Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:24 | 07/12/2016

Υπό το βλέμμα χιλιάδων αστυνομικών, που ήταν αριθμητικά περισσότεροι από τους διαδηλωτές, πραγματοποιήθηκαν χθες οι πορείες μνήμης για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στο κέντρο της Αθήνας.

Περίπου 2.500 αντιεξουσιαστές και μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια για να τιμήσουν τη μνήμη του αδικοχαμένου μαθητή, ο οποίος δολοφονήθηκε σε ηλικία 15 ετών, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, από σφαίρα του Επαμεινώνδα Κορκονέα. Την ίδια ώρα στο κέντρο της Αθήνας βρίσκονταν 3.500 αστυνομικοί, καθώς η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. φοβόταν έντονα την εκδήλωση σοβαρών επεισοδίων.

Χθες, οι ταραχές ξεκίνησαν μετά το τέλος της πορείας και περιορίστηκαν για ακόμα μία φορά στους δρόμους γύρω από το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου με τους κατοίκους των Εξαρχείων να πληρώνουν ακριβά το… μάρμαρο, αναπνέοντας χημικά και καπνούς από καμένους κάδους. Αντιεξουσιαστές είχαν φροντίσει από το πρωί να προειδοποιήσουν τους κατοίκους για τα επικείμενα επεισόδια, αφήνοντας φυλλάδια στα παμπρίζ των σταθμευμένων οχημάτων, με τα οποία τους προέτρεπαν να απομακρύνουν τα αυτοκίνητά τους.

Οι ταραχές επικεντρώθηκαν στις οδούς Στουρνάρη και Σπύρου Τρικούπη. Οι μολότοφ που είχαν στην κατοχή τους οι κουκουλοφόροι ήταν αισθητά λιγότερες σε σχέση με τα επεισόδια της 17ης Νοέμβρη, με τους αστυνομικούς να αποδίδουν τη διαφορά αυτή στον προχθεσινό εντοπισμό 150 μολότοφ σε εγκαταλελειμμένο οίκημα της οδού Νοταρά στα Εξάρχεια. Οι κουκουλοφόροι, πάντως, είχαν πάνω τους εκατοντάδες φωτοβολίδες, μάρμαρα σπασμένα από εισόδους πολυκατοικιών, ενώ έστησαν πύρινα οδοφράγματα σε διάφορους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο.
Παρατηρήθηκε, μάλιστα, ότι αρκετοί από αυτούς κατάφεραν να ανέβουν σε ταράτσες πολυκατοικιών για να εκτοξεύσουν από ψηλά βόμβες μολότοφ προς τους αστυνομικούς.

Το «στοίχημα» της Αστυνομίας να μην μπουν άγνωστοι στο κτίριο του ιδρύματος, προκειμένου να μην αποτελέσει ορμητήριο ταραχών, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς, κερδήθηκε. Λυπηρό ήταν, πάντως, το θέαμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά το τέλος της πορείας, καθώς άγνωστοι το αμαύρωσαν γράφοντας συνθήματα στους τοίχους της πρόσοψης με μαύρες μπογιές. Συνολικά στην Αθήνα έγιναν περισσότερες από 25 προσαγωγές.

Πριν από την πορεία των αντιεξουσιαστών ειρηνική διαδήλωση πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας μαθητές και φοιτητικοί σύλλογοι. Μοναδική «παραφωνία» κάποιες πέτρες και νεράτζια που εκτόξευσαν ανήλικοι εναντίον ανδρών των ΜΑΤ στην οδό Ακαδημίας.

Σε ήρεμο κλίμα πραγματοποιήθηκαν πορείες μνήμης και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, τα Ιωάννινα, ο Βόλος, η Λαμία, η Καβάλα, το Ηράκλειο, η Κομοτηνή, τα Τρίκαλα, η Αλεξανδρούπολη και η Ρόδος. Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο.

ΜΑΤ σε ρόλο πυροσβέστη

Ενα άλλο πρωτότυπο στοιχείο της χθεσινής ημέρας ήταν η εντολή που δόθηκε σε ορισμένους άνδρες των ΜΑΤ (συνολικά 24 αστυνομικούς) να κουβαλούν πάνω τους πυροσβεστήρα βάρους οχτώ κιλών.

Οι «ειδικές ομάδες πυρόσβεσης» συγκροτήθηκαν με το σκεπτικό να σβήνονται οι φωτιές σε κάδους, αυτοκίνητα και οδοφράγματα άμεσα, σε σημεία που η Πυροσβεστική έχει δύσκολα πρόσβαση. Το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στα μέτρα τάξης κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα. Χθες, οι άνδρες των ΜΑΤ πήραν για δεύτερη φορά την ίδια εντολή. Αρκετοί από αυτούς, πάντως, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο αυτό είναι ασφαλές για τους ίδιους, καθώς, κρατώντας τους πυροσβεστήρες, αδυνατούν να φέρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό (ασπίδα, γκλομπ) με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολοι στόχοι.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

eleftherostypos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis