Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:45 | 13/10/2015

Φρένο στη μάστιγα των υποκλοπών προσωπικών και φορολογικών δεδομένων επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών, με την ενεργοποίηση της νέας Πολιτικής Ορθής Χρήσης Συστημάτων και Πληροφοριών, η οποία τίθεται σε ισχύ με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης, Μ. Χατζηθεοδώρου.

 
 
Με τη νέα πολιτική, εισάγονται αυστηρότεροι κανόνες και βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας αναφορικά με την επεξεργασία προσωπικών, φορολογικών, δημοσιονομικών και λοιπών δεδομένων, σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στο φαινόμενο των υποκλοπών προσωπικών και φορολογικών δεδομένων.

Τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα των υποκλοπών είναι πολλά και για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αναλάβει δράση, επιχειρώντας να βάλει σε τάξη - αλλά και να θωρακίσει - ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα που καλείται να διαχειριστεί.

Ποιες είναι όμως οι πιο «καραμπινάτες» υποθέσεις υποκλοπών προσωπικών και φορολογικών δεδομένων που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία και τους κανόνες ασφαλείας του συστήματος και κρίνοντας επιτακτική την ενεργοποίηση των αρμόδιων μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών; 

Αναλυτικά:

Αύγουστος 2015

Τεράστια ερωτηματικά προκάλεσε τον περασμένο Αύγουστο η αποκάλυψη - σοκ για ηλεκτρονικές υποκλοπές ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων περίπου 15.000 πολιτών!

Η υπόθεση ήταν πολύ σοβαρή και έλαβε γρήγορα διαστάσεις όταν έγινε γνωστό πως η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων της ΕΥΠ έλαβε πληροφορία από ξένη υπηρεσία ασφαλείας της Ευρώπης, σύμφωνα με την οποία είχε σημειωθεί κλοπή δεδομένων 15.000 Ελλήνων.

Μεταξύ των θυμάτων - στόχων υποκλοπής βρέθηκαν επιχειρηματίες και πρόσωπα «υψηλού ενδιαφέροντος», οι οποίοι δέχθηκαν ηλεκτρονική επίθεση, χωρίς να αντιληφθούν το παραμικρό.

Οι δράστες υπέκλεψαν πιστοποιητικά ασφαλείας (username και password) που αφορούσαν σε e-mails πολιτών και στη συνέχεια τα δημοσίευσαν στο διαδίκτυο, με στόχο να τα θέσουν σε αχρηστία.

Μετά τη δημοσιοποίηση του συμβάντος, οι κάτοχοι των e-mails ενημερώθηκαν από την αρμόδια αρχή για τις υποκλοπές, προκειμένου να αλλάξουν λογαριασμό και να ελέγξουν τον υπολογιστή τους για το κατά πόσο έχει υποστεί άλλες αλλαγές.

«Επρόκειτο για μια κλοπή μίας μεγάλης βάσης προσωπικών δεδομένων με τεράστιο ελληνικό ενδιαφέρον, αφού αφορούσε σε 15.000 Έλληνες», δήλωνε πριν από περίπου δύο μήνες αρμόδια πηγή.

Το σοκ του 2013

Η μεγαλύτερη υποκλοπή φορολογικών και προσωπικών δεδομένων στη χώρα, έγινε μέσα από το σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και έλαβε χώρα το 2013.

Τότε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είχε επιβάλει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων το ανώτερο προβλεπόμενο από τον νόμο πρόστιμο, ύψους 150.000 ευρώ, για παραβίαση της υποχρέωσής της για λήψη κατάλληλων μέτρων ασφαλείας μετά την αποκάλυψη της διαρροής δεδομένων που αφορούσαν σχεδόν το σύνολο των φορολογουμένων στην Ελλάδα.

Όπως είχε διαπιστωθεί μετά από σειρά διοικητικών ελέγχων σε εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στον τομέα της εμπορίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, πολλές είχαν στην κατοχή τους μεγάλο όγκο φορολογικών δεδομένων φυσικών προσώπων, τα οποία είχαν αντληθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Μεταξύ των φορολογικών δεδομένων περιλαμβάνονταν στοιχεία του Ε1, του Ε2, του Ε9, στοιχεία της έκτακτης εισφοράς, του μητρώου φορολογουμένων, των σημειωμάτων περαίωσης, των τελών κυκλοφορίας.

Η υπόθεση Βαρουφάκη

Σοκ προκάλεσε στο πανελλήνιο τον περασμένο Ιούλιο η δημοσιοποίηση της είδησης πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, από κοινού με μία ομάδα πέντε στενών συνεργατών και φίλων του, σχεδίασαν Plan B για παράλληλο νόμισμα της χώρας, με χακάρισμα των ΑΦΜ των πολιτών.

Το Plan B προέβλεπε τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος, με παράλληλο νόμισμα (δραχμή) εντός του ευρώ (IOUS) και αφού προηγουμένως, είχε πραγματοποιηθεί «χακάρισμα» των ΑΦΜ των πολιτών.

Επρόκειτο, επί της ουσίας, για σχέδιο ηλεκτρονικής εισβολής στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με στόχο την υποκλοπή του λογισμικού και των ΑΦΜ των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στόχος ήταν να κατασκευαστεί ένα παράλληλο και έτοιμο προς λειτουργία τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να είναι σε θέση να υποστηρίξει την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος ή εθνικού νομίσματος, σε περίπτωση αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Η δημοσιοποίηση της είδησης προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς στην κυβέρνηση τότε, με το σύνολο του πολιτικού και οικονομικού κόσμου της χώρας - αλλά και της κοινωνίας - να απαιτούν εξηγήσεις από τον ίδιο μάλιστα τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα.

Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο Γ. Βαρουφάκης και η ομάδα του επιχείρησαν να παραβιάσουν τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών.

Για πολλούς, η υπόθεση Βαρουφάκη αποτέλεσε - και συνεχίζει να αποτελεί - ένα μεγάλο πολιτικό-οικονομικό σκάνδαλο στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Εναντίον του πρώην υπουργού Οικονομικών κατατέθηκαν τρεις μηνυτήριες αναφορές.

http://news247.gr/

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis