Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:04 | 29/10/2018

Με τη φράση «οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί είναι ανοιχτοί για οσμές δήθεν οικονομικών σκανδάλων» απάντησε ο Δημήτρης Βίτσας στην κριτική της αντιπολίτευσης για κακοδιαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό.

«Κατηγορώντας για αδιαφάνεια την ελληνική κυβέρνηση κατηγορείτε την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στο πλαίσιο συζήτησης, στη Βουλή, σχετικής επίκαιρης επερώτησης βουλευτών της ΝΔ.

Αίσθηση πάντως, προκάλεσε η εκτίμηση του Δημήτρη Βίτσα ότι έχει στοχοποιηθεί η Σάμος. «Ξεχάστε την Μόρια, σε λίγο καιρό δεν θα είναι πρόβλημα, το πρόβλημα είναι η Σάμος γιατί έχει στοχοποιηθεί το νησί. Μόνο από τον Σεπτέμβριο έως τις 25 Οκτωβρίου στην Σάμο έχουν μπει 2.317 και έφυγαν 1103. Την ίδια περίοδο στην Μυτιλήνη ήρθαν 2809 και έφυγαν 3600» είπε χαρακτηριστικά.

[custom:google-ads]

Στην σφοδρή κριτική που δέχθηκε για αδιαφάνεια και απευθείας αναθέσεις, υποστήριξε ότι η χώρα έχει υποστεί 5-6 ελέγχους. «Σε ότι αφορά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο έλεγχος έχει κλείσει με άριστα, ενώ για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής χωρίς καμία παρατήρηση», είπε και πρόσθεσε πως η OLAF, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, κάνει έρευνα για μια ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από ποσά της ευρωπαϊκής ένωσης με 7 εκατ. ευρώ.

Ο Δημήτρης Βίτσας απέφυγε να απαντήσει στην καταγγελία του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ότι το αρμόδιο υπουργείο επινοικίασε αγροτεμάχιο στην Μηλιά Πιερίας έναντι ποσού 2.500 ευρώ το μήνα, προκειμένου να κατασκευαστεί νέο κέντρο φιλοξενίας, την ώρα που η ιδιοκτήτρια του ακινήτου το ενοικίαζε με 2.500 ευρώ το χρόνο, καταλογίζοντας αντιπολιτευτικό μένος στη ΝΔ. «Το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν είναι τόπος που η ΝΔ μπορεί να υψώνει το δάκτυλο, αντιθέτως πρέπει να ζητήσει συγνώμη γιατί άφησε πλήρως απροετοίμαστη τη χώρα», είπε.

«Ο κ. Καμμένος είχε πει κάποτε ότι ο στρατός δεν είναι catering, αλλά εσείς τον κάνατε fast food με τις fast truck διαδικασίες, δώσατε 112 εκατ. ευρώ όλα με απευθείας αναθέσεις», ανέφερε σε υψηλούς τόνους ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τον κ. Βίτσα να απαντά πως αναφορικά με τις καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις για τη σίτιση, όπου έγιναν, οφείλεται στο γεγονός ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο καθυστερεί ακόμη και δύο χρόνια τους ελέγχους. «Τι θα έλεγα στους μετανάστες; Περιμένετε να τα δει το Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να φάτε;», ήταν το ερώτημα που έθεσε στην αντιπολίτευση.

«Το μεταναστευτικό ζήτημα δεν μπορεί κανείς να πει ότι έχει ημερομηνία λήξης, φταίνε οι πόλεμοι, φταίει η έλλειψη ελευθερίας, η φτώχεια, φταίει το γεγονός ότι σε μια σειρά χωρών οι άνθρωποι δεν έχουν ζωή και προτιμούν να κάνουν επικίνδυνα ταξίδια παρά να πεθάνουν στον τόπο στον οποίο βρίσκονται», είπε ο κ. Βίτσας, ενώ έδωσε στοιχεία με βάση τα οποία 561 εκατ. ευρώ συνιστούν τακτική χρηματοδότηση και 480 εκατ. ευρώ έκτακτη χρηματοδότηση. Το σύνολο, όπως είπε, είναι 1,41 δις ευρώ για την εξαετία 2014 - 2020. Από τα 561 εκατ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί 164 εκατ. ευρώ που υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους και εγκρίσεις. Δόθηκαν ακόμη, 248 εκατ. ευρώ προς τους διεθνείς οργανισμούς, 150 εκατ. ευρώ στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, 72 εκατ. ευρώ στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και 26 εκατ. ευρώ στο EASO. Τέλος, 605 εκατ. ευρώ διατίθενται από ευρωπαϊκά κονδύλια αποκλειστικά και μόνο για ΜΚΟ. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να φτάσουν τα 650 εκατ. ευρώ, τα οποία δίνει η ίδια η ΕΕ σε ΜΚΟ και ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο αδιαφανούς διαχείρισης κονδυλίων και αυτό προκύπτει και από την απάντηση της Κομισιόν», είπε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, ενώ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος διασποράς λοιμωδών νοσημάτων και πως δεν ενεργοποιήθηκε καμία υγειονομική βόμβα. «Ξέρουμε σε πιο πολιτικό λεξιλόγιο ανήκει η λέξη λαθρομετανάστης, τη λέει στεντόρεια τη φωνή ο πρώην πρωθυπουργός σας. Τη ρητορική του μίσους χρησιμοποιείται εσείς και όλα σας τα αυτοδιοικητικά σας στελέχη», υποστήριξε ο κ. Ξανθός.

 

Διαβάστε περισσότερα στο cnn.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis