Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:59 | 19/06/2017

Προήλθε από σταυροφόρους Ιππότες το 1099. Όταν οι χριστιανοί έχασαν την Ιερουσαλήμ, λειτουργούσε για 200 χρόνια από την Ρόδο και από το 1530 μεταφέρθηκε στην Μάλτα, στην οποία και έγινε κυρίαρχο κράτος.

  Ο λόγος για ένα Τάγμα. Το «Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα του Ξενώνα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας», γνωστότερο κι ως Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας που χορηγεί τα πιο σπάνια διαβατήρια. Είναι διαβατήρια της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και επιτρέπεται να τα έχουν μόνο τα τρία ανώτατα στελέχη: Ο Μέγας Μάγιστρος, ο αναπληρωτής Μέγας Μάγιστρος και ο Καγκελάριος. Όλα τα άλλα μέλη, χρησιμοποιούν τα διαβατήρια που εκδίδονται από τις χώρες που κατάγονται.

Ενα Τάγμα που οδεύει προς τη χιλιετία 

Το κράτος αυτό διαλύθηκε από τον Μέγα Ναπολέοντα, όμως το Τάγμα αποτελεί ακόμα και σήμερα κρατική οντότητα. Αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, έχοντας θέση παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ η έδρα του βρίσκεται στη Ρώμη, απ΄ όπου εκδίδει τα δικά του διαβατήρια, χαρτονομίσματα και γραμματόσημα.

Το Τάγμα σήμερα έχει 13.500 μέλη και ιερείς, 80.000 εθελοντές και 25.000 υπαλλήλους. Λειτουργεί ως φιλανθρωπική οργάνωση με δράση σε ολόκληρο τον κόσμο. Διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με 106 χώρες, όπως η Ισπανία και οι ΗΠΑ. Κυβερνήτης βάσει Συντάγματος είναι ο Μέγας Μάγιστρος, του οποίου η θητεία είναι ισόβια. Την θέση αυτή κατέχει σήμερα ο αδελφός σερ Μάθιου Φέστινγκ, ο δεύτερος Άγγλος στην ιστορία του τάγματος από το 1259.

 Κάποιες χώρες όμως δεν δέχονται τα διαβατήρια του, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νέα Ζηλανδία.

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis