Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:03 | 05/09/2021

Η καταδίκη του το 2019 ήταν αμετάκλητη. Ισόβια κάθειρξη για τα εγκλήματά του, συμπεριλαμβανομένης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δολοφονίας και διανομής ναρκωτικών, για έναν από τους πιο διαβόητους εμπόρους ναρκωτικών στον κόσμο.

Ο αρχηγός του μεξικανικού καρτέλ Χοακίν Αρχιβάλντο Γκουσμάν Λοέρα, περισσότερο γνωστός ως Ελ Τσάπο, παρόλο που κατάφερε να διαφύγει από τη φυλακή όχι μία, αλλά δύο φορές, σήμερα βρίσκεται φυλακισμένος σε μία φυλακή supermax που βρίσκεται στη Φλωρεντία του Κολοράντο, προκειμένου να διασφαλίσουν οι αρχές ότι ο διαβόητος εγκληματίας δεν θα καταφέρει ποτέ ξανά να το σκάσει. Τι έχει, όμως, το κελί του μέσα στο οποίο περνάει πια την ζωή του ο άλλοτε βαρόνος των ναρκωτικών;

Η φυλακή με το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας

 

 

Ο Ελ Τσάπο, λοιπόν, είναι κλεισμένος σε μια φυλακή supermax με το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας, μαζί με τον οποίο κρατούνται και οι πιο επικίνδυνοι εγκληματίες -κάτι σαν το σύγχρονο Αλκατράζ για παράδειγμα. Στην πραγματικότητα, η ADX, που ονομάζεται, επίσης, και Alcatraz of the Rockies, βρίσκεται στην έρημο περίπου δύο ώρες από το Ντένβερ και κανένας κρατούμενος δεν έχει ξεφύγει ποτέ από την εγκατάσταση από την ίδρυσή της το 1994, αναφέρει το grunge.com.

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν περιγράψει της συνθήκες διαβίωσης των κρατούμενων ως «βασανιστήριο», ενώ ένας πρώην φύλακας έχει δηλώσει ότι η εγκατάσταση «δεν κατασκευάστηκε για την ανθρωπότητα». «Νομίζω ότι το να είσαι εκεί, μέρα με τη μέρα, είναι χειρότερο από το θάνατο», πρόσθεσε επίσης. Άλλοι διαβόητοι εγκληματίες που φυλακίστηκαν στο ADX περιλαμβάνουν τον Unabomber Ted Kaczynski, τον πρώην πράκτορα του FBI που έγινε σοβιετικός κατάσκοπος Robert Hanssen, το αφεντικό της μαφίας της Φιλαδέλφειας Nicodemo Scarfo και τον συνωμότη της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου Zacarias Moussaoui.

Η ζωή του Ελ Τσάπο στην ADX

Ο Ελ Τσάπο με την ισόβια καταδίκη, συν τα 30 χρόνια επιπλέον, από τα πλούτη και τα μεγαλεία πια ζει επί 23 ώρες την ημέρα σε ένα κελί 3,5×2 μέτρων, ηχομονωμένο ώστε να μην μπορεί να επικοινωνήσει με τους υπόλοιπους συγκρατούμενους. Το κελί είναι εξοπλισμένο με είδη πρώτης ανάγκης, όπως κρεβάτι, γραφείο και καρέκλα, τα οποία είναι κατασκευασμένα από σκυρόδεμα και στερεώνονται στους τοίχους, εμποδίζοντας τους κρατούμενους να τα μετακινήσουν. Σύμφωνα με την Daily Record, το κελί του Ελ Τσάπο είναι επίσης εξοπλισμένο με τουαλέτα και ντους, αλλά το νερό ελέγχεται ώστε να αποφευχθεί η πλημμύρα. Επιπλέον, ο ηλεκτρισμός στις κυψέλες ελέγχεται από φύλακες, οπότε μέχρι ενός συγκεκριμένου χρόνου οι τρόφιμοι δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Για να επιτευχθεί επιπλέον ασφάλεια, το κελί του Ελ Τσάπο έχει δύο πόρτες, μία μασίφ εξωτερική και μια εσωτερική πόρτα φυλακής. Και παρόλο που έχει ένα μικρό παράθυρο με ύψος ενός μέτρου και πλάτος 10 εκατοστών, δεν υπάρχει θέα στα γύρω Βραχώδη Όρη. Αυτή η περιορισμένη ορατότητα εμποδίζει τους κρατούμενους να γνωρίζουν την ακριβή τοποθεσία τους εντός της ADX, όπως αναφέρει η The Denver Post.

Τέλος, στον Ελ Τσάπο επιτρέπεται μία ώρα αναψυχής σε ένα τσιμεντένιο λάκκο που μοιάζει ακριβώς με μια άδεια πισίνα. Ο διαβόητος άρχοντας των ναρκωτικών συνοδεύεται από τρεις φύλακες στον προαυλισμό του, ενώ του επιτρέπεται να περπατήσει γύρω από το λάκκο για να ασκηθεί μόνο με 10 βήματα σε ευθεία γραμμή ή 31 σε κύκλο. Και πάλι, όμως, ο λάκκος έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε οι κρατούμενοι να μην έχουν εικόνα για το πού βρίσκονται στη φυλακή.

Πηγή:  newsbeast.gr

 

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis