Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες - Ο Τσίπρας απέρριψε το σχέδιο των δανειστών - Σοκ από τα μέτρα που απαιτούν (βίντεο)

ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ
Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες - Ο Τσίπρας απέρριψε το σχέδιο των δανειστών - Σοκ από τα μέτρα που απαιτούν (βίντεο)
- O επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως ήταν μία εποικοδομητική συνάντηση και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες
- Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως η ρεαλιστική βάση της συζήτησης είναι η ελληνική πρόταση
- Ο κ. Τσίπρας άφησε να εννοηθεί πως ο κ. Γιούνκερ έχει διάθεση για συμφωνία αφήνοντας αιχμές κατά του ΔΝΤ
- Το πακέτο των δανειστών ήταν πολύ σκληρό με μειώσεις συντάξεων και κατάργηση του ΕΚΑΣ
- Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Euroworking Group
 
Μετά από μία μαραθώνια σύσκεψη που διήρκησε πάνω από 4 ώρες, ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ συμφώνησαν πως συμφωνούν σε κάποια σημεία και πως σε πολλά άλλα, τα γνωστά αγκάθια, συνεχίζουν να διαφωνούν. 

«Η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, μία δήλωση που υποδηλώνει πως υπάρχει ακόμα χάσμα μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών. 

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανέφερε ότι στη συζήτηση των δύο ανδρών προστέθηκε αργότερα το επιτελείο του κ. Γιούνκερ και στη συνέχεια και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ. 

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, ενώ με τη φράση : "το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η πρόθεση της Κομισιόν για σύντομα ρεαλιστική συμφωνία", έδειξε πως διαχωρίζει τους θεσμούς και θεωρεί πως η Κομισιόν με τον Γιούνκερ έχει θέληση να δείξει ευελιξία σε αντίθεση πιθανότατα με το ΔΝΤ που είναι άκαμπτο στις προκλητικές προτάσεις του.

 
Πάντως, ενδεικτικό του κλίματος είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε πως η Αθήνα δεν μπορεί να δεχτεί προτάσεις όπως η περικοπή του ΕΚΑΣ και τέτοιες προτάσεις δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης. 

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει τελεσιγραφικού χαρακτήρα πρόταση (take it or leave it) μόνο διάλογος για μια λύση επωφελή για όλους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ εξερχόμενος από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «ήταν μια καλή συνάντηση και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις σε λίγες ημέρες». 

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα πεντασέλιδο κείμενο με τις προτάσεις των Θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση, προτάσεις που σύμφωνα με πληροφορίες είναι ιδιαίτερα σκληρές.

Οι πληροφορίες και ξένων μέσων ενημέρωσης αναφέρουν πως οι Θεσμοί ζητούν να ισχύσουν δύο συντελεστές ΦΠΑ, με τον χαμηλό να φτάνει στο 11% και στον οποίο θα ενταχθούν τα φάρμακα και ίσως κάποια αγαθά πρώτης ανάγκης και έναν συντελεστή τον υψηλό στο 23%, όπου σε αυτό τον συντελεστή, οι δανειστές ζητούν να ενταχθεί η εστίαση και η ενέργεια.

Ένα άλλο μέτρο που φέρονται πως οι δανειστές προτείνουν είναι οι μειώσεις των συντάξεων. Συγκεκριμένα ζητούν να μειωθεί το κονδύλι για τις συντάξεις κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ δηλαδή κατά 1% του ΑΕΠ.

Στο κομμάτι του ασφαλιστικού φαίνεται πως οι δανειστές ζητούν πλήρη υποταγή της ελληνικής κυβέρνησης, ζητώντας και κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα φαίνεται πως η διαφορά σε σχέση με την ελληνική πρόταση δεν είναι μακριά. Συγκεκριμένα, οι δανειστές ζητούν πρωτογενή πλεόνασμα 15 για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

Στο κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων, οι δανειστές φέρονται να ζητούν την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ, ένα θέμα που αποτελεί από τις βασικές κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Τέλος, για το θέμα των αλλαγών στα εργασιακά, ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως οι δανειστές δέχονται πάγωμα αυτών των αλλαγών, ενώ στο πεντασέλιδο κείμενο δεν υπάρχει καμία αναφορά στο θέμα του χρέους. 

 
newsit.gr