Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:19 | 18/01/2021

Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το θέμα του βιασμού, και ειδικά πολλά Μ.Μ.Ε κάνουν λάθος προσέγγιση, ψάχνοντας αιτίες για το θύμα. Καλό είναι να μη λέμε τι να κάνουν οι γυναίκες για να μη βιαστούν, αλλά τι οι άντρες για να μην βιάζουν. Αυτό που δυστυχώς δεν αντιλαμβανόμαστε ως κοινωνία είναι ότι όσο μένουμε και ψάχνουμε να βρούμε τις αιτίες για το θύμα, δεν θα κοιτάξουμε ποτέ τον θύτη. Μάλλον, οι δικαστές των πληκτρολογίων, οι οποίοι θέτουν ερωτήματα, γιατί δεν αντιστάθηκε κλπ, πρέπει να κατανοήσουν, ότι ένα θύμα βιασμού συχνά δεν είναι σε θέση να αντισταθεί στην σεξουαλική επίθεση, διότι παγώνει και αδρανοποιείται, καθώς και το γεγονός ότι αν αντισταθεί θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του, όπως γνωρίζουμε από την πρόσφατη γυναικοκτονία της Ελένης Τοπαλούδη. Επιπροσθέτως, η Σοφία Μπεκατώρου έθιξε σε συνέντευξη της στο παρελθόν  και το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, που υπέστη σε μικρή ηλικία, μιλώντας για τα δύσκολα παιδικά της χρόνια, αφήνοντας τρομερές ψυχικές πληγές, καθώς όπως ανέφερε η ίδια: «Οι γονείς μου δεν ήταν διαζευγμένοι, όμως στο σπίτι υπήρχε ενδοοικογενειακή βία. Υπήρχαν θέματα που έπρεπε να διαχειριστώ από πολύ μικρή ηλικία και αυτό δεν ήταν εύκολο.»

    Η υπόθεση της χρυσής Ολυμπιονίκη στην ιστιοπλοΐα Σοφία Μπεκατώρου, αποτελεί τη σημαντικότερη καταγγελία στην Ελλάδα, στο πνεύμα του κινήματος Me too που συγκλόνισε πριν λίγα χρόνια τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες. Η υπόθεση του φυσιοθεραπευτή της ολυμπιακής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ, Λάρι Νασσάρ είναι ενδεικτική. Οι πρώτες καταγγελίες σε βάρος του είχαν θαφτεί από την ίδια την ομοσπονδία. Κακοποιούσε αθλήτριες από τότε που ήταν ανήλικες. Όσες μίλησαν «εξαφανίστηκαν» από το προσκήνιο. Δυστυχώς, διαπιστώνεται ότι σε πολλούς ανταγωνιστικούς επαγγελματικούς χώρους, όπως και στο χώρο του αθλητισμού, εάν μία γυναίκα καταγγείλει έναν ισχυρότερο άνδρα, που ασέλγησε σε βάρος της, κινδυνεύει να τελειώσει η καριέρα της, αλλά να «τελειώσουν» και την ίδια ψυχολογικά με ανηλεή πόλεμο.

    Είναι γεγονός πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση 1/20 γυναίκες άνω των 15 ετών έχει πέσει θύμα βιασμού και 1/10 έχει βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής βίας. Ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, αν ληφθεί υπόψη το μονοπάτι της σιωπής, που επιλέγουν να ακολουθήσουν πολλά θύματα, κρύβοντας τα όσα συνέβησαν κάτω από το χαλάκι του φόβου και της ντροπής. Δυστυχώς, ο αριθμός των καταγεγραμμένων βιασμών δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική εικόνα, διότι είναι χιλιάδες ετησίως. Φυσικά, από το ποσοστό αυτό αποκρύπτεται ένα τεράστιο ποσοστό ανδρών – θυμάτων βιασμού, οι οποίοι θέλοντας να αποφύγουν τον κοινωνικό στιγματισμό, αποφασίζουν να θέσουν την κοινή γνώμη πάνω από την ανάγκη για δικαίωση. Κ αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί, αν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε στη λύση της σιωπής.

    Δυστυχώς, δεν αντιλαμβανόμαστε ως κοινωνία, ότι όσο πιο ρατσιστική γίνεται, τόσο περισσότερο θα «νομιμοποιείται» η έμφυλη βία και θα αυξάνεται η λίστα των θυμάτων. Η Πολιτεία πρέπει να αφήσει τη θεωρητική στήριξη και να συμβάλλει ουσιαστικά στην αλλαγή των σεξιστικών συμπεριφορών και κυρίως να μην ανεχτεί την ατιμωρησία του βιασμού και των βιαστών. Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) αποτελεί πολύτιμο εργαλείο, για την πρόληψη και την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του αθλητισμού. Εντούτοις, αν κι έχει επικυρωθεί από τη χώρα μας (Ν. 4531/2018), μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως. Είναι επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, να υπάρξει συνεργασία των συναρμόδιων φορέων για να έχουμε οριστική αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρών προβλημάτων και κυρίως, να ξεριζώσουμε την κουλτούρα του βιασμού. Μέσα λοιπόν σε αυτή την αλυσίδα πρόληψης και αποτροπής εγκλημάτων βίας δε μπορεί να απουσιάζει η Αστυνομία.

    Για το λόγο αυτό πρέπει  η Αστυνομία να επενδύσει πολλά στον τομέα της πρόληψης και να εφαρμόσει διάφορες μεθόδους και προγράμματα, που να στοχεύουν στον όσο το δυνατό μεγαλύτερο περιορισμό της διάπραξης τέτοιου είδους εγκλημάτων καθώς και να προσφέρει ασφάλεια σε κάθε Σοφία, Ελένη, Αγγελική, ώστε να σπάσουν τη σιωπή τους.

Βαγενά Σοφία,

Αξιωματικός Ελληνικής Αστυνομίας

Γραμματέας Ανοιχτής Κίνησης Δημοκρατών Αξιωματικών

Μέλος Δ.Σ Ένωσης Αξιωματικών Αττικής & Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis