Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:44 | 16/03/2015

Μήνυμα στην Αθήνα ότι έχει «ενοχλήσει» και «εξοργίσει» τους ευρωπαίους εταίρους της με τις μαχητικές διαπραγματευτικές της τακτικές στέλνει με συνέντευξή του στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ.

Παράλληλα προειδοποιεί την Ελλάδα ότι το ενιαίο νόμισμα θα μπορούσε με ασφάλεια να συνεχίσει μετά την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Όπως εξηγεί η Ευρωζώνη έχει σημαντικές δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να αντέξει μια ελληνική «αναχώρηση» προσθέτοντας την εκτίμησή του ότι και άλλοι υπουργοί μοιράζονται την ίδια άποψη.

«Αυτό που έχουμε στήσει θα μας επέτρεπ να το αντέξουμε αυτό (σ.σ. ένα Grexit). Κανείς δεν μιλά γι' αυτό πολύ ανοιχτά αλλά η αίσθησή μου είναι ότι είναι παρών στο τραπέζι» προσθέτει ο Όβερτβελντ .

Όπως σημειώνουν οι FT «οι Έλληνες έχουν ενθαρρυνθεί στις διαπραγματεύσεις από την αίσθηση εμπιστοσύνης που τους δημιουργεί η άποψη ότι η έξοδός τους από την Ευρωζώνη θα έσπερνε το χαμό στους υπολοίπους. Ωστόσο αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί ένας πολύ επικίνδυνα λάθος υπολογισμός αν η Γερμανία και άλλοι πεισθούν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι διαχειρίσιμο».

«Αυτή είναι η ερώτηση του 1 τρισ. ευρώ. Η αίθησή μου - και μπορώ μόνο να μιλήσω για αυτό - είναι ότι πιστεύουν πως έχουν ακόμα κάποιο περιθώριο άσκησης πίεσης. Πιστεύουν στ' αλήθεια ότι μπορούν να παίξουν αυτό το παιχνίδι του φόβου» συμπληρώνει ο Όβερτβελντ .

Κατά τον ίδιο οι υπουργοί Οικονομικών έχουν «ελαφρώς εξοργιστεί» επειδή πιστεύουν ότι η Αθήνα κάνει συμφωνίες στις Βρυξέλλες τις οποίες αργότερα αθετεί με συνεντεύξεις στα Ελληνικά ΜΜΕ.

«Ζούμε στο 2015. Ίσως πριν από 25 χρόνια θα μπορούσε κανείς να αναπτύξει μια επικοινωνιακή στρατηγική στην οποία τα όσα λεει στην Ελλάδα είναι κάπως διαφορετικά από αυτά που λέει στην Ευρώπη, αλλά σήμερα είναι απλά τρελό ακόμα και να σκέφτεσαι κάτι τέτοιο. Αυτό έχει ενοχλήσει πολλούς» δηλώνει ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ επικαλούμενος συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στην οποία υποστήριξε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα μπορούσαν να σταματήσουν και ότι δεν θα υπήρχαν νέες περικοπές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο κ. Όβερτβελντ είναι της άποψης ότι αν και το ελληνικό πρόγραμμα ήταν μια αποτυχία ωστόσο γι' αυτό ευθύνονται οι ελληνικές αρχές και όχι οι πιστώτριες χώρες. «Δούλεψε για την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Αλλά δεν δουλεύει για την Ελλάδα γιατί οι ελληνικές αρχές δεν έχουν κάνει αυτό που πρέπει. Μην κατηγορείτε τους θεσμούς. Δεν φταίει το πρόγραμμα, φταίει η εκτέλεσή του».

Πηγή:protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis