Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:14 | 07/12/2018

Οι ρωσικές δυνάμεις της FSB πρόκειται να παραλάβουν την τελευταία έκδοση τυφεκίου εφόδου ASh-12,7x55 mm, το λεγόμενο “Shak-12”.

Το όπλο, κατασκευάζεται από την KBP Instrument Design Bureau, η οποία κιόλας βραβεύτηκε σε μία εκδήλωση κατασκευαστών τακτικών οπλικών συστημάτων, για τον σχεδιασμό,την κατασκευή, την δοκιμή και τη μαζική παραγωγή του αυτόματου τυφεκίου εφόδου Shak-12.

[custom:google-ads]

Ενώ τα πασίγνωστα όπλα τύπου Καλάσνικοφ όπως το πρόσφατο AK-12, είναι στρατιωτικά όπλα γενικής χρήσης που πρέπει να εξισορροπούν την ικανότητα διείσδυσης, το χειρισμό, το βάρος, την ακρίβεια και την απόσταση, το Shak-12 σχεδιάστηκε για έναν συγκεκριμένο σκοπό χρήσης, που δεν σχετίζεται με στρατιωτικές επιχειρήσεις. 

Βασιζόμενοι στην εμπειρία της πολιορκίας του σχολείου Beslan και την περίπτωση ομηρίας στην όπερα της Μόσχας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​FSB θεώρησε πως πρέπει να εξοπλιστεί για παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον, με ένα πιο αποτελεσματικό όπλο, ιδανικό για τέτοιες συνθήκες.




Έτσι, τα πυρομαχικά 12,7х55 χιλιοστών του Shak-12 προορίζονται για την άμεση εξουδετέρωση των στόχων, αποφεύγοντας παρατεταμένη ανταλλαγή πυρών με τον εχθρό, ενώ τα πυρομαχικά βάρους 33 γραμμαρίων μπορούν να εξουδετερώσουν στόχους που βρίσκονται πίσω από τοίχους.

Το Shak-12 έχει αποτελεσματική εμβέλεια 100 μέτρων, η οποία είναι αρκετά αναποτελεσματική για συμβατική στρατιωτική χρήση, αλλά εξαιρετική για μάχες κοντινών αποστάσεων, όπως για παράδειγμα εντός κατοικημένων περιοχών ή εντός και κτιρίων. Λαμβάνοντας υπόψη το προβλεπόμενο σενάριο επιχείρησης που θα χρησιμοποιηθεί το ShAK-12, αυτή η εμβέλεια έχει επίσης και μια άλλη συνέπεια, το γεγονός δηλαδή ότι ελαχιστοποιεί περαιτέρω τις παράπλευρες απώλειες, όπως άμαχοι.

Οι τρεις τύποι πυρομαχικών του Shak-12 υπογραμμίζουν περαιτέρω την εστίαση του κατασκευαστή στην τακτική ευελιξία, στην υψηλή ικανότητα διείσδυσης ακόμα και σε αλεξίσφαιρα γιλέκα, αυξημένα ταχύτητα, βελτιωμένο σιγαστήρα και μεγιστοποίηση της δύναμης πυρός.



Το όπλο αυτό, το οποίο αποκαλύφθηκε το 2017 και παρουσιάστηκε στην έκθεση "Army 2018", αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις της FSB και σε μελλοντικές ρωσικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. 

Ωστόσο, η Ρωσία έχει ένα διαφορετικό πλάνο για το ShaK-12, καθώς πωλείται και προωθείται σε τεράστιο βαθμό ως αξιόπιστο και δυνατό εξαγώγιμο προϊόν, κάτι που αποδεικνύεται και από την παρουσία του στο Defexpo 2018 στην Ινδία και στην Κίνα.

Δείτε βίντεο:


 

Πηγή: National Interest, onalert.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis