Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:14 | 11/01/2017

Ένα βίντεο - γροθιά στο στομάχι ήταν το επιπλέον στοιχείο που "πάγωσε" χθες την αίθουσα του Αρείου Πάγου, στην οποία συνεδρίασε το Ποινικό Τμήμα υπό την προεδρία του Γ.Σακκά  για να αποφασίσουν για την τύχη των 2 πρώτων Τούρκων αξιωματικών που εκζητούνται από την γείτονα ως εμπλεκόμενοι στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Το βίντεο αυτό, που προβλήθηκε μέσω υπολογιστή απεικονίζει τις συλλήψεις ανώτατων Τούρκων Δικαστών, τους οποίους οι δυνάμεις της αστυνομίας κατέβασαν από την έδρα και τους οδήγησαν σε κλούβες. Οι εικόνες δείχνουν δικαστές να βγάζουν τις τηβέννους και να τίθενται επι της ουσίας υπό κράτηση.

Ήταν εμφανές χθες - ανεξάρτητα από την τελική κρίση των δικαστών -  πως αυτή η νομική κίνηση των συνηγόρων Χρ. Μυλωνόπουλου και Ομήρου Ζέλιου, έκανε "ματ" στη σκακιέρα των επιχειρημάτων. Οι Έλληνες Αρεοπαγίτες παρακολούθησαν "εμβρόντητοι" να εκδιώχνονται και να διαπομπεύονται.

Άλλωστε όπως είπε και η εισαγγελέας. Βασιλική Θεοδώρου, το 1/3 του δικαστικού σώματος "ξηλώθηκε" μετά το πραξικόπημα.

Σήμερα το πρωί το Ποινικό Τμήμα θα ασχοληθεί με τις περιπτώσεις των επόμενων δυο Τούρκων αξιωματικών οι αντιμετωπίζουν κατηγορίες πού αφορούν στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και την προσπάθεια δολοφονίας του Τούρκου Προέδρου τον περασμένο Ιούλιο. Οι ίδιοι αρνούνται τις κατηγορίες. Αρνούνται επίσης  και ότι είναι μέλη του κινήματος του ιμάμη Γκιουλέν.

Το ερώτημα είναι αν οι αρεοπαγίτες ακολουθήσουν την εισήγηση της εισαγγελέα που τα είπε όλα σε λίγες λέξεις:  "Θεωρώ μη επιτρεπτή την εκδοσή τους καθώς υπάρχει κίνδυνος να μην δικαστούν από αμερόληπτο δικαστήριο και να υποστούν βασανιστήρια. Κάθε άνθρωπος δικαιούται σεβασμό στη ζωή και προστασία απο βασανιστήρια. Είναι δικαιώματα που δεν περιορίζονται , ούτε αναστέλλονται".

Κύμα αντιδράσεων

Μετά τον Απόστολο Δοξιάδη και τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο, ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Δημήτρης Παξινός με δήλωσή του ζητάει να προστατευτούν οι ζωές των "8", με τον Άρειο Πάγο να λέει "όχι" στην ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος. Η δήλωση του Δ. Παξινού έχει ως εξής:
 
"Ο Άρειος Πάγος καλείται να αποφανθεί αν θα εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, όπου τους περιμένουν  μετά βεβαιότητας απάνθρωπα βασανιστήρια και η ανυπαρξία των εγγυήσεων της δίκαιης δίκης.
 
Καλείται να αποφανθεί αν θα υπερισχύσει το κράτος δικαίου, όπως συνέβη με τις δύο αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών ή θα υπερισχύσει η  πολιτική σκοπιμότητα, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από τη δήλωση κυβερνητικών παραγόντων, του κ. Τσίπρα μη εξαιρουμένου, που ουσιαστικά προκαταλαμβάνουν την κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
 
Καλούνται οι Αρεοπαγίτες  να αποφανθούν εάν τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι υπαρκτά και στηρίζονται διαχρονικά από την Ελληνική Δικαιοσύνη ή ποικίλλουν αναλόγως των περιστάσεων και της πολιτικής εμπλοκής.
 
Η Ελληνική Δικαιοσύνη, όπως έχει πράξει στον παρελθόν και σε ανάλογες περιπτώσεις, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα δικάσει κατά συνείδηση και με βάση τη κείμενη νομοθεσία και την αναστολή ισχύος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου στη γείτονα χώρα".  

 

Του Παναγιώτη Στάθη

 

capital.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis