες Buffalo είναι ένα ειδικό όχημα που φέρει θωράκιση η οποία του επιτρέπει να εκτελεί την άκρως επικίνδυνη αποστολή του: τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών. Η προστασία που παρέχει η θωράκιση σχήματος “V” για τον περιορισμό των αποτελεσμάτων μιας έκρηξης δεν είναι δωρεάν καθώς με ένα ντεπόζιτο 85 γαλ. το βαρύ αυτό όχημα “καίει” ένα γαλόνι κάθε 3,5 μίλια. Δεν είναι περίεργο που η αυτονομία του ανέρχεται σε μόλις 300 μίλια.



Αμφίβιο αποβατικό όχημα AAV-7A1
Το... “ταξί” των Πεζοναυτών, σε πόλεμο και ασκήσεις. Αναπόσπαστο κομμάτι κάθε Τάγματος Αμφιβίων Επιχειρήσεων του αμερικανικού Σώματος Πεζοναυτών, τα AAV-7A1 είναι το μέσον μεταφοράς στρατιωτών και υλικού μιας αμφίβιας δύναμης από τα πλοία στον αιγιαλό αποβάσεως. Όμως δεν μένουν εκεί. Ενισχυμένα με θωράκιση, τα τεράστια αμφίβια επιτρέπουν την διεξαγωγή μηχανοκίνητων επιχειρήσεων στην ενδοχώρα παρέχοντας και υποστήριξη μάχης. Η ισχύς του είναι ανάλογη της κατανάλωσης: 1,5 μίλι/γαλ. σε ξηρά και περίπου 7 ώρες στο νερό (στις 2.600 στροφές/λεπτό) 

 

Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Μ2Α3 και Μ3Α3 Bradley
Τα τεθωρακισμένα M2 Bradley IFV (Infantry Fighting Vehicle) και το νεώτερο M3 CFV (Cavalry Fighting Vehicle) βρίσκονται σε κάθε πολεμική επιχείρηση του αμερικανικού Στρατού τα τελευταία χρόνια. Η έκδοση Α3 η οποία τέθηκε σε υπηρεσία το 2000 ενσωματώνει αναβαθμισμένο ηλεκτρονικό (πλήρως ψηφιακό) εξοπλισμό και βελτιωμένη θωράκιση. Σχεδιάσθηκε και αναπτύχθηκε για να είναι ταχύ όσο και το κύριο άρμα μάχης Μ1 ώστε να το συνοδεύει σε επιχειρήσεις, γι΄ αυτό και η κατανάλωσή του είναι της τάξης του 1,7 μιλίου/γαλ.



Αυτοκινούμενο Οβιδοβόλο Μ109Α6 Paladin 
Το Paladin είναι ένα οπλικό σύστημα το οποίο από την δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα έχει υποστεί πολλές αναβαθμίσεις. Η “οικογένεια” των αυτοκινούμενων Μ109 με το πυροβόλο των 155 χιλ. κατέχει δεσπόζουσα θέση στους δυτικούς Στρατούς για την υποστήριξη ελιγμών τεθωρακισμένων και μηχανοκινήτων Μεραρχιών και με ένα ντεπόζιτο χωρητικότητος 133 γαλ. “καίει” 1 γαλόνι ντίζελ κάθε 1,3 μίλια. 

 

Άρμα Μάχης Μ1 Abrams 
Το κύριο άρμα μάχης του αμερικανικού Στρατού σήμερα, αντικατέστησε τα Μ60 και Μ48Α5 Patton φέρνοντας μια νέα εποχή στον αγώνα τεθωρακισμένων. Οι βασικές εκδόσεις του Abrams (Μ1, Μ1Α1 και Μ1Α2) ενσωματώνουν βελτιωμένο οπλισμό, καλύτερη προστασία και ηλεκτρονικά ενώ οι περιοδικές αναβαθμίσεις του επιτρέπουν να παραμένει στην πρώτη γραμμή παρά τα χρόνια υπηρεσίας του. Ο κινητήρας του, ισχύος 1500 ίππων, είναι... σοβαρός πότης καυσίμου: Μόνο στο ρελαντί καταβροχθίζει 12 γαλόνια την ώρα! Εν κινήσει, κάνει λίγο παραπάνω από μισό μίλι (0,6 για την ακρίβεια) για κάθε γαλόνι που “καίει”.  

www.onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis