Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:58 | 21/08/2018

Ένα βίντεο ντοκουμέντο που έχει στη διάθεσή της η Καθημερινή έρχεται στο φως. Κάμερα ασφαλείας σε σπίτι στο Νταού Πεντέλης έχει καταγράψει τη στιγμή που ξεσπά η φωτιά της 23ης Ιουλίου. Η φωτιά που μέσα σε λίγη ώρα έφτασε ως το Μάτι, παρασύροντας στο φονικό της πέρασμα 96 ψυχές.

Το ρολόι έδειχνε 16:41 το απόγευμα της Δευτέρας 23ης Ιουλίου. Το απόγευμα που έμελλε να γραφτεί μια από τις πιο τραγικές σελίδες στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Η μέρα μιας ανείπωτης τραγωδίας.

Τη στιγμή εκείνη, μέσα από τα πεύκα, εμφανίζεται ξαφνικά λευκός καπνός. Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή εκείνο το απόγευμα διέλυσαν γρήγορα τον καπνό. Και αποκάλυψαν τις φλόγες από τη φωτιά. Μια φωτιά που παρά τις ενδείξεις που παρουσιάστηκαν στην αλήστου μνήμης συνέντευξη Τύπου της κυβέρνησης περί εμπρησμού ξεκίνησε, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στην αστυνομία κάτοικοι της περιοχής, από την απόφαση ενός 65χρονου κατοίκου να κάψει ξύλα μπροστά στο σπίτι του.

Η φωτιά ξέσπασε μπροστά από σπίτι στο Νταού Πεντέλης και η κάμερα ασφαλείας έχει καταγράψει καρέ καρέ τα πάντα. Μέσα σε 2 με 3 λεπτά, η πυρκαγιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το ακριβές σημείο όπου ξέσπασε η φωτιά βρίσκεται ανάμεσα σε μια διώροφη κατοικία και μια πρόχειρη κατασκευή που μοιάζει με μαντρί ή κοτέτσι. Μέχρι και χθες, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, υπήρχαν εκεί υπολείμματα από κούτσουρα που προσπάθησε να κάψει ο 65χρονος.

Δείτε τις εικόνες από την κάμερα ασφαλείας

Η φωτιά που ξέφυγε κι έφτασε ως το Μάτι

Οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή δεν άργησαν να μετατρέψουν τη φωτιά σε πύρινη λαίλαπα που σάρωσε ζωές και περιουσίες. Με ασύλληπτη ταχύτητα, η φωτιά από τον οικισμό του Νταού Πεντέλης έφτασε στον Νέο Βουτζά. Το σπίτι όπου βρίσκονται εγκατεστημένες οι κάμερες ασφαλείας που κατέγραψαν τα πάντα κυκλώθηκε από τις φλόγες αλλά δεν υπέστη ζημιές.

Ενώ όλα ξεκίνησαν στις 16:41, το πρώτο τηλεφώνημα στο 199 της Πυροσβεστικής έγινε οκτώ λεπτά μετά, στις 16:49. Τότε, η φωτιά είχε ήδη φύγει από το Νταού. Εκείνη τη μοιραία στιγμή, τα περιπολικά του 12ουΠυροσβεστικού Σταθμού που υπό κανονικές συνθήκες θα βρίσκονταν στην περιοχή από το μεσημέρι, είχαν πάρει εντολή να μετακινηθούν στη φωτιά της Κινέτας που είχε ξεσπάσει νωρίτερα.

Τα δυο εθελοντικά οχήματα που τα είχαν αντικαταστήσει, βρίσκονταν τη στιγμή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς μακριά και τα πληρώματά τους δεν κατάφεραν να εντοπίσουν εγκαίρως τον καπνό. Το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής ειδοποιήθηκε από εθελοντικό πυροφυλάκιο στη Ραφήνα.

Οι πρώτες υδροφόρες που βρέθηκαν στο σημείο ήταν εθελοντικών ομάδων. Βρέθηκαν εκεί στις 17:15, δηλαδή 34 λεπτά αφού ξέσπασε η φωτιά!

Την ίδια ώρα, η ηγεσία της Πυροσβεστικής φέρεται να ενημερώνεται από τους πρώτους αξιωματικούς που έφτασαν στο σημείο πως η φωτιά είναι εκτός ελέγχου και κατευθύνεται με μεγάλη ταχύτητα προς το Νέο Βουτζά.

Δείτε όλο το συγκλονιστικό video

«Δείχνουν» 65χρονο

Οι κάτοικοι των σπιτιών που «βλέπουν» το ξέφωτο απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά κατέθεσαν στους αστυνομικούς που ερευνούν τα αίτια της φωτιάς. Αρκετοί στις καταθέσεις τους φέρονται να έχουν υποδείξει ως υπαίτιο για το ξέσπασμα της πυρκαγιάς έναν 65χρονο γείτονά τους, που το μοιραίο απόγευμα επιχείρησε να κάψει ξύλα μπροστά στο σπίτι του.

Πηγή: Καθημερινή

newsit.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis