Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:52 | 24/11/2014

 

Έτοιμο προς αποδέσμευση εντός των πρώτων μηνών του 2015 είναι το κονδύλι ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της Ε.Ε το οποίο επιτρέπει την ολική επιτήρηση του Αιγαίου σε πραγματικό χρόνο βελτιώνοντας δραματικά τις ικανότητες επιτήρησης θαλάσσιας κυκλοφορίας αλλά και έγκαιρης προειδοποίησης του Λιμενικού Σώματος και κατ' επέκταση των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Το 1996 ολοκληρώθηκε η μελέτη ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος VTMIS για τη δημιουργία κέντρων VTS που καλύπτουν ολόκληρο τον Ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Με βάση τη μελέτη, το Νοέμβριο του 1998 προκηρύχθηκε διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του Εθνικού VTMIS. Στις αρχές του 2000, η πρώτη φάση του έργου ανατέθηκε στην ελληνική εταιρία τηλεπικοινωνιών και συστημάτων πληροφορικής, INTRACOM. Στην πρώτη φάση του Εθνικού συστήματος VTMIS, καλύπτεται η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Πειραιά καθώς και επιλεγμένες περιοχές του Ιονίου πελάγους. Το κεντρικό σύστημα VTMIS βρίσκεται στο κτίριο του Υπουργείου Ναυτιλίας (ΥΕΝ) και συνδέεται με τα κέντρα VTS. Κάθε κέντρο VTS επεξεργάζεται όλα τα στοιχεία κυκλοφορίας πλοίων της περιοχής ευθύνης του που συλλέγονται από τους κατά τόπους σταθμούς αισθητήρων. Στην πρώτη φάση του έργου έχουν υλοποιηθεί έντεκα σταθμοί αισθητήρων RSS (Remote Sensor Sites), τρία κέντρα VTS και δύο κέντρα RTS (Regional Traffic Services).

Κάθε σταθμός αισθητήρων περιλαμβάνει κατάλληλο αριθμό συστημάτων και συσκευών- αισθητήρων για συλλογή και τοπική επεξεργασία των στοιχείων κυκλοφορίας και συνθηκών περιβάλλοντος της περιοχής του. Οι σταθμοί αισθητήρων λειτουργούν χωρίς προσωπικό και περιλαμβάνουν κατά περίπτωση τα ακόλουθα συστήματα: Πομποδέκτη radar Συσκευή αυτόματου προσδιορισμού ταυτότητας πλοίων AIS (Automatic Identification Systems) Ραδιογωνιόμετρο Πομποδέκτες επικοινωνίας VHF-marine & aero Κάμερες ημέρας, χαμηλού φωτισμού και θερμικής ακτινοβολίας (νυκτός), Μετεωρολογικούς αισθητήρες καθώς και Ραδιοζεύξεις.

Επίσης στα πλαίσια της πρώτης φάσης, πέντε περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος εξοπλίστηκαν με συστήματα αυτόματης μεταφοράς εικόνας θαλάσσιας κυκλοφορίας από το κέντρο VTMIS προς τα σκάφη και αντίστροφα. Τέλος, επτά περιφερειακά Κεντρικά Λιμεναρχεία της χώρας λαμβάνουν πληροφορίες κυκλοφορίας πλοίων από το VTMIS και έχουν τη δυνατότητα εισαγωγής στοιχείων κυκλοφορίας της περιοχής αρμοδιότητάς τους. Η ολοκλήρωση του συστήματος θα επιτρέψει στο σύνολο των Λιμεναρχείων της χώρας να έχουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο ενώ θα υπάρξει και σχετική τεχνική εφαρμογή για διαμοιρασμό της εικόνας και προς το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ολοκλήρωση του εθνικού VTMIS θα επιτρέψει την καλύτερη παρακολούθηση των κινήσεων του τουρκικού στόλου ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία παρέχοντας έγκαιρη προειδοποίηση στις Ένοπλες Δυνάμεις.

 

ΠΗΓΗ: defencenews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis