Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:14 | 21/07/2016

Βίντεο από την παρέμβασή του στην αίθουσα του Ειρηνοδικείου Αθηνών έδωσε στη δημοσιότητα ο «Ρουβίκωνας». Σημειώνεται πως η παρέμβαση στα δικαστήρια έγινε για τους πλειστηριασμούς.

Οι ίδιοι αφού εισχώρησαν στην αίθουσα έβαψαν με σπρέι τους τοίχους, ενώ κρατούσαν και πυροσβεστήρες, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο κατά των πλειστηριασμών.

Στο παρακάτω κείμενο που αναρτήθηκε στο athens.indymedia.org αναφέρουν:

Τα χρόνια των «παχιών αγελάδων» , της «ισχυρής Ελλάδος», όπως οι κάθε λογής εξουσιαστές διατυμπάνιζαν, το τραπεζικό κεφάλαιο χορηγούσε αφειδώς δάνεια κάθε είδους, που σαν σκοπό είχαν την περαιτέρω αύξηση της υπερκερδοφορίας τους. Εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη για στέγαση, χορηγούσαν δάνεια, αποκαλώντας το ΄΄φτηνό χρήμα΄΄, με ληστρικούς όρους, όπως τα κυμαινόμενα επιτόκια και τα πανοτόκια. Τακτικές, που στην ουσία ζημίωναν τους δανειολήπτες των κατώτερων λαϊκών στρωμάτων , που πίστευαν ότι χάρη στην τράπεζα, θα αποχτήσουν δικό τους κεραμίδι, ή θα ικανοποιήσουν τις τεχνητά δημιουργημένες ανάγκες από τον καπιταλισμό. Έτσι, σεβαστό ποσό από το μηνιαίο εισόδημά τους, πήγαινε στην καταβολή της δόσης του δανείου που έλαβαν. Ακόμα και τότε ήταν δύσκολα τα πράγματα, αλλά επειδή δεν υπήρχε η κρίση, δεν γινόταν ιδιαίτερα αισθητό. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ,ότι οι δανειολήπτες πλήρωναν πάντα τις δόσεις που τους αναλογούσαν, δεχόμενοι πίεση στην περίπτωση που αθετούσαν τις υποχρεώσεις, ενώ διάφορα αφεντικά , όπως έδειξε η περίπτωση του Μαρινόπουλου, μπορούσαν να δανείζονται συνεχώς, ακόμα και αν δεν τηρούσαν τις ελάχιστες προϋποθέσεις που το ίδιο το σύστημα έχει θεσπίσει. Έτσι, την περίοδο αυτή, η κερδοφορία των τραπεζών σημείωνε κάθε έτος νέο ρεκόρ.

Από το 2008, αρχικά στην Βόρεια Αμερική και Δυτική Ευρώπη, ξεσπά η κρίση με τις ΄΄φούσκες΄΄ ομόλογα των τραπεζών. Τα κράτη σπεύδουν αμέσως να δώσουν δισεκατομμύρια για τη διάσωση των τραπεζών, δανειζόμενα και τα ίδια για τα ποσά που έδωσαν από άλλους διεθνείς τοκογλύφους, ανέγγιχτους από την κρίση. Φυσικά, τα ποσά αυτά, όπως άλλωστε πάντα συμβαίνει στον καπιταλισμό, έπρεπε (και θα συμβαίνει πάντα) να τα πληρώσουν τα αδύναμα οικονομικά στρώματα, οι εκμεταλλευόμενοι. Τα πλήρωναν και τα πληρώνουν με διάφορους τρόπους, είτε με αύξηση της έμμεσης και άμεσης φορολογίας, είτε με θέσμιση μέτρων που τα ονομάζουν «μεταρρυθμίσεις» και σκοπό έχουν να καταργήσουν τα όποια δικαιώματα υπάρχουν υπέρ της εργατικής τάξης. Αυτό συνέβη και στην Ελλάδα από το 2010, εποχή που υπογράφτηκε από το Ελληνικό κράτος και τους διεθνείς τοκογλύφους, το πρώτο μνημόνιο. Βλέπουμε λοιπόν, χρόνο με τον χρόνο την φορολογία να αυξάνεται, τα προϊόντα που σχετίζονται άμεσα με την επιβίωση να ακριβαίνουν , την ανεργία να σημειώνει νέα ρεκόρ, τους μισθούς και τις συντάξεις να μειώνονται συνεχώς. Αυτό, είχε σαν συνέπεια την μη εξυπηρέτηση των δανειακών συμβάσεων από τους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανέργους. Εδώ πρέπει να τονίσουμε, ότι λόγω των ληστρικών όρων δανειοδότησης το αρχικό κεφάλαιο του δανείου, πολλές φορές έχει πληρωθεί και όχι μόνο αυτό.

Με την πρώτη καταιγίδα των μνημονιακών μέτρων , το Κράτος, για να αποφύγει τυχόν κοινωνικές εκρήξεις θέσπισε ένα νομοθέτημα που προστατεύει τους αδυνατούντες να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Τα πράγματα όμως, δεν έμειναν εκεί και το μνημόνιο 1 του 2010, έφερε το μνημόνιο 2 του 2012 και το μνημόνιο 3 και 4 του 2015- 2016. Τη διαχείριση της κρατικής εξουσίας κάθε φορά ,την είχαν διαφορετικά κόμματα που ο σκοπός τους όμως ήταν ο ίδιος, δηλαδή η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, την κρατική εξουσία ανέλαβαν οι σοσιαλδημοκράτες ρεφορμιστές του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους λαϊκιστές δεξιούς των ΑΝΕΛ. Κεντρικό τους πολιτικό σύνθημα ήταν το περιβόητο σχίσιμο κάθε μνημονιακής σύμβασης και η ελάφρυνση των δυσβάστακτων βαρών των αδυνάμων. Βέβαια, όπως έχει δείξει η Ιστορία, ειδικά για τους φαμφαρόνους σοσιαλδημοκράτες, ό ρόλος τους είναι άλλος, αυτός της διαχείρισης της κατάστασης προς όφελος των ισχυρών οικονομικά, του κεφαλαίου. Άλλωστε, κάθε εξουσιαστής, όποια ταυτότητα και αν έχει, αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των κρατούντων.

Η κυβέρνηση με τις νομοθετικές ρυθμίσεις του Νοεμβρίου του 2015 περικόπτει όποιες προστατευτικές διατάξεις υπήρχαν για τους αδύναμους δανειολήπτες, καθιστώντας πιο γενικές τις προϋποθέσεις που μπορούν να οδηγήσουν στη διαδικασία του πλειστηριασμού. Οι τράπεζες πλέον, αποκτούν μεγαλύτερη ελευθερία σχετικά με το τι μπορούν να βγάλουν στο σφυρί. Από 1/1/2016 καταργήθηκε και η μηδενική δόση για όσους έχουν μηδενικό εισόδημα. Η εκποίηση πλέον των κατασχεμένων σπιτιών από τους μηχανισμούς του Κράτους και η απόδοσή τους στις τράπεζες , εισέρχεται πια σε λογικές ελεύθερης εκποίησης ,που σημαίνει, ότι ακόμα και αν το ακίνητο βγει στο σφυρί , αν η αξία του είναι χαμηλότερη από το ποσό του δανείου που χρωστάει ο δανειολήπτης, αυτός τότει εξακολουθεί να χρωστά το ποσόν της διαφοράς. Οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να χαρακτηρίζουν με όρους που τους συμφέρουν ένα δάνειο ,σαν μη εξυπηρετούμενο ή «κόκκινο» και το οφειλόμενο ποσό, μπορεί να περνάει στα χέρια επενδυτικών οίκων, για να τζογάρουν με αυτό. Έτσι,θα μπορούν να παίρνουν το σπίτι που έχει πληρωθεί στην τράπεζα και αυτό θα μπορεί πλέοννα νοικιάζεται στον δανειολήπτη . Εδώ, επιβάλλεται να τονίσουμε, πως το δάνειο έχει ήδη αποπληρωθεί, από τον εκάστοτε δανειολήπτη , είτε λόγω της σύμβασης, είτε με τον πακτωλό χρημάτων που δανείστηκε το Κράτος, για να διασώσει τις τράπεζες και τα οποία καταβάλλουν τα λαϊκά στρώματα. Η πρώτη κατοικία λοιπόν, σύμφωνα με τα νέα μέτρα βγαίνει και αυτή στο σφυρί, διαδικασία που πραγματοποιείται στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία όπου τα αδίσταχτα αρπαχτικά των καπιταλιστών, με την βοήθεια του κράτους, έρχονται να τεμαχίσουν τις ισχνές σάρκες των αδύναμων, των πολλών, των εκμεταλλευομένων. Συνειδησιακή μας υποχρέωση, είναι να αντισταθούμε σε αυτήν την μορφή κοινωνικού κανιβαλισμού, με όποια μέθοδο και μέσο μπορούμε, να βάλουμε ένα ισχυρό φραγμό στις ορέξεις των αφεντικών. Να πλαισιώσουμε κάθε διαδικασία που βάζει φρένο στους πλειστηριασμούς, μακριά από εξουσιαστικές και διαχειριστικές λογικές. Η απάθεια, η μοιρολατρία, η θυματοποίηση, η ανάθεση σε εξουσιαστές σωτήρες, μόνον τους καπιταλιστές βολεύει. Να πάψουμε να είμαστε πλέον τα πρόβατα που τα οδηγούν βελάζοντας στην σφαγή. Γιατί, για ό,τι μας συμβαίνει, δεν έχουν ευθύνη μόνο οι κρατούντες, αλλά και εμείς που δεν αντιδρούμε με τον τρόπο που ο καθένας μας μπορεί.

Για όλα τα παραπάνω αποφασίσαμε να παρέμβουμε δυναμικά στο ειρηνιδικείο της Αθήνας παρεμποδίζοντας τη διαδικασία του πλειστηριασμού που ήταν προγραμματισμένος για σήμερα 20/7/2016

Αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας.

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis