Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:43 | 25/09/2019

Το περασμένο Σάββατο ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μαζί με τη Γιάννα Αγγελοπούλου έκαναν μία λαμπερή εκδήλωση στην πολυτελή τους οικία στο Παλαιό Ψυχικό για να γιορτάσουν τη βάπτιση της δεύτερης εγγονής τους, κόρη του γιου τους Παναγιώτη και της Ελλης Παπαδιαμάντη.

 

Προσκεκλημένοι ήταν εκατοντάδες VIP πρόσωπα αλλά και πολιτικοί. Μπορεί τα μέτρα ασφαλείας να ήταν αυστηρότατα, ωστόσο ένα drone έκανε την εμφάνισή του. Πάνω του είχε μία κάμερα προκειμένου να «κλέψει» στιγμές της εκδήλωσης αλλά φαίνεται πως υπολόγισε χωρίς τον… ξενοδόχο, τη Ζήνα, ένα γεράκι, το οποίο το κατέρριψε σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από το εκπαιδευμένο πτηνό είναι αστυνομικός, ονομάζεται Σταύρος Αθανασίου και μιλάει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής για την ενασχόλησή του με τα γεράκια. Ο ίδιος εκπαιδεύει 30 γεράκια για διαφορετικούς σκοπούς. Ενα από αυτά συμμετείχε ακόμη και σε ντοκιμαντέρ του National Geographic!

O αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά είναι ένας από τους ελάχιστους «γερακάρηδες» στον κόσμο που μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πουλιά και για σοβαρούς αστυνομικούς σκοπούς σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι νέες απειλές που αναδύονται εξαιτίας της τεχνολογίας. Ο λόγος για τον κίνδυνο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) τα οποία σε λάθος χέρια δύναται να χρησιμοποιηθούν ακόμη και σε εγκληματικές ενέργειες.

[custom:google-ads]

Ο Σταύρος Αθανασίου έχει υπογράψει αρκετά «συμβόλαια σιωπής», ενώ έχει προσληφθεί σε αρκετές εκδηλώσεις της ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής, όπως ο γάμος του τραγουδιστή Αντώνη Ρέμου με την Υβόννη Μπόσνιακ και ο γάμος της κόρης του εφοπλιστή Χανδρή, στον οποίο ήταν προσκεκλημένα ακόμη και μέλη βασιλικών οικογενειών.
Πώς όμως… κινείται η Ζήνα, το εκπαιδευμένο γεράκι σε τέτοια γεγονότα; Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, όταν περίπου στις 23:30 ένα drone με κάμερα εμφανίστηκε από την πλευρά του λόφου Βεΐκου που είναι από το σπίτι ούτως ώστε να φωτογραφίσει την εκδήλωση και τους VIP συμμετέχοντες στο σπίτι της Γιάννας Αγγελοπούλου.

Η οικογένεια, ωστόσο, είχε προσλάβει τον ειδικό εκπαιδευτή γερακιών σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν την εκδήλωση από τα… φλας! Οταν έγινε αντιληπτή η αδιάκριτη… ιπτάμενη παρουσία με την κάμερα οι αστυνομικοί και τα μέλη της ασφάλειας ενημέρωσαν τον Σταύρο Αθανασίου, ο οποίος… άφησε τη Ζήνα ελεύθερη για να το καταρρίψει. Οπως και έγινε τελικά, με τους αστυνομικούς να παραλαμβάνουν το drone.

«Η ενασχόλησή μου με τα αρπακτικά ξεκίνησε όταν ήμουν 14 χρόνων. Δεν ξέρω από πού προήλθε αυτή η έλξη, αλλά έγινε μόνο του. Ισως φταίει η μεγάλη παράδοση που υπάρχει στην Ελλάδα (4.000 χρόνια) με την Ιερακοθηρία (είναι η τέχνη κατά την οποία ο άνθρωπος εκπαιδεύει αρπακτικά πτηνά για κυνήγι), κάτι που μέχρι μερικά χρόνια κακώς δεν γνώριζαν οι σύγχρονοι Ελληνες», λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Σταύρος Αθανασίου.
Ο ίδιος εκπαιδεύει γεράκια τα τελευταία χρόνια για διάφορους σκοπούς, όπως εκπαιδευτικούς (περιβαλλοντική εκπαίδευση), bird control (έλεγχος επιβλαβών πτηνών ή θηλαστικών) σε χώρους όπως αεροδρόμια, βιομηχανικές μονάδες, αγροτικές περιοχές, μουσειακούς χώρους, ξενοδοχεία, παραδοσιακό κυνήγι, ωστόσο η επιτομή όλων είναι οι καταρρίψεις των drones.

«Εχω εκπαιδεύσει αετό πρόσφατα για ντοκιμαντέρ του National Geographic. Κάτι τέτοιο δεν ύπαρχει στην ΕΛ.ΑΣ. Η Ζήνα και άλλα δύο πτηνά που εκπαιδεύονται για αυτόν τον σκοπό είναι ιδιοκτησίας μου. Η εκπαίδευση είναι αρκετά απαιτητική και δύσκολη και πρέπει και το πτηνό να έχει συγκεκριμένες δυνατότητες για να μπορέσει να κάνει κατάρριψη drone», μας λέει χαρακτηριστικά ο αστυνομικός και συνεχίζει: «Πρέπει βέβαια να είναι drone μεγέθους που είναι δυνατό να καταρρίψει. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να καταρρίψει ένα μεγάλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Το αναφέρω γιατί έχω ερωτηθεί και για αυτό. Συνήθως για δουλείες όπως κατασκοπείες ή προσπάθεια τρομοκρατικής ενέργειας χρησιμοποιούνται μικρού μεγέθους drones ώστε να είναι όσο το δυνατόν αθέατα σε μία προσπάθεια να αιφνιδιαστούν οι παθόντες. Η Ζήνα έχει κάνει ήδη 3 επιτυχείς καταρρίψεις σε περιστατικά και έχει συμμετάσχει σε 10 events».

Σημειώνεται πάντως ότι τα γεράκια έχουν τηλεσκοπική όραση και μπορούν να φτάσουν σε ταχύτητες μέχρι 440 χιλιόμετρα την ώρα σε κάθετη εφόρμηση, κάτι το οποίο πρακτικά σημαίνει πως μπορούν να εντοπίσουν ένα drone από 10 χιλιόμετρα μακριά. Η σχέση του αστυνομικού με το γεράκι είναι, όπως μας εξηγεί, εξαιρετική. «Την έχω κοντά μου από τότε που ήταν δύο μηνών. Υπάρχει ανάμεσά μας κάποιος αμοιβαίος σεβασμός θα έλεγα. Η σχέση μας στηρίζεται στην εμπιστοσύνη. Γενικά η σχέση του ανθρώπου με τα αρπακτικά είναι αρκετά ιδιαίτερη. Απ’ όλα τα πλάσματα με τα οποία έχει συνεργαστεί ο άνθρωπος το γεράκι είναι αυτό το οποίο υπηρετούμε και δεν μας υπηρετεί αυτό», μας λέει και προσθέτει πως… παρουσιάζει τη Ζήνα σχεδόν κάθε μέρα σε μικρούς και μεγάλους θαυμαστές στο πλαίσιο περιβαλλοντικού μαθήματος στον Βοτανικό Κήπο.

ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Πηγή:  eleftherostypos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis