Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:00 | 21/01/2020

Κότορ - Μαυροβούνιο: Οι τουρίστες που επισκέπτονται την παραθαλάσσια μεσαιωνική πόλη για να θαυμάσουν τα αρχιτεκτονικά της μνημεία, πιθανότατα δεν έχουν ιδέα για τον γεμάτο αίμα πόλεμο μεταξύ δύο εγκληματικών συμμοριών που μαίνεται εδώ και αρκετά χρόνια σε αυτές τις γειτονιές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Δημήτρη Φρέσκου για το OPEN TV, που έγινε με αφορμή την εκτέλεση ενός Σλοβένου και ενός από το Μαυροβούνιο στη Βάρη, δύο αιμοσταγείς στρατοί, δύο εγκληματικές ομάδες με πλοκάμια σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων και της νότιας Ευρώπης ελέγχουν το εμπόριο κοκαΐνης και έχουν την έδρα τους εδώ.

Οι δύο εγκληματικές ομάδες φέρουν τα ονόματα των συνοικιών της πόλης, από την οποία ξεκίνησαν. Είναι οι μαφιόζικες οικογένειες του Škaljari και του Kavac. Σφοδρή βία, δεκάδες δολοφονίες, μια βεντέτα χωρίς τέλος... Ο πιο άγριος πόλεμος της μαφίας σήμερα στην Ευρώπη. Οι εγκληματικές συμμορίες Škaljari και Kavac ξεκίνησαν ως ενιαία οργάνωση που ανέλαβε τα ηνία του  λαθρεμπόριου ναρκωτικών στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας μετά τη διάσπασή της με δίκτυο που απλωνόταν σε όλη την Ευρώπη. Όμως, όταν στις αρχές του 2015, μια αποστολή 300 κιλών κοκαΐνης έκανε φτερά στη Βαλένθια της Ισπανίας επήλθε διάσπαση, πόλεμος στο  Μαυροβούνιο και κυρίως στο Κότορ. Δύο νέες φατρίες σχηματίστηκαν και άρχισαν να ανταλλάσσουν κατηγορίες για το ποιος έφερε την ευθύνη  για την εξαφάνιση του φορτίου κοκαΐνης  αξίας  20 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η λίστα του θανάτου

Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας που έφτασαν στην περιοχή για να καταστείλουν την αναταραχή διαπίστωσαν με έκπληξη ότι μεγάλα τμήματα της πόλης «καλύπτονταν» από κάμερες επιτήρησης, οι οποίες δεν είχαν εγκατασταθεί από κανένα κρατικό οργανισμό. 
    
Ο πόλεμος των  Škaljari και Kavac γρήγορα επεκτάθηκε στη Σερβία και τις γειτονιές του Βελιγραδίου. Περισσότερες από 80 δολοφονίες καταγράφηκαν από το σερβικό μη κερδοσκοπικό δίκτυο εγκληματικότητας που φαίνεται να σχετίζονται με τη βεντέτα ανάμεσα στις δύο οικογένειες.
    
Και οι δύο άνδρες που εκτελέστηκαν εν ψυχρό μπροστά στα παιδιά τους στη Βάρη σχετίζονται με την οικογένεια Škaljari και καταγράφονται ως θύματα του μαφιόζικου εμφύλιου. Ο ένας εκ των δύο εκ των υψηλόβαθμων στελεχών και από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες του Μαυροβουνίου.

Ποιες είναι οι δυο μαφιόζικες φατριές

Η λεγόμενη «Σκάλιαρι» είναι μια από τις δύο ισχυρές εγκληματικές οργανώσεις που δρουν στο Μαυροβούνιο. Η άλλη αποκαλείται από τις διωκτικές αρχές ως φατρία «Καβάτσκι». Και οι δύο ξεκίνησαν την εγκληματική τους δράση από την πόλη Κότορ, αρχικά ως ενιαία ομάδα, που διακινούσε σε ολόκληρη την Ευρώπη ναρκωτικά που έφερνε λαθραία από την Νότια Αμερική, σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ.

Το 2014, με αφορμή την εξαφάνιση 200 κιλών κοκαΐνης στη Βαλένθια της Ισπανίας, η αποκαλούμενη μαφία του Κότορ διασπάστηκε σε δύο φατρίες, τις «Σκάλιαρι» και «Καβάτσκι», που πήραν τα ονόματα τους από τα τοπωνύμια δύο συνοικισμών του Κότορ. Ξέσπασε «εμφύλιος» πόλεμος που διαρκεί μέχρι σήμερα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο πόλεμος των δύο συμμοριών υπολογίζεται ότι έχει 40 νεκρούς και στις δύο πλευρές.

Οι περισσότερες από τις δολοφονίες διαπράχθηκαν στην Σερβία και το Μαυροβούνιο. Σε πολλές, το modus operandi ήταν παρόμοιος με αυτόν της δολοφονικής ενέργειας στην Βάρη: τα θύματα εκτελέστηκαν μπροστά σε μέλη της οικογένειας τους.

Τα δυο θύματα της Βάρης

Τα θύματα ονομάζονταν Ίγκορ Ντέντοβιτς και Στέβαν Σταμάτοβιτς και ήταν ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης «Σκάλιαρι», σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ. 

Οι δυο άντρες  γευμάτιζαν με τις οικογένειές τους σε ταβέρνα, όταν ξαφνικά εισέβαλαν στο χώρο τέσσερις άνδρες, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και τους εκτέλεσαν. Η αστυνομία, μάλιστα, έχει εντοπίσει περισσότερες από είκοσι κάλυκες στο σημείο. Παράλληλα, από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε στα πόδια η σύζυγος του ενός θύματος, η οποία νοσηλεύεται στο Ασκληπιείο της Βούλας.

«Επαγγελματικό» το χτύπημα των 30 δευτερολέπτων

Ο Σλοβένος και ο Μαυροβούνιος κάθονταν στο ίδιο τραπέζι μαζί με τις οικογένειές τους, στο χώρο της ταβέρνας που βρίσκεται σε υπερυψωμένο επίπεδο. Στη θέα των ενόπλων δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν, καθώς οι δράστες ήταν όρθιοι με τα όπλα προτεταμένα και εκείνοι έτρωγαν καθισμένοι σε τραπέζι. Οι ένοπλοι μπήκαν στην ταβέρνα και τους «γάζωσαν», με την επίθεση να διαρκεί περίπου 30 δευτερόλεπτα. Στο κατάστημα επικράτησε πανικός.

Οι δράστες φορούσαν full face κουκούλες και κρατούσαν πιστόλια. Οι κινήσεις τους καταγράφηκαν από τις κάμερες αλλά κανείς δεν ξέρει εάν αυτό θα βοηθήσει τις έρευνες. Το βέβαιο για τους αστυνομικούς είναι ότι επρόκειτο για επαγγελματίες εκτελεστές, που λειτούργησαν με οργανωμένο σχέδιο και ακρίβεια, ενώ εκμεταλλεύτηκαν στον υπέρτατο βαθμό το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. 

Οι σφαίρες έπληξαν τα θύματα σε ζωτικά όργανα, με αποτέλεσμα ο Σλοβένος και ο Μαυροβούνιος να υποκύψουν στα τραύματά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία σφαίρα εξοστρακίστηκε και τραυμάτισε μία στο πόδι. Η γυναίκα νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Ασκληπιείο της Βούλας.

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis