Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:59 | 20/10/2016

Κάλεσμα προς την Τουρκία να αντιληφθεί ότι με το να βγάζει τα προβλήματά της προς το Αιγαίο δεν πετυχαίνει τίποτα, έκανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Βίτσας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Να αντιληφθεί (η Τουρκία) ότι κατανοούμε πως βρίσκεται σε μια σχετικά δύσκολη θέση αλλά δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα της βγάζοντας τα έξω και ειδικά προς την περιοχή του Αιγαίου», τόνισε χαρακτηριστικώς ο Δ.Βίτσας με αφορμή και τη σημερινή διπλή, νυχτερινή, υπέρπτηση από αεροσκάφος CN-235 πάνω από τη νησίδα Παναγιά, του νησιωτικού συμπλέγματος των Οινουσσών στη Χίο. Παράλληλα κάλεσε «τους Ευρωπαίους συμμάχους και συνεταίρους μας, να αντιληφθούν ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και τα σύνορα της Ευρώπης. Με αυτή την έννοια να στέρξουν στην προσπάθειά μας να διαμορφωθεί μια σταθερότητα στην περιοχή».

Ο ΑΝΥΕΘΑ, μιλώντας στο «ΣΚΑΪ», επανέλαβε ότι «το ζήτημα των παραβιάσεων εμείς το αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα», τονίζοντας χαρακτηριστικώς ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις εξασφαλίζουν ως δύναμη αποτροπής τα σύνορα της χώρας, αυτό είναι δεδομένο».

Σε άλλο σημείο της συνεντεύξεώς του ο Δ.Βίτσας αναφέρθηκε στο non paper της Ιταλίδος Υπουργού Αμύνης για τη δημιουργία Ευρωστρατού, εκτιμώντας ωστόσο ότι το συγκεκριμένο θέμα θα συζητείται για πολύ μεγάλη περίοδο στο μέλλον.

Τέλος, ο Υπουργός, αναφερόμενος στο προσφυγικό, επικέντρωσε το πρόβλημα στη μη υλοποίηση της βοήθειας που είχε υποσχεθεί η ΕΕ για αποστολή ειδικών υπαλλήλων για τη σε δεύτερο βαθμό εξέταση των αιτημάτων ασύλου «ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία, από τη μια επιστροφών στην Τουρκία και από την άλλη της μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της ΕΕ». Όπως παρατήρησε «από κάθε επιτροπή εξέτασης προσφυγών σε δεύτερο επίπεδο εξετάζεται μια έως δύο αιτήσεις την ημέρα, αλλά και στην Γερμανία εξετάζονται 1,2 αιτήσεις κατά μέσο όρο την ημέρα», προσθέτοντας ότι «Αυτή η κατάσταση δημιουργεί και την ένταση. Η υπεσχημένη βοήθεια από την ΕΕ δεν έχει έρθει, έχει υλοποιηθεί μόνο κατά 6% και έτσι από τους περίπου 400 ειδικούς υπαλλήλους έχουν έρθει μόνο 26. Εμείς, βέβαια, κάνουμε ό,τι μπορούμε ενισχύοντας τις υπάρχουσες δομές εξέτασης των αιτημάτων».

Διαβάστε περισσότερα στο parapolitika.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis