Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:27 | 29/11/2018

Αποκαλύψεων συνέχεια για το κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. Στα αποκλειστικά πλάνα που εξασφάλισε το OPEN φαίνεται ο «καμπούρης» (παρατσούκλι που του είχαν προσδώσει οι αστυνομικοί) γιατί από το βάρος των ράβδων χρυσού που μετέφερε, έγερνε συνεχώς μπροστά. 

[custom:google-ads]

Η αμοιβή του «καμπούρη»

Ο «καμπούρης» αμειβόταν με 100 ευρώ από το κύκλωμα για κάθε κιλό χρυσού που μετέφερε στην Τουρκία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου, υπάρχει και σχετική φωτογραφία με τον Τούρκο αρχηγό να παραλαμβάνει δεσμίδες με χρήματα μέσα σε τσάντα, ύστερα από την πώληση του χρυσού στην Τουρκία, με τη δοσοληψία να γίνεται κοντά στα ΚΤΕΛ Κηφισού. Εκτός, όμως, από τον «καμπούρη», υπάρχει και ο Κινέζος (οι αστυνομικοί λένε ότι είναι από την Κίνα), ο οποίος έπαιρνε τα χρήματα και πήγαινε να τα μοιράζει στα αρχηγικά στελέχη αλλά και οι ντελιβεράδες.

Κινέζος μεταφέρει 100.000 ευρώ

Στο βίντεο που παρουσίασε η ΕΡΤ φαίνεται ο Κινέζος  επιχειρηματίας να μεταφέρει σε τσάντα 100.000 ευρώ στον Τούρκο λαθρέμπορο στο στρατηγείο του, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Αριστείδου! Η συναλλαγή, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας που είχαν Κινέζοι επιχειρηματίες με το κύκλωμα για να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα.

Στο άλλο βίντεο της ΕΡΤ φαίνεται το επιχειρησιακό αυτοκίνητο της σπείρας του Τούρκου αρχηγού, όπου γίνεται η παράδοση του χρυσού σε Τούρκο υπήκοο, ο οποίος μετέφερε τις πλάκες χρυσού με τουριστικό λεωφορείο στην Κωνσταντινούπολη. 

[custom:google-ads]

Τουλάχιστον δύο χρόνια δράσεων

Η δράση του κυκλώματος, όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί, ξεπρνά τα δύο χρόνια. Σύμφωνα με το διαβιβαστικό που απεστάλη στον εισαγγελέα, ταυτίζεται πλήρως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, με τον ορισμό του «οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος».  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, «οι δύο ομάδες δρούσαν αυτοτελώς η μία από την άλλη, ως προς την συγκρότηση και διαχείριση των κεφαλαίων, πλην όμως η δράση της κάθε οργάνωσης τύγχανε σε γνώση της άλλης. Μάλιστα, τα αρχηγικά μέλη των οργανώσεων είχαν συμφωνήσει ως προς την τιμή της αγοράς χρυσού με σκοπό την απαλοιφή του μεταξύ τους ανταγωνισμού».

Οι αρχηγοί των δύο ομάδων φαίνεται να είχαν συμφωνήσει ότι η τιμή που θα αγόραζαν τον χρυσό, είτε από πολίτες που είχαν ανάγκη, είτε από κλεπταποδόχους, θα ήταν «1000 μονάδες κάτω από την τιμή ταμπλό». Η ημερήσια διακίνηση χρημάτων των δύο ομάδων υπολογίζεται σε ποσά που υπερβαίνουν τις 400.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, μόνο το διάστημα Ιουνίου-Οκτωβρίου το κύκλωμα εξήγαγε παράνομα στην Τουρκία χρυσό αξίας 2,5 εκατομμυρίων ευρώ με απώλειες του κράτους περίπου 600.000 ευρώ.

Η ζημιά του Δημοσίου είναι μέχρι στιγμής ανυπολόγιστη, αλλά σίγουρα εκτιμάται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Η Αστυνομία εκτιμά πως μόνο για το διάστημα «Ιούνιος -Οκτώβριος τρέχοντος έτους», οι απώλειες του κράτους από τη λαθρεμπορία χρυσού προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ από κάθε ομάδα.

Πηγή: ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis