Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:14 | 06/08/2019

Βατραχάνθρωποι της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάληψης της υψηλότερης κορυφής της Ευρώπης! Ο Υποπλοίαρχος “βάτραχος” της ΜΥΑ Δημήτρης Μπαλτάκος, μεταφέρει το ημερολόγιο της ανάβασης στο Elbrus και περιγράφει την περιπέτεια:

Συμμετείχαν στελέχη από την Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) και στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων.
Ανάβαση Elbrus (5.642 μέτρα) – ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης.
Ημέρα κορυφής είχε κλειστό καιρό, ηλεκτρισμό στην ατμόσφαιρα και πυκνή ομίχλη. Η ανάβαση πραγματοποιήθηκε χωρίς οδηγό και παρόλο που οι υπόλοιπες αποστολές γύρισαν πίσω.
To Εlbrus αποτελεί μέρος των 7 Summits, δηλαδή των ψηλότερων κορυφών ανά ήπειρο.
Επόμενη αποστολή(Φεβρουάριος 2020) είναι το Aconcagua, η ψηλότερη κορυφή των Άνδεων (6.962 μέτρα).

https://www.militaire.gr/wp-content/uploads/2019/08/01/kaukasos_IMG_4586.jpg

 

Στόχος είναι η προσωπική πρωτοβουλία των 4 στελεχών να αγκαλιαστεί από την Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ) και να συμμετάσχουν στις αποστολές άνδρες από όλες τις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων στο πλαίσιο εξωστρέφειας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η τοποθέτηση της Ελληνικής σημαίας και των σημαιών των Μονάδων στα ψηλότερα βουνά του κόσμου είναι ένα επίτευγμα που δεν έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί.
Με την εξασφάλιση των απαραίτητων χορηγών θα καταστεί εφικτό το project να μεγαλώσει και να οριστεί ως στόχος η κατάκτηση των κορυφών άνω των 8.000 μέτρων.

[custom:google-ads]

1η ημέρα: Άφιξη Τιφλίδα, Γεωργία και λεωφορείο/ταξί μέχρι το Terskol, Ρωσία, χωριό το οποίο είναι στους πρόποδες του Elbrus.

2η ημέρα: Ανάβαση εγκλιματισμού με lift στο Cheget (2.750 υψόμετρο)

3η ημέρα: Άφιξη στο Garabashi (3.800), basecamp του Elbrus, και πορεία μέχρι το Shelter Maria (4.100) για εγκλιματισμό.

4η ημέρα: Πορεία εγκλιματισμού μέχρι τα Pastukhov Rocks (4.700) και επιστροφή για ξεκούραση μέχρι τα μεσάνυχτα, οπότε και θα επιχειρούσαμε την κορυφή.

5η ημέρα: Προγραμματισμένη αναχώρηση για κορυφή στη 0100 – σφοδρή καταιγίδα και κεραυνοί, γεγονότα απαγορευτικά για ορειβασία σε υψόμετρο. Αναμονή λίγες ώρες έως ότου καθαρίσει ο καιρός στο υψόμετρο που βρισκόμασταν. Αναχώρηση για κορυφή με κλειστό καιρό, χιονόπτωση, ηλεκτρισμό στην ατμόσφαιρα, πυκνή ομίχλη και ιδιαίτερα δυνατό άνεμο. Άφιξη στο διάσελο, στο οποίο οι αποστολές γυρνούσαν πίσω λόγω των βροντών. Δεν είχαμε οδηγό καθώς θέλαμε να πραγματοποιήσουμε μια αποστολή απαρτιζόμενη αμιγώς από άνδρες Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων και λόγω της ομίχλης, της χιονόπτωσης και του αέρα επαφιόμασταν στο GPS για να εντοπίσουμε τον δρόμο. Δεθήκαμε στην τραβέρσα της κορυφής και διασχίσαμε βαθύ απάτητο χιόνι φτάνοντας στην κορυφή στην οποία παραμείναμε ελάχιστα δευτερόλεπτα λόγω των καιρικών φαινομένων.

Αναχωρήσαμε απευθείας για Terskol και από εκεί για Τιφλίδα, Γεωργίας όπου και διανυκτερεύσαμε.

6η ημέρα: Εντρύφηση με τοπικό πληθυσμό σε κατάλληλη ηλικιακή κατηγορία.

Φαγητό: Τρώγαμε στο εστιατόριο του Basecamp και μαγειρεύαμε με γκαζάκι νουντλς, κους κους και ενεργειακές μπάρες.

Η ιδέα κατάκτησης του Elbrus ξεκίνησε ύστερα από 1 χρόνο ορεινού τρεξίματος και ορειβασίας σε Ελληνικά βουνά στα οποία πηγαίνουμε κάθε Κυριακή στελέχη από Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Η συνεργασία δια μέσω των Υπηρεσιών μας τα τελευταία χρόνια δημιούργησε το πλαίσιο να έρθουν σε επαφή στελέχη που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα αντικείμενα αρμοδιότητας τους και που δεν τους αρκούν να συζητάνε και να σκέφτονται για αυτά τις καθημερινές. Η τακτική και επιχειρησιακή πρόοδος των Μονάδων, ειδικά της ΜΥΑ, έχει στηριχτεί σε μεγάλο βαθμό στις άτυπες και ατελείωτες συζητήσεις που γίνονται κάθε Κυριακή.

Ο θεσμός της Κυριακής λειτούργησε ως μαγνήτης για τους έχοντες μεράκι και με τον καιρό αυξήθηκαν οι συμμετέχοντες. Φυσικό επακόλουθο ήταν να μετατραπεί το πλαίσιο συζήτησης σε αυτοσκοπό και να θέσουμε τον πρώτο στόχο, ο οποίος επιλέγει να είναι το Elbrus.

Στόχος μας, πέραν από την κατάκτηση της κορυφής, ήταν να πραγματοποιήσουμε μια όσο το δυνατόν πιο αυτόνομη αποστολή, χωρίς οδηγούς, και να τοποθετήσουμε τις σημαίες των Μονάδων μας στο ψηλότερο σημείο της Ευρώπης. Να σημειώσω πως, ενώ τα 2 έτερα μέλη της αποστολής  έχουν μακρά εμπειρία αναρρίχησης και ορειβασίας, εγώ και ο τέταρτος της αποστολής βάλαμε κραμπόν πρώτη φορά στην ζωή μας στα 3.800 μέτρα και κοιμόμασταν στο Basecamp το οποίο είναι πιο ψηλά από ότι η κορυφή του Ολύμπου, στην οποία δεν έχουμε πάει ποτέ.

Στόχος πλέον είναι η συμμετοχή από όλες τις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και η κατάκτηση των ψηλότερων κορυφών ανά ήπειρο. Με την προϋπόθεση εύρεσης χορηγών θα στοχεύσουμε στην κατάκτηση κορυφών άνω των 8.000 μέτρων. Ήδη έχουμε αρχίσει να οργανώνουμε την επόμενη αποστολή και να προετοιμαζόμαστε αξιοποιώντας τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει από την Υπηρεσία εξειδικεύοντας στο συγκεκριμένο αντικείμενο, με σχολεία Mountain Medicine, τεχνικές προ-εγκλιματισμού με χρήση συσκευών υποξίας, εφαρμογή συστήματος επικοινωνιών με δορυφορικούς πομποδέκτες και απόκτηση διεθνών πιστοποιήσεων.

Λένε ότι το βουνό σου δίνει 1 στις 3 ευκαιρίες αλλά εμείς σε μεγάλο βαθμό δεσμευόμασταν από την απαγόρευση να αποτύχουμε καθώς κουβαλούσαμε τις σημαίες των Μονάδων μας. Έτσι, την ημέρα της κορυφής όλες οι αποστολές που συναντήσαμε στον δρόμο προς την κορυφή επέστρεψαν στην βάση λόγω της κακοκαιρίας. Εμείς πήραμε την απόφαση να συνεχίσουμε, απόφαση η οποία ενείχε ρίσκο που κανονικά δεν υπάρχει ανάγκη να ληφθεί. Στην επιστροφή μας σταμάτησε ένας Ρώσος οδηγός βουνού και, χωρίς να μας γνωρίζει, μας έδωσε το χέρι του λέγοντας ‘’Congratulations for the decision’’.

Πηγή: militaire.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis