Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:28 | 21/09/2015

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Ντρε, που θα γίνει 15 χρονών αυτόν τον μήνα, δεν μπορεί να περπατήσει και να μιλήσει αφότου δέχθηκε στο κεφάλι τα πυρά αγνώστου σε συνοικία της Ιντιανάπολις. Το δράμα του νεαρού είναι αντιπροσωπευτικό του κόστους σε ανθρώπινες ζωές ως συνέπεια της ένοπλης εγκληματικότητας στις ΗΠΑ.

Υστερα από χρόνια υποχώρησης, ο αριθμός ανθρωποκτονιών σημειώνει πάλι άνοδο σε 30 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, οι ανθρωποκτονίες ήταν αυξημένες σε ποσοστό 40,5% για φέτος, έχοντας φθάσει τις 111. Η κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική στο Σεν Λούις και στο Μιλγουόκι, όπου οι δολοφονίες αυξήθηκαν κατά 60% και 75% αντίστοιχα φέτος, σε σχέση με το 2014. Στις 2 Σεπτεμβρίου, στο Σικάγο καταγράφηκαν εννέα θάνατοι από πυρά όπλων (οκτώ ανθρωποκτονίες και ο θανάσιμος τραυματισμός βρέφους από αμέλεια), που ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός σε μία ημέρα εδώ και μία δεκαετία.

Στο Κλίβελαντ, ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, Κάλβιν Ουίλιαμς, αναφώνησε την περασμένη Τετάρτη: «Φτάνει πια!», όταν πληροφορήθηκε ότι παιδί τριών ετών πέθανε από πυρά όπλου, λίγες μόλις ημέρες μετά τον παρόμοιο θάνατο 5χρονου.

Οι ανθρωποκτονίες, στο μεταξύ, αυξάνονται και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, η Νέα Ορλεάνη, η Φιλαδέλφεια και το Ντάλας.

Οι ειδικοί αδυνατούν να ερμηνεύσουν με ακρίβεια τα αίτια του φαινομένου, εκτιμώντας ότι αυτό οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως το εμπόριο ναρκωτικών ουσιών, οι αντιπαλότητες μεταξύ τοπικών συμμοριών και η εξάπλωση της οπλοκατοχής.

«Στην πολιτεία μου, την Ιντιάνα, οι νόμοι που διέπουν την οπλοκατοχή είναι ιδιαίτερα χαλαροί, επιτρέποντας σε μεγάλη μερίδα πληθυσμού να έχει πρόσβαση σε όπλα. Νέα παιδιά θα σου πουν ότι μπορούν να βρουν ένα πιστόλι για 2.580 δολάρια», λέει η Ντιάντρα Γέιτς, μητέρα του 15χρονου πολυτραυματία Ντρε.

Συντηρητικοί αναλυτές αποδίδουν το φαινόμενο στο λεγόμενο «Σύνδρομο Φέργκιουσον». Το «σύνδρομο» αυτό, με ρίζες στα γεγονότα στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, κάνει τις αστυνομικές δυνάμεις να διστάζουν να εκτελέσουν το καθήκον τους εξαιτίας των κακόβουλων επικρίσεων των οποίων έχουν γίνει στόχοι.

Το αποτέλεσμα, υποστηρίζουν οι συντηρητικοί σχολιαστές, είναι ότι οι εγκληματίες έχουν αποθρασυνθεί. Τα πραγματικά θύματα της τάσης αυτής παραμένουν, όμως, οι αθώοι πολίτες, όπως ο 15χρονος Ντρε. Η μητέρα του, η κ. Γέιτς, ταξίδεψε στις 10 Σεπτεμβρίου στην Ουάσιγκτον, για να ζητήσει –μαζί με άλλους συγγενείς θυμάτων– την ψήφιση αυστηρότερης ομοσπονδιακής νομοθεσίας για την οπλοκατοχή.

www.kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis