Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:00 | 18/02/2015

 

Ο «εκλεκτός» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα είναι ο όγδοος «ένοικος» του Προεδρικού Μεγάρου από τη μεταπολίτευση έως σήμερα. 

Αμέσως μετά την πτώση της χούντας εξελέγη προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Μιχάλης Στασινόπουλος.  Ήταν 18 Δεκεμβρίου του 1974 και ο Στασινόπουλος είχε ψηφιστεί από 206 βουλευτές της Ν.Δ.


Στις 15 Μαΐου του 1980, ΠτΔ εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος είχε παραιτηθεί προηγουμένως από πρωθυπουργός. Εξελέγη στην τρίτη ψηφοφορία με 183 ψήφους. Εκτός από τους 177 «γαλάζιους» βουλευτές ψηφίστηκε και από βουλευτές της ΕΔΗΚ και από τους Νεοφιλελεύθερους. Το ΠΑΣΟΚ απείχε από τη ψηφοφορία. Ο Ηλίας Ηλιού (ΕΔΑ) και ο Λεωνίδας Κύρκος (ΚΚΕ εσωτ.) έγραψαν τα ονόματα τους στα ψηφοδέλτια.Έμεινε στη θέση αυτή έως τις 19 Ιουνίου του 1975 οπότε και εξελέγη οΚωνσταντίνος Τσάτσος. Και εκείνος όπως και ο προκάτοχος του προτάθηκαν από τη Ν.Δ. Ο Τσάτσος έλαβε 210 ψήφους.

Η πιο επεισοδιακή εκλογή ΠτΔ

Και φτάνουμε στο 1985. Η εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη είναι και η πιο επεισοδιακή στην ιστορία του θεσμού. Στις αρχές του Μαρτίου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παραιτείται θέλοντας να δείξει τη δυσαρέσκεια του για τους χειρισμούς του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Ο τελευταίος αιφνιδίασε τον Καραμανλή αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όταν πρότεινε για ΠτΔ τον Χρήστο Σαρτζετάκη.

Η πρώτη ψηφοφορία ήταν άκαρπη. Στην κάλπη βρέθηκαν δύο λιγότερες ψήφοι από τις  αναμενόμενες που αποδόθηκαν σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η Ν.Δ. αρνήθηκε να ψηφίσει τον πρώην εισαγγελέα. Αντίθετα το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ.

Για να μην υπάρξουν ανάλογες εκπλήξεις στη δεύτερη ψηφοφορία διανεμήθηκαν έγχρωμα ψηφοδέλτια στα οποία ήταν γραμμένο το όνομα του Χρήστου Σαρτζετάκη. Οι αντιδράσεις της Ν.Δ. ήταν σφοδρότατες. Αποκορύφωμα ο βουλευτής της παράταξης Λευτέρης Καλογιάννης που άρπαξε την κάλπη και την μετέφερε στα γραφεία του κόμματος.

Στη τρίτη ψηφοφορία οι διαρροές επαναλήφθηκαν. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης εξελέγη ΠτΔ με 180 ψήφους και με τη ψήφο του προέδρου της Βουλής Γιάννη  Αλευρά που ωστόσο είχε διατελέσει υπηρεσιακός ΠτΔ μετά την παραίτηση του Καραμανλή. Η επιλογή αυτή είχε μάλιστα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις μεταξύ των συνταγματολόγων.

Χρειάστηκε τελικά η συνδρομή του ΚΚΕ για να εκλεγεί ο κ. Σαρτζετάκης.


Στην πρώτη ψηφοφορία η Ν.Δ. ψηφίζει «παρών». Ο Χρήστος Σαρτζετάκης παίρνει 151 ψήφους από το ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό. Στην δεύτερη και στη τρίτη ψηφοφορία το ΠΑΣΟΚ αλλάζει υποψήφιο και προτείνει τον Γιάννη Αλευρά. Αντίθετα ο Συνασπισμός εξακολουθεί να στηρίζει τον κ. Σαρτζετάκη.Η προεδρική εκλογή του 1990 (η πρώτη που η ψηφοφορία είναι φανερή και όχι μυστική με κάλπη) χρησιμοποιήθηκε από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως «όχημα» για πρόωρες εκλογές.  Ήδη από το 1989 τη διακυβέρνηση της χώρας είχε αναλάβει η Οικουμενική κυβέρνηση της Ν.Δ. του ΠΑΣΟΚ και του ενιαίου Συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Ξ. Ζολώτα.

Η Βουλή διαλύεται και πάμε σε εκλογές. Η Ν.Δ. εκλέγει 150 βουλευτές και έτσι χρειάζεται να γίνει και δεύτερη ψηφοφορία ώστε να εκλεγεί τελικά ο Κώστας Καραμανλής με 153 ψήφους. Εκτός από τους «γαλάζιους» ψηφίστηκε από τον Κατσίκη της ΔΗΑΝΑ και τους ανεξάρτητους μουσουλμάνους βουλευτές Σαδίκ και Φαίκογλου. Ο Αλευράς (πρόταση του ΠΑΣΟΚ) λαμβάνει 123 ψήφους και ο Κώστας Δεσποτόπουλος (πρόταση του Συνασπισμού) λαμβάνει 21 ψήφους.

Ακολουθεί ο Κωστής Στεφανόπουλος.  Εκλέγεται για πρώτη φορά ΠτΔ το 1995 με πρόταση της Πολιτικής Άνοιξης και στήριξη από το ΠΑΣΟΚ. Για την εκλογή του χρειάστηκε να γίνουν τρεις ψηφοφορίες, ενώ απέσπασε και στις τρείς τον ίδιο αριθμό ψήφων (181). Η Ν.Δ. είχε προτείνει τον Θανάση Τσαλδάρη ο οποίος έλαβε 109 ψήφους. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».  Ο Συνασπισμός δεν είχε εκλέξει βουλευτή στις εκλογές του 1993. Πέντε χρόνια αργότερα (Φεβρουάριος 2000) ο κ. Στεφανόπουλος επανεξελέγη λαμβάνοντας 269 ψήφους, αυτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ο Συνασπισμός κατέβασε τη δική του πρόταση με υποψήφιο  τον ιστορικό ηγέτη της Αριστεράς Λεωνίδα Κύρκο ο οποίος πήρε 10 ψήφους. ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ ψήφισαν «παρών».

Τον Φεβρουάριο του 2005 τον κ. Στεφανόπουλο διαδέχεται οΚάρολος Παπούλιας.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου επελέγη από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον Κώστα Καραμανλή για ΠτΔ και απέσπασε ρεκόρ ψήφων (279) κατά την πρώτη του θητεία.  Εκτός από τη Ν.Δ. ψηφίστηκε και από  το ΠΑΣΟΚ. «Παρών» ψήφισαν 17 βουλευτές από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ υπήρξαν και τέσσερις απουσίες. Ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη στις 3 Φεβρουαρίου του 2010 με 266 ψήφους από τη Ν.Δ. το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ. «Παρών» δήλωσαν 32 βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Απουσίαζαν δύο βουλευτές.

Φωτογραφία: Eurokinissi

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis