Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:28 | 19/07/2017

Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας συνεπικουρούμενες από δύο επιπλέον διμοιρίες των ΜΑΤ που μεταφέρθηκαν ειδικά για το σκοπό αυτό από την Αθήνα, κατέστειλαν στις 6 περίπου χθες το απόγευμα με τη χρήση μεγάλης ποσότητας χημικών, την εξέγερση Αφρικανών μεταναστών στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης Λέσβου στη Μόρια.

Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, κατά τα επεισόδια που ξέσπασαν το μεσημέρι, κάηκαν τέσσερα στρέμματα ελαιοκτημάτων γύρω από τον καταυλισμό, τέντες και άλλες υποδομές μέσα στον καταυλισμό, μαζί με άγνωστο αριθμό κάδων απορριμμάτων, ενώ υπέστησαν ζημιές πέντε αυτοκίνητα αστυνομικών και άλλων εργαζομένων που βρίσκονταν έξω από το κέντρο.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, συνελήφθησαν περισσότεροι από τριάντα Αφρικανοί ως αυτοί που προκάλεσαν τα επεισόδια και οι οποίοι θα προωθηθούν στο προαναχωρησιακό κέντρο.

Κατά τα επεισόδια τραυματίσθηκαν επτά αστυνομικοί, εκ των οποίων ο ένας μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους και ένας μετανάστης με δύσπνοια λόγω της εισπνοής χημικών.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όλα ξεκίνησαν όταν αφρικανοί πρόσφυγες προχώρησαν για ακόμα μια φορά σε διαμαρτυρία μπροστά στην υπηρεσία ασύλου. Το γεγονός είχε σαν αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέταση αιτημάτων ασύλου, αφού οι ειδικοί υπάλληλοι αποχώρησαν, όπως παγίως πράττουν επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας.

Τότε άρχισαν να διαμαρτύρονται κυρίως Αφγανοί, οι οποίοι θέλουν να εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου και να μην παρακωλύεται από τους Αφρικανούς η όλη διαδικασία.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η εξέγερση των Αφρικανών, η οποία πήρε γρήγορα διαστάσεις. Αρχικά μπήκαν φωτιές σε κάδους, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε αυτοκίνητα αστυνομικών και άλλων εργαζομένων στο Κέντρο. Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων περιόρισε την εξέγερση μέσα στον κυρίως χώρο, ενώ από τις ανοιχτές πύλες άρχισαν να διαφεύγουν οικογένειες προσφύγων.

Τότε σε αντιπερισπασμό από Αφρικανούς που βρίσκονταν έξω από το κέντρο μπήκαν φωτιές σε ελαιώνες στη βόρεια και βορειοδυτική πλευρά του καταυλισμού. Το έργο των Πυροσβεστών παρά τη βοήθεια που δέχθηκαν από ομάδες προσφύγων ήταν δύσκολο, αφού πολλοί αφρικανοί πρόσφυγες δεν τους επέτρεπαν να επιχειρήσουν. Τελικά οι φωτιές έσβησαν με ρίψεις νερού από αέρος από πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Πηγή: www.eleftheria.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis