Βαθιά τα "πλοκάμια" των δύο οργανώσεων που εξαρθρώθηκαν στην Εύβοια - Τα ναρκωτικά, οι κλοπές και οι εκβιασμοί

ΠΩΣ ΔΡΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΡΟΛΟ
Βαθιά τα "πλοκάμια" των δύο οργανώσεων που εξαρθρώθηκαν στην Εύβοια - Τα ναρκωτικά, οι κλοπές και οι εκβιασμοί

Ο φόβος και ο τρόπος στην τοπική κοινωνία της Εύβοιας είχαν γίνει οι δυο εγκληματικές οργανώσεις που έκαναν από κλοπές και εμπόριο ναρκωτικών μέχρι τοκογλυφία.

 

Για πάνω από έξι μήνες, οι αστυνομικοί της περιοχής προσπαθούσαν να δέσουν την μεγάλη υπόθεση και να καταφέρουν να σχηματίσουν δικογραφία για τα μέλη των συμμοριών. Κεντρικό ρόλο φαίνεται ότι είχε ένας έμπορος ξυλείας, ο οποίος από την αρχή της οικονομικής κρίσης περίπου το 2008 εκμεταλλευόταν την δύσκολη οικονομική κατάσταση συμπολιτών του και σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δάνειζε τοκογλυφικά όσους είχαν ανάγκη άμεση για χρήματα. Δυο συνεργάτες του εμφανίζονται να έχουν εμπλοκή σε υποθέσεις κλοπών αλλά και σε εμπόριο ναρκωτικών στη βόρεια Εύβοια αλλά και στη Χαλκίδα. 

Σύμφωνα με τις αρχές, η τοκογλυφία γινόταν με την πρακτική του «σπασίματος» και της προεξόφλησης επιταγών, παρακρατώντας τόκο που ανερχόταν σε μηνιαίο ποσοστό από 5% έως 10%, όταν το τρέχον εξωτραπεζικό νόμιμο δικαιοπρακτικό επιτόκιο δανεισμού, ανέρχεται στο 5,25% ανά έτος. 

Attachment 1 1 copy

Επιπλέον εκβίαζαν τα θύματα τους, στις περιπτώσεις που καθυστερούσαν την καταβολή των «συμφωνηθέντων», ασκώντας πίεση και απειλές για «σφράγιση» των επιταγών.

Τα μέλη των συμμοριών μάλιστα ήταν τόσο σίγουρα ότι ποτέ δεν θα έπεφταν στα χέρια των αρχών, που δεν δίσταζαν να μιλούν ανοιχτά στα κινητά τους τηλέφωνα για τις παράνομες πράξεις τους και μάλιστα απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία. 

Συνολικά συνελήφθησαν 16 άτομα, ενώ εμπλέκονται άλλοι 52 με την αξία της λείας που αποκόμισαν να ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο cnn.gr