Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
00:09 | 21/01/2015

 

 

 

Ο νεαρός πολιτικός δεν μάσησε τα λόγια του και σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο newsit τόνισε ότι «η ανατροπή και η πρωτιά της ΝΔ στις εκλογές είναι έφικτη».

Ενώ για το θέμα των συμμαχιών χαρακτήρισε ως συνειδητή επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να μείνει μόνος του χωρίς συμμάχους». Ενώ δεν αποκλείει τη δημιουργία μεγάλου συνασπισμού μετά τις εκλογές προκειμένου να αποφευχθούν οι επαναληπτικές εκλογές.

Κύριε υπουργέ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη ΝΔ να βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, πιστεύετε ότι μπορεί να ...γυρίσει το παιχνίδι;

Ξέρετε ως πρώην άνθρωπος του αθλητισμού έχω δει πολλά παιχνίδια, που κάποιοι θεωρούν χαμένα, να γυρίζουν τελευταία στιγμή. Αρκεί να υπάρχει πίστη και σωστή στρατηγική. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε δύο δεδομένα: Το πρώτο είναι ότι οι μετρήσεις της κοινής γνώμης, που αποτυπώνουν τάσεις της συγκεκριμένης περιόδου δείχνουν να κλείνει η ψαλίδα και να υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων. Το δεύτερο είναι ότι αυτήν περίοδο αναδεικνύεται από την μία το συγκεκριμένο και κοστολογημένο αναπτυξιακό και μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο και από την άλλη οι αντιφάσεις και οι ασάφειες του σχεδίου του Σύριζα. Και τα δύο δείχνουν ότι είναι εφικτή η ανατροπή.


Η ΝΔ έχουμε δει να ακολουθεί μια στρατηγική φόβου και τρομοκράτησης, αυτό αρκεί για να δώσει τη νίκη;

Καταρχήν να θυμίσω -γιατί κάποιοι το ξεχνάνε- ότι για στρατηγική φόβου μας κατηγορούσανε και στις προηγούμενες εκλογές, για να αποδειχθεί μετά από δηλώσεις κορυφαίων ευρωπαίων πολιτικών και ρεπορτάζ πολλών διεθνών ΜΜΕ, ότι και κίνδυνος υπήρχε και σχέδιο αντιμετώπισης πιθανής εξόδου της χώρας είχαν φτιάξει. Από εκεί και πέρα εγώ πιστεύω ότι για να πάει μπροστά ένας λαός, ούτε φόβος, ούτε ψεύτικη ελπίδα χρειάζεται. Αυτό που χρειάζεται είναι να πιστέψει στον εαυτό του και να ανακτήσει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του. Να γνωρίζει που θέλει να πάει και ποιος είναι ο στόχος . Με ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος, με συγκεκριμένο παραγωγικό μοντέλο, με σταθερό φορολογικό σύστημα, με ίσες ευκαιρίες για αυτούς που θέλουν να δουλέψουν και να παράγουν. Αυτό ακριβώς το μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό σχέδιο, ένα σχέδιο ελπίδας και προοπτικής παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Υπάρχει σενάριο εξόδου από την Ευρωζώνη (GREXIT) εάν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ;

Δυστυχώς παρατηρώντας τις διαδοχικές δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του Σύριζα -μετά την προκήρυξη εκλογών, -και το τονίζω αυτό- διαπιστώνω ότι υπάρχει ένα σενάριο εξόδου από την κοινή λογική. Ο ένας αμφισβητεί το πρόγραμμα του κόμματός του, που ανακοινώθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο δεύτερος λέει ότι το πολύ πολύ να κεράσουν μόνο ένα καφέ τους εκπροσώπους των δανειστών, ο τρίτος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να διακοπεί η καταβολή των τόκων για το δημόσιο χρέος, διαβάζοντας από μέσα τη διακύρηξη του Σύριζα για τις ευρωεκλογές. Την ίδια ώρα όλοι οι εταίροι ξεκαθαρίζουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη χώρα μας, μόνο εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Από τις ευρωεκλογές και μετά είδα το κόμμα σας να εμπίπτει σε απανωτά λάθη: κορυφαία λάθη με τον ΕΝΦΙΑ, μονομερείς φοροελαφρύνσεις που αναγκάστηκε πολλές από αυτές να πάρει πίσω, τέλειωσε το μνημόνιο και έστειλε την τρόικα στο Παρίσι. Όλα αυτά ποιος τα χρεώνεται;

Δεν είμαι από αυτούς που μασάνε τα λόγια τους ούτε προεκλογικά, ούτε μετεκλογικά. Εάν όμως θέλουμε να κάνουμε απολογισμό του κυβερνητικού έργου πρέπει αυτός να γίνει με πολιτικούς και όχι με επικοινωνιακούς όρους. Ποια ήταν η εντολή των εκλογών του 2012; Να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία και να μείνουμε στο ευρώ. Και το πετύχαμε και βρεθήκαμε ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την έξοδο από το Μνημόνιο. Είναι γεγονός ότι όλα αυτά έγιναν χάρη στην υπομονή και στις αιματηρές θυσίες των συμπολιτών μας, όπως και ότι υπήρχαν πολλές αδικίες και επικοινωνιακές αστοχίες με κορυφαία το χειρισμό του ΕΝΦΙΑ. Για αυτό και προχωρήσαμε σε συγκεκριμένα μέτρα και για τη στήριξη της αγοράς και για τη μείωση της φορολογίας. Και για την επόμενη τετραετία- όπως είπα και πριν- έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για μείωση των φορολογικών συντελεστών και για την ενθάρρυνση της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Υπάρχει διαχειρίσιμη ήττα για τη ΝΔ; Θεωρείτε ότι θα υπάρξει θέμα αλλαγή ηγεσίας σε περίπτωση ήττας;

Όταν δίνεις τη μάχη για να διασφαλίσεις την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και να δικαιώσεις τους κόπους και τις θυσίες των συμπολιτών σου δεν δικαιούσαι να έχεις ούτε δεύτερες σκέψεις, ούτε κρυφές ατζέντες. Αλίμονο σε αυτούς που αντί να δίνουν και την ψυχή τους για την πατρίδα και την παράταξη λειτουργούν με λογικές επόμενης ημέρας.

Μετά τις εκλογές, θεωρείτε ότι υπάρχουν πιθανότητες για τον σχηματισμό μεγάλου σχηματισμού ΝΔ –ΣΥΡΙΖΑ εάν δεν μπορεί να σχηματιστεί μονοκομματική κυβέρνηση;

Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει με το βλέμμα στο εθνικό συμφέρον και στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Από την άλλη ο κ.Τσίπρας όλα αυτά τα χρόνια εμφανίζεται αντίθετος σε ότι και εάν κάνουμε. Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες τονίζει όλο και περισσότερο την ανάγκη για αυτοδυναμία και έχει αποκλείσει συνεργασία με ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ, ενώ έχει δεχθεί και τα πυρά του ΚΚΕ. Νομίζω ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή να μείνουν μόνοι τους.

Πρέπει να αποφευχθούν επαναληπτικές εκλογές ακόμη και με σχηματισμό κυβέρνησης τύπου Παπαδήμου;

Εάν όλοι εννοούμε αυτά που λέμε για την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη επιτάχυνσης της διαπραγμάτευσης για την οριστική διευθέτηση του χρέους και την έξοδο της χώρας μας από το Μνημόνιο, τότε πρέπει με ευθύνη και ωριμότητα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να μη γίνουν επαναληπτικές εκλογές.

Πιστεύετε ότι η αιματηρή επίθεση στο Παρίσι έχει αντίκτυπο στη χώρα μας;

Πιστεύω ότι η επίθεση στο Παρίσι που αποτελεί ευθεία επίθεση στο δημοκρατικό τρόπο ζωής και στην ελευθερία του λόγου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε όλη την Ευρώπη, η οποία πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες σε πολιτικό, κοινωνικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Από την άλλη πλευρά, όλοι αναγνωρίζουν ότι η χώρα μας αποτελεί ένα πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Θεωρείτε ότι υπάρχουν στο ΣΥΡΙΖΑ τρομοκράτες ή στελέχη του που έχουν συνεργαστεί μαζί τους;

Αυτό ειλικρινά ως πολιτικός και πολύ περισσότερο ως υπουργός Δημόσιας Τάξης δεν μπορώ να το ισχυριστώ, παρ όλα αυτά θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να μας απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στα ερωτήματα που του ετέθησαν από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με σχέσεις και συμπεριφορές τους προς τους συλληφθέντες κατά καιρούς τρομοκράτες.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΕΤΡΟΣ ΧΟΝΤΟΣ
 

 

Θοδωρης Δαφέρμος

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis