Βαρουφάκης: Πού συμφωνήσαμε ήδη, πού προχωράμε, πού υπάρχουν τριβές

ΛΥΣΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΙ 5΄
Βαρουφάκης: Πού συμφωνήσαμε ήδη, πού προχωράμε, πού υπάρχουν τριβές

 

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, καθώς όπως λέει «παρά τις διαφωνίες, υπάρχει διάθεση και από τις δύο μεριές για την εξεύρεση κοινού τόπου μεταξύ του προηγούμενου προγράμματος και μιας νέας συμφωνίας μεταξύ Ευρώπης και Ελλάδας, η οποία θα θέσει τέλος στην αυτοτροφοδοτούμενη κρίση και θα δημιουργήσει νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ημών και των εταίρων μας».

«Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών μού έχουν δώσει ένα σημαντικό βαθμό αισιοδοξίας ότι, παρά τις διαφωνίες, υπάρχει διάθεση και από τις δύο μεριές για την εξεύρεση κοινού τόπου μεταξύ του προηγούμενου προγράμματος και μιας νέας συμφωνίας μεταξύ Ευρώπης και Ελλάδας, η οποία θα θέσει τέλος στην αυτοτροφοδοτούμενη κρίση και θα δημιουργήσει νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ημών και των εταίρων μας», αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής.

Εμφανίστηκε επίσης πεπεισμένος ότι «έστω και στο «και 5΄», θα υπάρξει «κοινώς αμοιβαία σύγκλιση».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Οικονομικών στα θέματα που η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να δεχθεί και σε αυτά που «δεν τα συζητάει». Οπως είπε, «η κυβέρνηση εισέρχεται τόσο στο Eurogroup όσο και στις συζητήσεις που προηγήθηκαν σε τεχνικό πλαίσιο με όλη την καλή διάθεση και την προετοιμασία που απαιτεί η επίτευξη συμφωνίας. Μάλιστα, έχουμε συμφωνήσει σε πολλά ζητήματα ήδη. Από την άλλη, έχουμε ήδη επισημάνει μια σειρά θεμάτων που θέλουμε να τα προχωρήσουμε πιο πέρα. Παράλληλα, υπάρχουν ζητήματα τριβής όπως τα εργασιακά και των ιδιωτικοποιήσεων, στις οποίες θέλουμε να περάσουμε από τη λογική εκποίησης σε εξευτελιστικές τιμές στη λογική της ανάπτυξής τους, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και ξένους επενδυτές, που θα έχει στόχο όχι μόνο την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και τη δημιουργία μόνιμων ροών που θα χρηματοδοτούν φορείς όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία επλήγησαν βάναυσα τόσο από την κρίση όσο και από το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους το 2012».

«Άλλη διαφορά μας είναι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και οι παράμετροί του. Θεωρούμε ότι για τα συμφωνηθέντα, όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, τις ροές αποπληρωμών του χρέους και τον τρόπο με τον οποίο διασυνδέεται η δημοσιονομική πολιτική με τις επενδύσεις και τη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στο σύνολό του, οι απόψεις της κυβέρνησης υπερβαίνουν το υπάρχον πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό καταθέτουμε πολύ εμπεριστατωμένες δράσεις, για διαφορετική προσέγγιση, πιο λελογισμένη και ρεαλιστική όσον αφορά αυτά τα αλληλένδετα ζητήματα και βεβαίως τις μείζονες προτεραιότητες που είναι οι μεταρρυθμίσεις και η καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Τα αναφέρω όλα αυτά μαζί γιατί για εμάς αποτελούν ένα συνολικό πλαίσιο στην προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης. Δεν βλέπουμε, για παράδειγμα, τη δημοσιονομική προσαρμογή ξεχωριστά από την ανθρωπιστική κρίση. Η υπέρβαση της κρίσης απαιτεί ταυτόχρονη δράση σε όλα αυτά τα μέτωπα», σημείωσε ο κ.Βαρουφάκης, για να προσθέσει ότι «στην ατζέντα μας έχουμε όλες αυτές τις προτάσεις, για νέες παρεμβάσεις και νέες μεταρρυθμίσεις, διαφορετικό πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής και όλο αυτό είναι ένα πακέτο που θέλουμε να συμφωνηθεί με τους εταίρους μας. Και εφόσον αυτό γίνει, η συνεργασία με τους εταίρους μας θα κινηθεί σε ένα πραγματικά αποτελεσματικό, μεταμνημονιακό πλαίσιο που στόχο έχει έναν: τον τερματισμό της τριπλής κρίσης, του δημόσιου τομέα, του τραπεζικού συστήματος και του ιδιωτικού τομέα».

Η Ελλάδα δεν μπλοφάρει
«Στις συνομιλίες και τις διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας ακολουθούμε μια πολύ απλή στρατηγική. Παρουσιάζουμε με απόλυτη ειλικρίνεια αυτό που πιστεύουμε, χωρίς ίχνος μπλόφας, χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης, ανοιχτοί στις καλές ιδέες των ομολόγων μας και πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη ξέρει να παράγει έντιμες συμφωνίες μέσα από έντιμες διαφωνίες», είπε ο κ.Βαρουφάκης. «Plan B σε μια αμοιβαίως επωφελή συμφωνία δεν υπάρχει. Να τελειώσω λέγοντας όμως το εξής: Οπως έχω πει και στη Βουλή, εάν δεν είσαι διατεθειμένος να διανοηθείς τη ρήξη, δεν υπάρχει σοβαρή συζήτηση».

Το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών είναι πως «η ελληνική κυβέρνηση, για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση, έδωσε στους εταίρους να καταλάβουν ότι σεβόμαστε τους κανόνες, αλλά και παράλληλα δεν είμαστε διατεθειμένοι να μας υπαγορευτούν κείμενα και πολιτικές που σε τελική ανάλυση έρχονται σε σύγκρουση με το ευρωπαϊκό συμφέρον».

Πηγή:ethnos.gr